Την Δευτέρα 7 Μαρτίου η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (με Α.Π. 3605), σχετικά με τη μη τήρηση από την Πολιτεία της νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι ένα μη σταθερό και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που οδηγεί τις ελάχιστες υπάρχουσες εταιρίες, απηυδισμένες από τις χρονοβόρες δικαστικές και εξώδικες διαδικασίες, να προσφεύγουν σε άλλες μεθόδους, αφού η νόμιμη οδός είναι ένας δρόμος δίχως τέρμα.
Η Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή πληροφοριών για χρήση, συλλογή και περαιτέρω επεξεργασία από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο επεξεργασίας δεδομένων και εκπόνησης μελετών, σε εφαρμογή του ν.4305/2014.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Ποια ανάπτυξη όταν η Πολιτεία δεν τηρεί την νομοθεσία και βάζει τρικλοποδιές στις υγιείς επιχειρήσεις;
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ελάχιστες καινοτόμες εταιρείες που παρά το δύσκολο έως αποτρεπτικό περιβάλλον επιμένουν να επιχειρούν. Μεταξύ αυτών λειτουργούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην εκπόνηση επιστημονικών μελετών για εμπορικούς ή μη σκοπούς υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Για την δυνατότητα λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη η συνεργασία δημοσίων φορέων της χώρας, ώστε να είναι δυνατή η αναγκαία συλλογή και περαιτέρω επεξεργασία πληροφοριών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Τονίζεται ότι η χρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημοσίου τομέα για εμπορικούς σκοπούς από επιχειρήσεις έχει σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις. Για τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη υπάρχουν σχετικές μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (π.χ. μελέτη Vickery).
Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων περιγράφεται στις διατάξεις του ν. 4305/2014 σε εφαρμογή της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ.
Παρά όμως την ύπαρξη ολοκληρωμένου πλέγματος διατάξεων και νομοθετικών εγγυήσεων διασφάλισης των δεδομένων,
Παρά την ύπαρξη ρητής υποχρέωσης των αρμόδιων φορέων του δημοσίου να συνεργαστούν,
Έχει πάρει μορφή επιδημίας το φαινόμενο της παράνομης άρνησης της Διοίκησης να χορηγεί τα αιτούμενα δεδομένα εφευρίσκοντας ποικίλες προφάσεις, πρόσθετες προϋποθέσεις, ή απλά κωφεύοντας, ενώ τηρούνται από τις επιχειρήσεις όλες οι διαδικαστικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος.
Στη χώρα που όλα περνάνε από τη δημόσια διοίκηση, η κατά βούληση συνεργασία ή μη των φορέων του Δημοσίου, συνθέτουν μη σταθερό και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που οδηγεί τις ελάχιστες υπάρχουσες εταιρίες, απηυδισμένες από τις χρονοβόρες δικαστικές και εξώδικες διαδικασίες, να προσφεύγουν σε άλλες μεθόδους, αφού η νόμιμη οδός είναι ένας δρόμος δίχως τέρμα.
Σημαντικό κομμάτι της πολυδιαφημιζόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης και αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης είναι η ομοιόμορφη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Με αυτή την συνεχιζόμενη τακτική, αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτή την αυθαιρεσία εκ μέρους του κάθε δημόσιου φορέα που παρανομεί κατά συρροή αρνούμενος να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε δημιουργία νέων εταιριών; Πώς θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη; Πώς θα υπάρξουν θέσεις εργασίας;
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου 4305/2014 από τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα;
- Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη παροχή πληροφοριών προς χρήση συλλογή και περαιτέρω επεξεργασία από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο επεξεργασίας δεδομένων και εκπόνησης μελετών.
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Χαρά Κεφαλίδου