Ποια η πορεία του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”;
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Ερώτηση (με αρ. πρωτ. 3998) προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, κατέθεσαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Χαρά Κεφαλίδου και Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με την πορεία του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και την πλήρη αδράνεια της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του.

Οι βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς, πόσες αιτήσεις είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εάν υπάρχει πρόβλεψη για τα χιλιάδες νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων έχουν, σε πρώτη φάση, εγκριθεί αλλά δεν έχουν, ακόμα, ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επίσης, ρωτούν ποιο είναι το μέλλον του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, καθώς επίσης ποια η προοπτική αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου για τη χρηματοδότησή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 

  1. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
  2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Ποια η πορεία του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον;

Το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο οποίο είχαν ενταχθεί χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 η χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα πεντακόσια σαράντα οχτώ εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες (548.200.000) ευρώ. Η απήχησή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 είχαν ενταχθεί σε αυτό περίπου πενήντα χιλιάδες (50.000) νοικοκυριά.

Ωστόσο το 2015 το πρόγραμμα σημείωσε καμπή και στασιμότητα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας προς το τέλος του 2015 να σημειώνουν πως «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».

Παράλληλα, ένα χρόνο μετά την επιτυχή έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΕΕ,  με στοιχειώδη σχεδιασμό θα έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας ένα νέο Πρόγραμμα για την ικανοποίηση της σχετικής ζήτησης. Αντί αυτού παρατηρείται μια πλήρης αδράνεια της Κυβέρνησης.

Επειδή το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Επειδή, η αναγκαιότητα του προγράμματος είναι αναμφισβήτητη τόσο περιβαλλοντικά όσο και αναπτυξιακά, καθώς εκσυγχρονίζει τα υφιστάμενα κτίρια και δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Πόσες αιτήσεις είναι ακόμα σε εκκρεμότητα; Υπάρχει πρόβλεψη για τα χιλιάδες νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων έχουν, σε πρώτη φάση, εγκριθεί αλλά δεν έχουν, ακόμα, ενταχθεί στο πρόγραμμα;
  2. Ποιο είναι το μέλλον του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος;
  3. Ποια η προοπτική αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου για τη χρηματοδότησή του;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χαρά Κεφαλίδου

Γιάννης Μανιάτης

Δείτε την απάντηση των Υπουργείων εδώ και εδώ.