Ερώτηση: Πως βλέπετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αναφορικά με την τμηματική αναστολή λειτουργίας των σχολείων; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του σχολικού έτους;
Χαρά Κεφαλίδου: Άτσαλους και καθυστερημένους. Έτσι όπως μας προλάβαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, απαραίτητους. Η κυβέρνηση δεν υπήρξε προνοητική και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Στη Βόρεια Ελλάδα έκανε ένα κομβικό λάθος. Υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία και δεδομένα που αγνοήθηκαν. Η κυβερνητική ολιγωρία στάθηκε μοιραία για πολλούς και επέτρεψε στην κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Οι μετέπειτα χειρισμοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση λειτούργησε υπό το κράτος πανικού που δεν είναι καλός σύμβουλος. Όφειλε να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά στη συνολική έγκαιρη αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, τα σχολεία είναι τα τελευταία που επιβάλλεται να κλείσουν όταν το κύμα της πανδημίας απειλεί τα όρια ελέγχου του Συστήματος Υγείας. Τα δημοτικά σχολεία ήταν το τελευταίο πράγμα που έπρεπε να κλείσει. Και όχι απαραίτητα σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι πειστική η εξήγηση της Κυβέρνησης για την αποφυγή συνωστισμού των γονέων έξω από τα δημοτικά. Και όταν αποφασίζεται αυτό το οριζόντιο μέτρο που αφορά και περιοχές της Περιφέρειας με λίγα παιδιά, υποτυπώδη ή ανύπαρκτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υποδομές σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο για να μην χαθεί ούτε ώρα εκπαίδευσης. Η πραγματικότητα είναι η πλήρης αδυναμία παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κραυγαλέα παραδοχή ελλειμματικού κεντρικού σχεδιασμού.
Ερώτηση: Με την προσθήκη των δημοτικών σχολείων, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας παρακολουθεί μαθήματα πλέον μέσα από το σύστημα τηλε-εκπαίδευσης. Στην τοποθέτησή σας απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κατάρρευση του συστήματος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια κάνετε λόγο για ένα «ανέτοιμο» Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία αυτή «θα μεγαλώσει τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών». Μιλήστε μας για αυτές τις παραμέτρους και ποιες είναι οι κινήσεις που κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν για να σωθεί η φετινή σχολική χρονιά;
Χαρά Κεφαλίδου: Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του φονικού ιού, και την εμπειρία της πρώτης φάσης της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα είχε ολοκληρώσει την υλοποίηση ενός σχεδιασμού. Μέχρι σήμερα δείχνει να μην έχει σχέδιο, αντιδρά σπασμωδικά και με καθυστέρηση, με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για τους μαθητές. Αυτό που ζούμε σήμερα ήταν ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Το Υπουργείο είχε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, την επικινδυνότητα της εξέλιξης, τις προβλέψεις για τη νέα σχολική χρονιά. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε η καταγραφή και η αποτύπωση των ελλείψεων στα σχολεία (σε υποδομές, αίθουσες, εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ελλείψεις των μαθητών σε υπολογιστές κτλ) χρόνος υπήρχε, εργαλεία υπήρχαν. Δεν ξεκίνησε από το μηδέν χάρη στην κληρονομιά και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010 -2012 με ψηφιοποιημένο το σύνολο των σχολικών βιβλίων, με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κτλ. Οι τωρινές δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις, αστοχίες είναι το απογοητευτικό αποτέλεσμα της υπουργικής καλοκαιρινής ραστώνης, του χρόνου που χάθηκε σε κοντόφθαλμες πολιτικές. Αυτές που σήμερα πληρώνει κάθε μαθητής. Είναι απαράδεκτο να έχουμε φτάσει στις 19 Νοεμβρίου, με κλειστά σχολεία και ακόμα να «δρομολογούνται» από το Υπουργείο οι ενέργειες για προμήθεια υπολογιστών για τους μαθητές και αυτό να ανακοινώνεται ως επιτυχία! Όσο πρωτοφανής υπήρξε η ανταπόκριση των μαθητών τόσο στα μέτρα περιορισμού και αυτοπροστασίας όσο και η προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, άλλο τόσο ανήκουστη είναι η ακινησία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στα αυτονόητα.
Ερώτηση: Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και της ανακοίνωσης της νέας δέσμης μέτρων από τον Πρωθυπουργό, θέτετε ζητήματα όπως αστυνομία στα ΑΕΙ στην αυτονομία των Πανεπιστημίων, ενώ ζητάτε διάλογο και πιο «σφιχτή νομοθεσία».
Χαρά Κεφαλίδου: Το ζήτημα της ασφάλειας των ΑΕΙ είναι χρόνιο, μεγάλο. Παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που νόμισε ότι το έλυσε μονομιάς με τη διάταξη για το άσυλο στο πρώτο νομοθέτημα που έφερε ως νέα κυβέρνηση, παραμένει άμεσο και πιεστικό. Ήρθε η πραγματικότητα με την πρόσφατη επίθεση των γνωστών αγνώστων στον Πρύτανη του ΟΠΑ και τη θλιβερή εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, για να την προσγειώσει στην πραγματικότητα. Από τον Αύγουστο 2019, στο Κίνημα Αλλαγής επιμέναμε στην ανάγκη για επίτευξη συναινέσεων στα ζητήματα Παιδείας και ειδικότερα σε αυτά που αφορούν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, την ασφάλεια και την ποιότητα των σπουδών που προσφέρει. Η φρεσκοεκλεγμένη ακόμα κυβέρνηση της ΝΔ με την έπαρση της εκλογικής της νίκης, θεώρησε ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνη. Σήμερα κάνει πάλι το ίδιο λάθος. Θεωρεί ότι μια σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις και μια ανακοίνωση μετά, θα λύσει το πρόβλημα. Θλίβομαι στη σκέψη ότι θα ζήσουμε και άλλα τέτοια περιστατικά μέχρι να γίνει αντιληπτό το αυτονόητο! Η αποτελεσματική προστασία των ΑΕΙ, απαίτηση του συνόλου των πολιτών, περνάει αναγκαστικά μέσα από ευρείες πολιτικές συναινέσεις. Όσο δεν είναι ανεκτή η μετατροπή των ΑΕΙ σε ορμητήρια μπαχαλάκηδων και έδρα κάθε παρανομίας άλλο τόσο εν μπορεί το σύγχρονο Πανεπιστήμιο να αστυνομοκρατείται. Λύσεις υπάρχουν με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, που για να λειτουργήσουν μας χρειάζονται όλους: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές. Όσο η κυβέρνηση επιμένει στη σημερινή της μοναχική προσέγγιση, το πρόβλημα θα παραμένει δηλώνοντας την παρουσία του σε κάθε επόμενο ντροπιαστικό περιστατικό που θα δει τα φώτα της δημοσιότητας.
Ερώτηση: Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται στη Δράμα, την εκλογική σας Περιφέρεια, μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, επισημαίνοντας από την πλευρά σας την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου της Δράμας.
Χαρά Κεφαλίδου: Είναι εξαιρετικά λυπηρό. Η Δράμα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα πρώτα θέματα των ειδήσεων στα ΜΜΕ για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει η πανδημία. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και φέρνουν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας και ευρύτερα της υγειονομικής περίθαλψης. Το Νοσοκομείο της Δράμας στέκεται και παλεύει χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των υγειονομικών μας σε συνθήκες όμως που μοιάζουν με πόλεμο, υποστελεχωμένο, με σοβαρότατες ελλείψεις και σε υποδομές. Κι όμως όπως εξελίσσεται η πανδημία στην περιοχή δεν επαρκούν να κρατήσουν το σύστημα περίθαλψης όρθιο. Το Νοσοκομείο λειτουργεί σε οριακές συνθήκες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Χάνονται ζωές από τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Κάνω για άλλη μια φορά δημόσια έκκληση, σε όλους τους θεσμικούς φορείς τόσο της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Το μοναδικό Νοσοκομείο στην Περιφέρεια Δράμας χρειάζεται επειγόντως γενναίες αποφάσεις, για να μπορέσει να ανταποκριθεί υποτυπωδώς στους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς νέων κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία.
Μπορείτε να διαβάσετε την έντυπη έκδοση εδώ
Μπορείτε να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση εδώ