Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου για τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης της Θράκης

«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα, την 14η Μαΐου 1920, οπότε η Θράκη απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ο θρακικός χώρος, οι άνθρωποί του με την πλούσια μακραίωνη ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους που επιβίωσαν από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Σταυροδρόμι λαών, εμπορευμάτων, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών.

Σήμερα η Θράκη, το ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας υπενθυμίζει τη σπουδαία στρατηγική και πολιτική της σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα πρόσφατα γεγονότα άλλωστε το επιβεβαίωσαν. Η Θράκη αποτελεί όχι μόνο σύνορο της Ελλάδας αλλά σύνορο ολόκληρης της Ευρώπης και η διαφύλαξή του απαιτεί ευρωπαϊκή ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς πρέπει να διαφυλάξουμε όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι ελληνικής γης. Ήταν και παραμένει τόπος μοναδικής ομορφιάς με πλούσια λαογραφική παράδοση, σταυροδρόμι πολιτισμών. Η επέτειος των 100 χρόνων μας υπενθυμίζει τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα, τη θρησκεία, τη συνύπαρξη.

Ας γίνει η επέτειος αυτή η απαρχή για μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την περιοχή».