Η Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3fm και την εκπομπή «Σκάει είδηση», με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου. 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κυρία Κεφαλίδου

Κεφαλίδου: Καλημέρα κύριε Οικονόμου, σας ακούω μια χαρά και με μάσκα.

Δημοσιογράφος: Έτσι, αυτό ήθελα να μου πείτε κ. Κεφαλίδου. Είχατε την καλοσύνη να μας στείλετε εχτές  ένα μήνυμα για το «όλοι μαζί μπορούμε» και για τη μεγάλη προσπάθεια στην προσπάθεια που κάνουμε εδώ στον Skai, για να συγκεντρώσουμε μονάδες αίματος, έχουμε τεράστιες ελλείψεις, ο κόσμος έχει φοβηθεί, οι αιμοδότες ανησυχούν, σου λέει να πάω στο Nοσοκομείο τέτοιες μέρες, καλύτερα να το αποφύγω, έχουμε συγκεντρώσει μέχρι χτες 523 μονάδες αίματος, και συνεχίζουμε σήμερα σε πολλούς άλλους δήμους.

Εσείς τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

Κεφαλίδου: Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, έχει δείξει αντανακλαστικά ωριμότητας, αυτοπειθαρχίας. Μαθαίνουμε και αυτό είναι ίσως ότι καλύτερο μας έχει προκύψει μετά τα δέκα χρόνια κρίσης. Δεν είναι ασύνδετα αυτά τα δυο. Βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται με μεγάλη προθυμία για εθελοντική συνεισφορά.

Εγώ έχω προσωπικό παράδειγμά από την πόλη μου, τη Δράμα. Εδώ και 10 μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος της Δράμας μαζί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει να συμμετέχουν εθελοντικά οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ. Στην πρώτη γραμμή της μάχης. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί βλέπω χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου ότι ανοίγει επιτέλους την πλατφόρμα για τους εθελοντές. Εγώ αυτό το μετέφερα στο Υπουργείο Υγείας, είχα συνομιλία με το γραφείο του κ. Κοντοζαμάνη, και ήθελα να σας πω ότι, πραγματικά, είναι από τις ελάχιστες στιγμές που αισθάνεσαι ότι επιτελείς το έργο σου. Ότι δίνεις απαντήσεις, βρίσκεις λύσεις σε θέματα που αφορούν στους πολίτες και την κοινωνία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Κυβέρνηση να ακούει, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο Πρωθυπουργός να έχει αντανακλαστικά.

Δημοσιογράφος: Έτσι είναι, συμφωνώ.

Κεφαλίδου: Αυτό είναι μάθημα, γι’ αυτό πρέπει και εμείς ως αντιπολίτευση να λέμε και το ‘ευχαριστώ’ όταν βλέπουμε προτάσεις μας να υιοθετούνται και να υλοποιούνται και επιπλέον να μπορούμε να συμβάλουμε θετικά.

Αυτή η εποχή, ξέρετε, έχει ένα κοινό παρονομαστή, την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη, λοιπόν, είναι αυτή που θα μας κρατήσει και εμάς ως πολίτες υγιείς και την κοινωνία μας όρθια. Επομένως στρατεύουμε δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Έχουμε έναν κοινό εχθρό, δεν έχουμε διαφορές σε αυτή την μάχη, είμαστε όλοι από δω και ο εχθρός από την απέναντι πλευρά επομένως πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, έχουμε χρόνο να πλακωνόμαστε στην Ελλάδα, έτσι και αλλιώς το κάνουμε δεκαετίες ολόκληρες και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε, και να έχουμε διαφορές πολιτικές και ιδεολογικές και ότι άλλο θέλουμε.

Κεφαλίδου: Έχουμε εξαιρετικό ταπεραμέντο, το ξέρετε. Όταν ξεπεραστεί αυτή η κρίση, μετά να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε και να αντιπαρατεθούμε. Τώρα όμως δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων. Πραγματικά πιστεύω ότι η αντιπολίτευση, το μέγιστο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να βοηθά με προτάσεις στα κενά και στα προβλήματα. Έχουμε όλοι επικοινωνία με πολύ κόσμο και μπορούμε να συμβάλουμε. Λοιπόν, αυτό που τώρα, αυτή την στιγμή, έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να αντέξει το σύστημα υγείας.

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα που θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να έχουμε σε αυτήν τη μάχη γιατρούς, τους οποίους είτε θα χάνουμε είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα έχουν προβλήματα υγείας.

Πρέπει το τεστ, οπωσδήποτε, να φτάσει παντού. Είναι η στιγμή να αξιοποιηθούν ότι μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί, να δημιουργηθούν κέντρα αναφοράς σε κάθε περιφέρεια. Θέλουμε ένα Νοσοκομείο να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα κοροναϊού.

Φυσικά το ευχαριστώ στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής μπορούμε να το πούμε έμπρακτα, γι’ αυτό καταθέσαμε την πρόταση να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Δημοσιογράφος: Το ζήτησε και πριν ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν δεν είναι αυτοί στα  βαρέα και ανθυγιεινά τότε ποιοι πρέπει να  είναι.

Κεφαλίδου: Ακριβώς, είναι αντιμέτωποι κάθε μέρα με προκλήσεις που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές.

Νομίζω, όμως, και θέλω έτσι αισιόδοξα να συνεχίσει η κουβέντα μας, ότι πραγματικά δείχνουμε μια ωριμότητα και έχουμε βάλει τα γυαλιά σε όλη την Ευρώπη. Κοιτάξτε πώς κινούνται οι χώρες μέχρι τώρα που εμείς τις είχαμε πολύ ψηλά ως προς τα συστήματα υγείας τους, την πειθαρχία τους.

Δημοσιογράφος: Και τους ζηλεύαμε μέχρι τώρα.

Κεφαλίδου: Ακριβώς. Κοιτάξτε τι γίνεται στη Γαλλία, τι γίνεται στη Μ. Βρετανία, τι γίνεται στην Αμερική ακόμα-ακόμα.

Δημοσιογράφος: Βέβαια υπάρχει και εξήγηση γι’ αυτό και έχουμε και αμφιλεγόμενους ηγέτες σε κάποιες από αυτές τις χώρες τις οποίες είπατε. Γιατί ό,τι ψηφίζεις παίρνεις. Έτσι γίνεται.

Κεφαλίδου: Αυτές είναι δυστυχώς οι περιπέτειες που μπαίνουν οι λαοί όταν ο τρόπος με τον οποίο εκλέγουν τους ηγέτες τους είναι κυρίως ο λαϊκισμός.

Δημοσιογράφος: Είναι ο χαβαλές που λέμε. Όταν ψηφίζεις για χαβαλέ, θα τον έχεις και στη συνέχεια, δε θα έχεις σοβαρότητα.

Κεφαλίδου: Τον είχαμε κι εμείς.

Δημοσιογράφος: Το ζήσαμε και εμείς στο πετσί μας. Δεν το λέω για συγκεκριμένους ανθρώπους και για συγκεκριμένα κόμματα. Γενικότερα για το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να μας κάνει πιο σοβαρούς και πιο σοφούς αυτή η κρίση. Να βγούμε απέναντι και να είμαστε καλύτεροι στη νοοτροπία μας και στην αντίληψή μας και στην πολιτική μας αντιπαράθεση. Να είμαστε διαφορετικοί, καλύτεροι, σε κάθε περίπτωση.

Κεφαλίδου: Ξέρετε, είναι μεταβατική η εποχή που ζούμε και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς, όλη αυτή η περιπέτεια, η παγκόσμια περιπέτεια θα οδηγήσει σε μετασχηματισμό και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και στον πολιτισμό μας και στη σκέψη μας και στη νοοτροπία μας. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, είναι μεγάλο το ερώτημα αλλά η πρόκληση αυτή που είναι παγκόσμια πρόκληση, η πρόκληση του αιώνα μας θα σας έλεγα, μπορεί να μας κάνει σοφότερους και θέλω να πιστεύω -επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος- ότι θα κινηθούμε προς έναν καλύτερο κόσμο.

Δημοσιογράφος: Μακάρι κ. Κεφαλίδου, το ευχόμαστε όλοι μας να βγούμε σύντομα από αυτή την περιπέτεια, αν είμαστε όρθιοι και υγιείς. Σας εύχομαι καλή δύναμη και σας προσωπικά.

Κεφαλίδου: Ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη και καλή 25η Μαρτίου. Αύριο η μέρα είναι σημαντική με πολλές ανατροπές βέβαια, σε σχέση με το πώς έχουμε συνηθίσει να γιορτάζουμε.

Δημοσιογράφος: Η σημαντικότητα της μέρας δεν παύει, έτσι είναι.

Κεφαλίδου: Ευχαριστούμε όλους όσοι δίνουν τη μάχη για να είμαστε υγιείς και να μένουμε σπίτι.

 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: