Day: October 3, 2021

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή
Ομιλία στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

«Φίλες και φίλοι,

Στις φυλές των πρωτόγονων, υπάρχουν οι περίφημες τελετές ενηλικίωσης που περιλαμβάνουν δοκιμασίες αποδεικτικές της αξίας του νέου, που είναι σκληρές και συχνά αιματηρές. Ο σκοπός δεν είναι να εξοντώσουν τον νέο πριν ενηλικιωθεί, αλλά να του δώσουν τη δυνατότητα να δείξει την αξία του, μέσα από μια συμβολική δυσκολία.

Κατά ανάλογο τρόπο, είμαστε εμείς εδώ και μιλάμε για μία διαδικασία εκλογής ηγεσίας σε ένα κόμμα που έχει περάσει από πολλά κύματα, και που έτσι και αλλιώς είμαστε πολιτικά στελέχη, ξέρουμε ότι είναι μια εγγενώς συγκρουσιακή διαδικασία. Ναι, θα ειπωθούν πράγματα, ναι, θα υπάρξουν κόντρες. Αλλά είναι λυπηρό, και θα σας έλεγα και αξιολύπητο, να αποτελεί ζητούμενο να φτάσει το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογή νέας ηγεσίας χωρίς να κινδυνεύσει η ίδια του η ύπαρξη. Αν, κάθε φορά που κάνουμε μια προσπάθεια να εκλέξουμε νέα ηγεσία, τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξή μας, η ενότητα και η ομόνοια του κόμματος, απορώ τίνος πράγματος αρχηγός θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Είμαστε σε διαδικασία εκλογής ηγεσίας και θα περίμενε κανείς, εδώ, όποιοι παίρνουν τον λόγο και όσοι είμαστε από κάτω, να αποθεώνουμε τον λόγο και το νόημα. Αντ’ αυτού, έχω την αίσθηση ότι έχουν χάσει πια το νόημα οι λέξεις. Είναι λογικό, σας ρωτώ, αντί για σχέδια για το αύριο του χώρου, να ακούμε ακραίους χαρακτηρισμούς εναντίον συντρόφων, αδιαφορώντας για το κακό που κάνουμε στο κόμμα, στην πολιτική ζωή και στη χώρα; Τελικά πόσα αξίζει να διακινδυνεύσουμε για να ακουστεί ένα λεκτικό πυροτέχνημα;

Περισσότερα…

Χαρά Κεφαλίδου: Η δημοκρατία ξεκινάει πάντα από το σπίτι μας
Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή

Στις φυλές των πρωτόγονων, οι τελετές ενηλικίωσης περιλαμβάνουν σκληρές και συχνά αιματηρές δοκιμασίες, αποδεικτικές της αξίας του νέου. Σκοπός δεν είναι να πεθάνει ο νέος πριν ενηλικιωθεί, αλλά να αποδείξει την αξία του, υφιστάμενος συμβολικές δυσκολίες.

Κατά ανάλογο τρόπο, η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στα κόμματα είναι εγγενώς συγκρουσιακή. Ναι, θα ειπωθούν πράγματα, ναι, θα υπάρξουν κόντρες. Αλλά, αν κάθε φορά που εκλέγουμε νέα ηγεσία, τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξη, η ενότητα και η ομόνοια του κόμματος, μένει το ερώτημα, τίνος πράγματος αρχηγός θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και θα περίμενε κανείς να αποθεώνονται ο λόγος και το νόημα. Αντ’ αυτού, μοιάζει να έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων. Πόσο λογικό είναι, αντί για σχεδιασμό του αύριο του χώρου, να κλέβουν την παράσταση ακραίοι χαρακτηρισμοί, αδιαφορώντας για το κακό που κάνουμε στο κόμμα και στην πολιτική ζωή του τόπου; Τελικά, πόσα αξίζει να διακινδυνεύσουμε για να ακουστεί ένα λεκτικό πυροτέχνημα;

Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να κρατήσει το κόμμα ζωντανό σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα το ερώτημα είναι, πώς προχωρά η σοσιαλδημοκρατία με ένα ποσοστό που δεν της επιτρέπει να κυβερνήσει; Πρακτικά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Μπορούμε ως λαϊκιστές, να τάζουμε ανέξοδα, να πλειοδοτούμε εν κενώ, να υποδαυλίζουμε επαναστάσεις της κατσαρόλας κλπ. Η θέση αυτή εκπροσωπείται ήδη με επάρκεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, και άλλες δυνάμεις. Για έναν χώρο με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι ο άλλος δρόμος: γινόμαστε παράδειγμα για τους πολίτες. Χωρίς υπεκφυγές, παρεμβαίνοντας εποικοδομητικά, με θάρρος, υιοθετώντας τα σωστά και στηλιτεύοντας τις ανεπάρκειες.

Η πολιτική οφείλει να έχει περιεχόμενο που να αναφέρεται στην κοινωνία. Δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει και να το υποστηρίζουμε, με τις καθημερινές επιλογές μας.

Είναι τόλμη και πολιτική συνέπεια να στηρίζουμε κάτι σωστό, χωρίς φόβο, μην τυχόν και χάσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Ειδικά όταν εμείς οι ίδιοι το έχουμε αναδείξει. Η σοβαρότητα πάντα βρίσκει τη θέση της, στη συνείδηση των πολιτών. Αντίθετα, ιδεολογική ταυτότητα χωρίς περιεχόμενο και ωφέλιμο πολιτικό έργο, πόση ανταπόκριση μπορεί να έχει;

Μπορεί να εφησυχάζουμε λέγοντας ότι το πρόβλημα της Σοσιαλδημοκρατίας είναι πανευρωπαϊκό, ότι η εποχή ανήκει στους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι εθελοτυφλούμε στα δικά μας προβλήματα και αποφεύγουμε τη σύγκρουση με τις ευθύνες μας. Είναι κατώτερο της τεράστιας συμβολής του χώρου μας στον τόπο, να προσφέρουμε στον πολιτικό αντίπαλο την ευκαιρία του χαρακτηρισμού μας μέσα στο Κοινοβούλιο ως ανακόλουθους – και να έχει δίκιο.

Λέμε ότι το Κέντρο χάνει έδαφος. Δεν χάνει τίποτε, απλώς μετακόμισε. Μας άφησε, γιατί το διώξαμε και βρέθηκε η Δεξιά, με ηγεσία που είχε την ευφυΐα να πάρει κάθε δική μας κεντρώα πρόταση, ό,τι μετασχημάτιζε τη χώρα σε σύγχρονο κράτος, και να το φέρει για δικό της. Έτσι αφήσαμε τη ΝΔ να κάνει σημαία τις δικές μας πολιτικές, και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει ήλιους, ως καρικατούρα του ιδρυτή μας. Για τον εαυτό μας κρατήσαμε τον ρόλο του αδικημένου που συνθλίβεται, υπονομεύεται και γενικώς όλοι του φταίνε. Αυτοδιοριστήκαμε, είτε δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων των άλλων, είτε φτωχός συγγενής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ρόλος αυτός δεν ταιριάζει και δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ.

Εν όψει της εκλογής νέας ηγεσίας – κορυφαία δημοκρατική στιγμή- καλό είναι να θυμόμαστε τα βασικά: Κανείς μας δεν είναι το κόμμα, κανείς δεν είναι αναντικατάσταστος. Ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι γεμάτος άξιους ανθρώπους, που έχουν πολλά να προσφέρουν στη χώρα. Δεν είναι η ηγεσία του κόμματος, ούτε ο μόνος, ούτε ίσως καν ο σημαντικότερος ρόλος. Η αξία του κάθε ηγέτη παραμένει παρούσα ως πολιτικό κεφάλαιο και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Τον νικητή της διαδικασίας δεν τον περιμένει θρόνος δια βίου στην κορυφή του Ολύμπου. Η δημοκρατία, ευτυχώς, δεν λειτουργεί έτσι. Ξεκινάει πάντα από το σπίτι μας και επιστρέφει σε αυτό.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.

Χ. Κεφαλίδου: Αλίμονο αν μπαίνουν ζητήματα ενότητας του χώρου…
Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" της Καβάλας και το Kavala Web News

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, στην πορεία της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία, στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Κεφαλίδου, την Κυριακή (3/10) με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., αρχίζουν επί της ουσίας οι διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του κόμματος, με τις εκλογές που θα γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Σημείωσε δε ότι η αλλαγή ηγεσίας στα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

Περισσότερα…