Χαρά Κεφαλίδου: Το βιβλίο είναι είδος ‘’ζωτικής ανάγκης’’. Άμεσα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία!
Κατάθεση Ερώτησης προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας Αρ.Πρωτ.5145/17.03.2021

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας για το αν συγκαταλέγεται στις προθέσεις της κυβέρνησης να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, και όπως ζητεί με αίτημά της η Σύμπραξη των Εκδοτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας
Θέμα: «Το βιβλίο ως είδος ‘’ζωτικής ανάγκης’’»

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αλλά και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζεται το γεγονός πως το βιβλίο «αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, αλλά και αλλού, τα βιβλιοπωλεία έχουν χαρακτηριστεί ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και παραμένουν ανοικτά παρά τα αυστηρά lockdowns.

Όπως μάλιστα τονίζεται σε σχετικό άρθρο της έγκριτης εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με παλαιότερο κοινό έγγραφο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών, το Νοέμβριο, τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοικτά σε 37 χώρες από τις 50 που μελετήθηκαν, ενώ θεωρούνταν καταστήματα ζωτικής ανάγκης σε οκτώ από αυτές…

Στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ωστόσο, τα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζονται με το γενικό κανόνα που διέπει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του βιβλίου στην ψυχοσύνθεση των πολιτών, εν μέσω της καραντίνας, η οποία λίγο-πολύ διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο.
Δεδομένου ότι το βιβλίο ως αγαθό έχει πλέον αποδειχθεί πως αποτελεί μια σημαντική συντροφιά για τους πολίτες, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι όπως εύστοχα επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου «με κάθε βιβλίο που αγοράζει κανείς, σημαίνει ότι μένει και λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού», με αποτέλεσμα και ο αναγνώστης να ωφελείται διαβάζοντας και η κοινωνία να προστατεύεται από τις πολλές μετακινήσεις.

Δεδομένου ότι βάσει της έως τώρα εμπειρίας δεν παρατηρήθηκαν σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και σε κάθε περίπτωση στα εν λόγω καταστήματα μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και για τα φαρμακεία και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές ανεξαρτήτως βαθμίδας των κατά τόπους lockdowns.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, και όπως ζητεί με αίτημά της η Σύμπραξη των Εκδοτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Χαρά Κεφαλίδου

Μπουρχάν Μπαράν

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γεώργιος Φραγγίδης

Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανάρτηση στο www.kinimaallagis.gr.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργίου Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ.