Day: April 21, 2022

Χαρά Κεφαλίδου: Κίνδυνος κατάργησης του Πρωτοδικείου Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, Αρ. Πρωτ. 2215/09-05-2022

 Αναφορά κατέθεσε σήμερα Μ.Πέμπτη 21 Απριλίου, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, με αφορμή την Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και το δημοσίευμα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας, σχετικά με τον κίνδυνο κατάργησης του Πρωτοδικείου Δράμας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα

Θέμα: Κίνδυνος κατάργησης του Πρωτοδικείου Δράμας

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι δικηγόροι της Δράμας λαμβάνοντας υπ’ όψιν την από 02/04/2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και την άτυπη ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, αναφορικά με τις προωθούμενες, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών,  που επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποφάσισαν να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται δικαστήρια σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κος Αναστάσιος Πούλιος, επεσήμανε ότι απαιτείται εγρήγορση και συστράτευση όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Δράμας και εξέφρασε την αντίθεσή του στην επερχόμενη υποβάθμιση της δικαιοσύνης. Τόνισε ότι η αναδιαμόρφωση, ήτοι επί της ουσίας κατάργηση των Δικαστηρίων των επαρχιακών πόλεων και η συγχώνευσή τους με Δικαστήρια μεγάλων αστικών κέντρων και μάλιστα υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας που λειτουργεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια, είναι προφανές ότι πλήττει ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και θα είναι τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για τους επαγγελματίες δικηγόρους, αλλά κυρίως για τον κόσμο, ο οποίος θα αναγκάζεται να διανύει χιλιόμετρα και να ταλαιπωρείται.

Επίσης τόνισε ότι το 2015, ενώ ο Οργανισμός Δικαστηρίων της Δράμας προέβλεπε τρεις θέσεις Εισαγγελέα και ήδη από το 2004 είχαν θεμελιωθεί οι φυλακές Νικηφόρου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργησε τη μια από τις τρεις θέσεις Εισαγγελέα, παρά την προοπτική ότι θα λειτουργήσουν φυλακές 500 τυπικά (700 στην ουσία) κρατουμένων. Εν’ όψει της λειτουργίας των φυλακών, ζήτησε και ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Εισαγγελία της Δράμας την επαναδημιουργία τρίτης θέσης Εισαγγελέα, αλλά αρνήθηκε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Άρειος Πάγος.

Σας κοινοποιώ συνημμένα την Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, καθώς και το σχετικό δημοσίευμα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και ζητώ να προβείτε στις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί η περαιτέρω απομόνωση του Νομού με την κατάργηση και του Πρωτοδικείου της Δράμας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Την Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και το δημοσίευμα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ.