Η Βόρεια Ελλάδα κινδυνεύει να καταντήσει ένα τεράστιο hotspot
Δηλώσεις στην εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" της Καβάλας

«Έχουμε να κάνουμε με μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, πέρα από ανίκανη, η οποία ούτε που κατάλαβε το πόσο τεράστιες διαστάσεις έχει το προσφυγικό θέμα», δήλωσε στην εφημερίδα «Ενήμερος»  της Καβάλας η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, αφού το κλίμα της θυμίζει το καλοκαίρι του 2015. 

«Στην Καβάλα και στην Δράμα, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ενημέρωση για το πόσο θα παραμείνουν, οι τοπικές αρχές δεν αντέχουν, αλλά δεν υπάρχουν και τα απαιτούμενα μέσα. Όπου υπάρχει δήμαρχος με διάθεση να βοηθήσει, στέλνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Πόσο θα κρατήσουν οι εθελοντικές οργανώσεις των γιατρών και των πολιτών που προσφέρουν στους πρόσφυγες; Όλο αυτό είναι πολύ ρευστό τοπίο και αντιμετωπίζουμε μια αβέβαιη και ανησυχητική κατάσταση. Απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε ένα κλίμα μακροχρόνιας παραμονής αυτών των ανθρώπων, γιατί με το κλείσιμο των συνόρων αυτό καταδεικνύεται. Κινδυνεύει λοιπόν όλη η Ελλάδα να καταντήσει ένα τεράστιο hotspot με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο βόρειο κομμάτι της χώρας, από όπου προσδοκούν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα περάσουν στην Ευρώπη», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η κ. Κεφαλίδου.

«Για ποιον ανθρωπισμό μιλάμε όταν υπάρχουν παιδιά μέσα σε χαρτόκουτα και λασπόνερα, χωρίς καμιά πρόνοια;» 

«Η κυβέρνηση όλο τον προηγούμενο χρόνο δεν μπήκε σε καμία διαδικασία να προετοιμάζεται για το προσφυγικό. […] Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν δεν υπήρχε άνθρωπος στον πλανήτη που να μην καταλαβαίνει ότι το προσφυγικό έχει ξεφύγει, εμείς καταγράφαμε μόνο το 8% των ανθρώπων που περνούσαν από το ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και τώρα τρέχουμε εκ των ενόντων να σώσουμε την κατάσταση με πρόφαση τον ανθρωπισμό. Διότι μόνο πρόφαση είναι αυτό που βλέπουμε στην Ειδομένη. Για ποιον ανθρωπισμό μιλάμε όταν υπάρχουν παιδιά μέσα σε χαρτόκουτα και λασπόνερα, χωρίς καμιά πρόνοια; […] Ο σχεδιασμός που δεν υπάρχει οδηγεί και σε ακρότητες στον τρόπο χειρισμού. Εγώ ανησυχώ. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Όταν δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, τόσο η φιλανθρωπία, όσο και ο ανθρωπισμός εξαντλούνται πολύ σύντομα», συμπλήρωσε.

«Όλα είναι στον αέρα και τα μηνύματα από το κουαρτέτο είναι μάλλον ανησυχητικά…»

Κληθείσα να σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, η Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Η τακτική της κυβέρνησης είναι μια και μοναδική. Έχει συνηθίσει στην εύκολη δουλειά της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο κι έτσι συνεχίζει να κυβερνά και τώρα και λέει με μεγάλη άνεση και ευκολία πράγματα ανεφάρμοστα σε σχέση με την οικονομία και το χρέος, άρα και επικίνδυνα. Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται μέχρι τώρα είναι να κατατίθενται κάποιες προτάσεις, να δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας, μετά να επιστρέφει και γίνεται ένα πινγκ-πονγκ μεταξύ κυβέρνησης – κοινωνίας – κουαρτέτου, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμη. Στη Βουλή δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο έτοιμο, τίποτα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης, ούτε το αγροτικό, ούτε το ασφαλιστικό. Όλα είναι στον αέρα και τα μηνύματα που παίρνουμε από το κουαρτέτο είναι μάλλον ανησυχητικά».

«Η γνωστή μέθοδος του ρίχνω την μπάλα στην εξέδρα»

«Υπάρχει ένα κλίμα του καλοκαιριού του 2015. Αυτό λένε οι άνθρωποι της οικονομίας, της παραγωγής, αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή κι έχουν μια μεγάλη αγωνία για το πού θα πάει όλο αυτό. Ο τρόπος που επιλέγει ο κ. Τσίπρας να προτάξει την επόμενη εβδομάδα το θέμα της διαπλοκής, είναι κάτι το οποίο σηματοδοτεί ότι μάλλον είμαστε πάλι στο δρόμο της καταγγελίας για να θολώσουν τα νερά, να στείλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι οι αδιαπραγμάτευτοι, οι καθαροί κι όλο το άλλο πολιτικό σύστημα είναι διαπλεκόμενο. Είναι η γνωστή μέθοδος του “ρίχνω την μπάλα στην εξέδρα” γιατί δεν θέλω να μιλήσω για τα σημαντικά και πολύ ζωτικά θέματα», υπογράμμισε κλείνοντας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ειδησεογραφικό site της Καβάλας Kavala Web News.