Day: September 30, 2022

Χαρά Κεφαλίδου: Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για άδεια και λειτουργία ΕΣΚ και ΙΕΚ του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  μαζί με τον Βουλευτή Άρτας, κ. Χρήστο Γκόκα, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή τής διοίκησης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, όπου επισημαίνεται το πρόβλημα ένταξης της Χειροτεχνικής Σχολής του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ριζαρείου στη δομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΚ/ΙΕΚ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Περισσότερα…

Χαρά Κεφαλίδου: Το μήνυμα αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης της επιστροφής των κειμηλίων στον τόπο που γεννήθηκαν, ισχύει για όλους τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί
Δήλωση για την επιστροφή του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου, που είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Δράμας.

Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για την επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου, το οποίο είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Δράμας.

«29η Σεπτεμβρίου 2022, μια μέρα σημαδιακή, ημέρα μνήμης της Σφαγής της Δράμας, μια μέρα κομμάτι της ιστορικής μας ταυτότητας, τιμούμε την επιστροφή ενός σπουδαίου ιστορικού και θρησκευτικού κειμηλίου στον τόπο που ανήκει.

 Το Ευαγγελιστάριο που εκλάπη, μεταξύ πολλών άλλων χειρογράφων και κειμηλίων, από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, τον Μάρτιο του 1917 κατά την Α’ Βουλγαρική κατοχή, με την ευαισθησία που θέλουμε να έχουν τα Μουσεία του σύγχρονου κόσμου, παραδόθηκε με απόφαση του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσιγκτον στο φυσικό του χώρο, το αρχαιότερο μοναστήρι στον ελλαδικό χώρο με τεράστια θρησκευτική, πολιτισμική και ιστορική σημασία. Από αυτό το ζωντανό μνημείο αφαιρέθηκαν το 1917, 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και αρκετά από αυτά στη συνέχεια ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου, ως προϊόντα αλλεπάλληλων αγοραπωλησιών.

 Ευχαριστούμε το Μουσείο της Βίβλου της Ουάσινγκτον, που γίνεται παράδειγμα, τον Ελλογιμ. κ. Steve Green, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου για τις προσπάθειες και τη συνεχή μέριμνα καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν και ένωσαν δυνάμεις ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Από αυτή τη σημαντική τελετή λείπει η παρουσία -αν και νομίζω πως είναι το πνεύμα και η ψυχή του κοντά μας- του μακαριστού Μητροπολίτη μας κυρού Παύλου, που εργάστηκε ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια, για τον επαναπατρισμό του κειμηλίου.

 Η τελετή επαναπατρισμού του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων και κυρίως του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, αποκτά τη λάμψη που της αρμόζει, δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας που χρειάζεται η χώρα μας στους δύσκολους καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας και την ίδια ώρα χαρίζει στη Δράμα το φως που της αξίζει, θυμίζοντας σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στην Αθήνα, την αξία και τη σημασία που έχει αυτός ο τόπος που συχνά παραμελείται αλλά παραμένει ζωντανός και πεισματάρης να διεκδικεί τη θέση που του πρέπει.

 Το μήνυμα αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης της επιστροφής των κειμηλίων στον τόπο που γεννήθηκαν, ισχύει για όλους τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει κάποια στιγμή και στο Βρετανικό Μουσείο».

Μπορείτε να δείτε σχετική δήλωση της βουλευτού στο Star Βορείου Ελλάδος:

.