Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ Radio 104,6 FM
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ Radio 104,6 FM

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και  τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ Radio 104,6 FM και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη εδώ:

Δημοσιογράφος: Κα Κεφαλίδου, θα ήθελα να μου εξηγήσετε. Είδατε αυτή τη σύγκρουση που γίνεται για το εκπαιδευτικό, είστε η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, δεν είναι υπερβολική όλη αυτή η φασαρία που γίνεται;

Χαρά Κεφαλίδου: Είναι υπερβολή γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα επί της ουσίας. Σε όλη την περίοδο αυτής της πολύ μεγάλης δοκιμασίας όντως η σκέψη μας είναι στα παιδιά, στους γονείς, στην ελληνική οικογένεια γιατί είναι πρωτόγονες, ανεπανάληπτες αυτές οι στιγμές που ζήσαμε.

Εμείς ως χώρος στηρίξαμε και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτό με πολλές μάχες και ρίσκο το 2011 με τον Νόμο Διαμαντοπούλου εμείς καταφέραμε και το στήσαμε. Άφησε αυτή την προικοδότηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα το στοιχειώδες, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό λοιπόν το “Ψηφιακό Σχολείο” ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και το διέλυσε. Όπως σας το λέω. Σταμάτησαν οι χρηματοδοτήσεις, όλες οι πρωτοβουλίες, οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. ‘Ο,τι υπήρξε ως μια άνθηση παιδείας το 2012, 2013, 2014 τελείωσε το 2015. Και ερχόμαστε τώρα στις στάχτες με μία καινούργια κυβέρνηση που έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αριστεία και τον εκσυγχρονισμό. Εγώ θα σας έλεγα ότι μία από τις πρώτες κινήσεις που περιμέναμε από την κα Κεραμέως μόλις ανέλαβε είναι να στήσει το σχολείο του 21ου αιώνα. Που σημαίνει τι; Να υλοποιήσει ό,τι δυνατότητες είχε για νέες τεχνολογίες, γιατί επιτρέψτε μου να σας πω όσο απειλή μπορεί να είναι η τεχνολογία τόσο προστασία μπορεί να παρέχει.

Δημοσιογράφος: Δεν μπορούμε να ζήσουμε, να αρνούμαστε την τεχνολογία, είναι αστείο και να το κουβεντιάζουμε.

Χαρά Κεφαλίδου: Ακριβώς είναι αστείο. Δεν έγινε τίποτα σε αυτό το επίπεδο. Έρχεται ξαφνικά η πανδημία, θυμόμαστε ξαφνικά το “Ψηφιακό Σχολείο” και τις δυνατότητές του και ξεκινάει ένας μαραθώνιος. Εκεί λοιπόν και στηρίξαμε το “Ψηφιακό Σχολείο” και ήμασταν υπέρ της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων. Πάμε τώρα σε αυτό που έγινε χθες με την Επίκαιρη Ερώτηση και τον τρόπο με τον οποίο θέλει η υπουργός να ξεκινήσουν τα σχολεία, από Δευτέρα υποτίθεται, είμαστε ήδη Πέμπτη. Θέλει να βάλει τη ζωντανή αναμετάδοση, το “live streaming”. Αυτό είναι μία από τις δυνατότητες που σου δίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπάρχει η σύγχρονη και η ασύγχρονη. Το «live streaming» δημιουργεί πάρα πολλά νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να έχει χρόνο και το πολιτικό σύστημα και η εκπαιδευτική κοινότητα να τα συζητήσει. Δεν γίνεται να έρχεται με Τροπολογία Παρασκευή απόγευμα να περάσει αυτή την καινούργια μέθοδο εκμάθησης που θέλει και τη Δευτέρα αυτό να λειτουργεί στα σχολεία. Με ποιους συζήτησε; Με τι προϋποθέσεις θα το κάνει, με τι περιορισμούς, κανόνες; Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μελέτη πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Αυτή η μελέτη δεν έχει συζητηθεί ποτέ και δεν έχει κατατεθεί πουθενά. Και εγώ σας ρωτάω, με αυτή την Υπουργική Απόφαση που δεν θα βγει ούτε σήμερα ούτε αύριο, θα πάρει 10 μέρες, πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Σήμερα γίνεται μάθημα, πώς νομίζετε ότι παρακολουθούν οι μαθητές που είναι σπίτι τους. Σε αυτό δεν πήρα απάντηση χθες. Έχω πολύ μεγάλη απορία.
Δημοσιογράφος: Άκουσα και τον κο Μενουδάκο, τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια επιστημονική προεργασία, δεν είναι απλό.

Χαρά Κεφαλίδου: Για το “Ψηφιακό Σχολείο” υπάρχουν εργαλεία αλλά θέλουν κατάλληλο εξοπλισμό, θέλουν υποδομές, θέλουν τεχνική υποστήριξη. Θέλουν παιδαγωγική υποστήριξη. Αλλά κυρίως θέλουν να υπάρχει όραμα στην ηγεσία για να μπορέσει να τα στήσει όλα αυτά. Και επειδή ακούω την κα Κεραμέως με πολλή προσοχή όταν μιλάει, είναι έγκριτη νομικός και παρακολουθώ πάντα τις τοποθετήσεις της, θέλω να της πω ότι εδώ βιάστηκε. Βάζει σε πολύ υψηλό κίνδυνο ανήλικους μαθητές.

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ μαζί σας, δεν έχουμε απόκλιση γι’ αυτό. Όμως εδώ δεν υπάρχει μία προσχηματική αντίδραση από τους συνδικαλιστές;

Χαρά Κεφαλίδου: Εγώ δεν θα μπω στα παπούτσια των συνδικαλιστών.

Δημοσιογράφος: Έχουν αποφασίσει ότι δεν θα περάσει τίποτα στην Παιδεία. Ε, πρέπει να περάσει, τι να κάνουμε τώρα.

Χαρά Κεφαλίδου: Εννοείται. Ο κάθε ένας από μας είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που πρέπει να είναι τόσο δεμένη ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Είναι εθνική υπόθεση η Παιδεία. Για αυτό βλέπετε ότι και οι τόνοι του Κινήματος Αλλαγής και οι προσωπικοί μου τόνοι είναι πάντα συναινετικοί. Δεν γίνεται οι μεταρρυθμίσεις να αφορούν μόνο το χρόνο που είναι κάποιος υπουργός.

Δημοσιογράφος: Σωστό.

Χαρά Κεφαλίδου: Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θέλουν σταθερές πολιτικές για να μπορέσουν να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν, να αξιολογηθούν, να δούμε τα αποτελέσματα, να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι όπως πάμε τώρα με μπαλώματα δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή κουβέντα. Και θα έλεγα στην κα Υπουργό να μη βιαστεί. Να δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένας διάλογος, να φέρει τη μελέτη να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που θέλει να φέρει στο μυαλό της, ώστε να μη δημιουργούμε αντιδράσεις την ώρα που δεν υπάρχει λόγος. Και ένα τελευταίο. Επειδή πραγματικά αυτή η κρίση μας έκανε να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε τους εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουμε σε όλα τα επίπεδα, εξειδικευμένους, ανθρώπους με γνώσεις, με ρεαλισμό, με σοβαρότητα, εγώ θα πρότεινα στην κα Κεραμέως επειδή λέει ότι ακούει τους Ειδικούς, έχει μία χρυσή ευκαιρία να επανασυστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το οποίο ιδρύθηκε και το άκουγε και η κα Γιαννάκου και η κα Διαμαντοπούλου και είχαμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα με την ολοκλήρωση του διαλόγου, μια νομοθετική πρωτοβουλία διαχρονική. Ας το επανασυστήσει για να μπορούν να διαβουλεύονται εκεί οι Ειδικοί. Όλο αυτό δημιουργεί και μία δική της υποχρέωση να έχει μεγαλύτερη επαφή και με τα κόμματα και με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Δημοσιογράφος: Έχω ακροατές που τους ενδιαφέρει κυρίως πού διαφοροποιήστε από το σχολείο «Φίλη», «ΟΛΜΕ», «Τσίπρα» κλπ. Αυτό είναι το ερώτημά τους. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ένα τέτοιο σχολείο. Το σχολείο που δημιουργήθηκε αυτή την τετραετία;

Χαρά Κεφαλίδου: Δεν δημιουργήθηκε κανένα σχολείο θέλω να πω στους αγαπητούς ακροατές επί Φίλη και Γαβρόγλου. Αποδομήθηκε! Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αποδομήθηκε! Και η Εκπαίδευση και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Θα σας πω το πιο απλό. Υπήρχε δίωρο μάθημα Τεχνολογίας στο Δημοτικό και υπήρχε και η πιστοποίηση Πληροφορικής με το που ολοκλήρωνε ένας μαθητής την Γ΄ Γυμνασίου. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε ένα «Χ», διέλυσε το Ολοήμερο Σχολείο, γιατί αυτό γινόταν στο Ολοήμερο. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητικός στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, ήταν αρνητικός στο άνοιγμα των σχολείων, πέρα από τον λαϊκισμό, τη φωνή και την αναστάτωση δεν έχει να προσφέρει κάτι. Το σχολείο του κ. Φίλη και του κ. Γαβρόγλου. Και αυτή είναι η ένστασή μας. Δεν είναι δυνατόν η υπουργός σήμερα να κρατάει δομές και ανθρώπους οι οποίοι ήταν όλη την προηγούμενη περίοδο. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Όλοι οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι από το προηγούμενο καθεστώς. Όλοι οι Διευθυντές στο Υπουργείο Παιδείας είναι από το καθεστώς Γαβρόγλου. Αυτά δεν είναι μεγάλα ελλείμματα πολιτικής;

Δημοσιογράφος: Προφανώς. Δεν το γνώριζα. Ευχαριστώ πολύ που το λέτε. Είναι πολύ ενδιαφέρον το τελευταίο ότι η Κεραμέως στηρίζεται σε όλο τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: