Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Focus 103,6 FM” της Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τους δημοσιογράφους Δέσποινα Μποτίτση και Γιάννη Πηλίδη.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Διάβαζα ότι είναι έτοιμος να σπάσει την καραντίνα ο Τραμπ, γιατί οικονομία και καραντίνα δεν πάνε μαζί, θέλει να σώσει την οικονομία, δίνει προτεραιότητα εκεί.
Κεφαλίδου: Αυτό δυστυχώς δεν είναι μια επιλογή που την έχει κάνει μόνο η Αμερική αλλά και αρκετές χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό και βλέπετε πως έχει ξεφύγει το πράγμα στη Μ. Βρετανία, πόσο αργά αντανακλαστικά έδειξε και η Γαλλία και η Γερμανία και είναι ένα μάθημα, ότι δεν παίζουμε ποτέ με τις προτεραιότητες που έχουν την μεγαλύτερη από μας ανάγκη να στηριχτούν από μας και δεν άλλο από τη δημόσια υγεία.
Δημοσιογράφος: Κυρία Κεφαλίδου, πραγματικά σαν χώρα θεωρώ ότι το κρατήσαμε πολύ χαμηλά και πραγματικά είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορούμε στην Ευρώπη. Εγώ δεν έχω συναντήσει άλλα θέματα στα οποία έχουμε πρωτοπορήσει. Θεωρείτε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή έχετε να προσθέσετε νέες προτάσεις ως προς την αντιμετώπιση του ιού;
Κεφαλίδου: Πρώτα από όλα θα σας πω ότι κανένας από μας δεν είναι παντογνώστης, ακούμε τους ειδικούς, έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε εξαιρετικά έμπειρους και ανθρώπους απολύτως κατηρτισμένους στις επιστημονικές επιτροπές που αυτή τη στιγμή κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε σε αυτό το μεγάλο θέμα της πανδημίας. Εγώ θέλω αναφορά και στον κ. Τσιόδρα που πραγματικά κάθε απόγευμα τον ακούμε -μιλάω πια και ως πολίτης- υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη και μεγάλη ηρεμία και η αίσθηση ότι βαδίζουμε καλά όταν ακούμε τις βήμα-βήμα εξαγγελίες που γίνονται από αυτούς τους έμπειρους και καταρτισμένους ανθρώπους. Από την άλλη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, νομίζω, σε αυτή την φάση έχουμε όλοι κινηθεί σε μια πάρα πολύ ώριμη και λογική φάση. Ακούμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που γίνονται σταδιακά και προτείνουμε, εμείς ως αντιπολίτευση -ας μιλήσουμε για το Κίνημα Αλλαγής- μέτρα και κάποιες πρωτοβουλίες με βάση την εμπειρία που έχουμε. Μη ξεχνάτε ότι ο δικός μας ο χώρος τριάντα χρόνια μετά την μεταπολίτευση ήταν κυρίαρχος, έχει ασκήσει διοίκηση, ξέρει και τις παθογένειες και τις δυνατότητες που έχει το σύστημα. Γι’ αυτό μέχρι τώρα -και οφείλω να το πω αυτό- ό,τι προτάσεις έχουμε καταθέσει, έχουν εισακουσθεί από τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι εξαιρετικό δείγμα για την ωριμότητα που δείχνει το πολιτικό σύστημα.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι τα οικονομικά μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ο κόσμος την κατάσταση ή έπρεπε να συμπληρωθούν από κάποια ακόμα;
Κεφαλίδου: Ακούστε, επειδή πάμε βήμα-βήμα και κανένας δεν ξέρει στην επόμενη στροφή τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλη ανάσα ότι έχουμε μπει στο QE (Quantitative easing), ότι έχουμε μπει δηλαδή στη δυνατότητα που μας δίνουν για ρευστότητα μέσω της Ευρώπης, μέσα από αυτό τον μηχανισμό.
Από την άλλη, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι μέτρα που γίνονται με ένα σχεδιασμό, και πρέπει ο σχεδιασμός αυτός να παρακολουθείται και στην υλοποίησή του, να μην μένει μόνο στις εξαγγελίες. Προφανώς στο επόμενο διάστημα θα χρειαστεί, ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της πανδημίας, γατί αυτό είναι το κρίσιμο, αυτό δίνει και το βηματισμό για το πώς θα προχωρήσουμε, θα δούμε πώς μπορούν αυτά να εξειδικευτούν. Κάθε μέρα παρακολουθώ ότι το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να συμπληρώνει μέτρα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Άρα συμφωνείτε με την λογική “βλέποντας και κάνοντας” δηλ. ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κρίση και η διάρκειά της θα παίρνουμε μέτρα, και διαφωνείτε με την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία λέει να πάρουμε μέτρα από τώρα και όχι βήμα-βήμα.
Κεφαλίδου: Ακούστε, σε ότι αφορά τα θέματα της δημόσιας υγείας, νομίζω, ότι κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα. Μην ξεχνάτε ότι πρώτα άρχισαν οι απαγορεύσεις με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων και τώρα έχουμε μπει πια σε πιο αυστηρό σύστημα, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στην Ευρώπη αυτά τα μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Άρα στο μεν επίπεδο της δημόσιας υγείας έχουμε κινηθεί με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, και έτσι έπρεπε, γιατί αντιμετωπίζεις το φαινόμενο προτού αρχίσει να διαχέεται στην κοινωνία και μετά δεν μπορείς να το συμμαζέψεις. Αυτό όσον αφορά στην δημόσια υγεία.
Στην οικονομική πλευρά, μην ξεχνάτε ότι βγαίνουμε μέσα από μια δεκαετή κρίση, το κράτος μας είναι ευάλωτο, έχει πολλές παθογένειες άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε μέτρα πουμπορούν να οδηγήσουν σε μια ξαφνική κλιμάκωση και σε ένα τερματισμό των δυνατοτήτων που έχουμε. Η λογική επιτάσσει αυτή τη στιγμή να το πάμε βήμα-βήμα αξιολογώντας κάθε φορά και τις δυνατότητές μας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε με εξαγγελίες μη εφαρμόσιμες. Και νομίζω ότι η σοβαρότητα, η σωφροσύνη και η υπεύθυνη στάση από όλους μας, σημαίνει να μπορέσουμε να το πάμε βήμα-βήμα με προτάσεις που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να ανοιχτεί και σε άλλους τομείς. Να σας πω ένα παράδειγμα. Βλέπετε, και όχι μόνο στο κομμάτι της οικονομίας, θα το πω και αυτό – έχουμε προτείνει 2 συγκεκριμένα πράγματα.
Πρώτον, οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχεί, γιατί αυτή την στιγμή οι τράπεζες είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Δεν γίνεται να μην δίνουν τη δυνατότητα για νέα ρευστότητα στις επιχειρήσεις. ΄Όπως αυτές ζητούν να έχουν επιτόκια τα οποία θα στηρίζει το κράτος έτσι πρέπει και αυτές να παίξουν το δικό τους ρόλο, στηρίζοντας επιχειρηματίες, εργαζόμενους, τονώνοντας την οικονομία με ρευστότητα που πρέπει να πέσει στην αγορά. Έχουμε λοιπόν μέτρα για τις τράπεζες, τα έχουμε προτείνει.
Επίσης, θα σας πω κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή φως, νερό, τηλέφωνο, απλήρωτοι λογαριασμοί, πρέπει να υπάρχει ανοχή.
Τα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται μια οικογένεια πρέπει να μειωθούν στα ελάχιστα δυνατά.
Αυτά είναι παρεμβάσεις που κάνει το Κίνημα Αλλαγής και που νομίζω ότι η Κυβέρνηση ακούει. Και πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν σύντομα.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που δεν θα λάβει το επίδομα των 800€ και που δεν έχουν τις ελαφρύνσεις. Είναι οι άνεργοι, οι μακροχρόνια άνεργοι που κάνουν μαύρα μεροκάματα μέσα στην ανεργία. Τώρα δεν έχουν κανένα εισόδημα. Πρέπει να στηριχθούν και αυτοί.
Κεφαλίδου: Πρόκειται για μεγάλη μερίδα, διότι δυστυχώς η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλη απώλεια σε θέσεις εργασίας. Είχαμε την ατυχία να ξεκινήσει η πανδημία σε μια εποχή που εμείς περιμέναμε να έχουμε ανάκαμψη από τον τουρισμό σε ότι αφορά τα έσοδα και μια καλύτερη εικόνα της οικονομίας μας. Όμως θα σας πω το εξής, όλη αυτή η μεγάλη περιπέτεια στην οποία έχουμε μπει θεωρώ ότι θα μας βγάλει σοφότερους, πιο έμπειρους και πιο ώριμους.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω ένα άλλο μεγάλο θέμα, που προβληματίζει πολλούς Έλληνες, είναι αυτό με τα τεστ. Πολλοί αγχώνονται, γιατί δεν μπορεί να το κάνουν, κοστίζει ακριβά. Επίσης είναι μια άλλη κατηγορία που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους που δεν έχουν πάει ακόμα στα νοσοκομεία, που ίσως να είναι θετικοί. Προτείνετε να γίνεται το τεστ κατ΄ οίκον, να πηγαίνουν κλιμάκια στα σπίτια. Τι ακριβώς λέτε;
Κεφαλίδου: Αυτό το οποίο εμείς το λέμε «Ανάπτυξη Δικτύου Πρώτης Γραμμής», λέει ουσιαστικά ότι πρέπει να απομακρυνθούνε από τα νοσοκομεία τα ύποπτα κρούσματα, με ποιο τρόπο; Δεν τους αφήνουμε στην τύχη τους, αλλά πρέπει να υπάρξουν κινητές μονάδες που να κάνουν αυτές τις εξετάσεις κατ’ οίκον. Θέλουμε επίσης να διαφυλαχτεί το υγειονομικό προσωπικό. Φανταστείτε ότι αναλώσιμοι γιατροί σημαίνει αναλώσιμοι ασθενείς, δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε έναν από τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν μάχη. Δεν μπορούμε να έχουμε υγειονομικούς σε καραντίνα επίσης. Άρα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε επίπεδο περιφέρειας, να γίνονται επισκέψεις στα σπίτια, να είναι διαθέσιμο το τεστ διάγνωσης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να ενταχθούν στον σχεδιασμό και τα ιδιωτικά εργαστήρια, όχι μόνο τα δημόσια. Ξέρετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μερίδα ιδιωτών γιατρών εθελοντών, που θέλουν να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Το οποίο ευτυχώς κρατάει, που ευτυχώς υπάρχει το Ε.Σ.Υ. αυτή τη στιγμή, που ευτυχώς υπάρχει η βοήθεια στο σπίτι αυτή τη στιγμή και δίνει λύση στην καθημερινότητα ανθρώπων που είναι ηλικιωμένοι, που είναι ευάλωτες ομάδες, που έχουνε προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Να ενισχυθούν όλα αυτά γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας κα. Κεφαλίδου, γιατί όπως λέγαμε και προηγουμένως το «πικ» θα είναι τις επόμενες εβδομάδες.
Κεφαλίδου: Και θέλω να σας πω μια προσωπική εμπειρία, εδώ και δέκα μέρες συνομιλώντας και με τη διοίκηση του νοσοκομείου της Δράμας που ευτυχώς δεν έχουμε κανένα κρούσμα και με τον ιατρικό σύλλογο της Δράμας, με συγκίνηση διαπίστωσα πόσο ευσυνείδητος είναι ο ιατρικός κόσμος της πόλης μας. Οι άνθρωποι αυτοί πρότειναν εθελοντικά να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Και γι’ αυτό, δεν σας κρύβω, μίλησα και με το Υπουργείο Υγείας με τον κ. Κοντοζαμάνη για αυτή την πρωτοβουλία ενίσχυσης, από ιδιώτες γιατρούς, των δημόσιων νοσοκομείων. Και χαίρομαι, πραγματικά σας το λέω, βλέπω ότι το υπουργείο ακούει και υπάρχει αυτή η πλατφόρμα για να μπορούν εθελοντικά πια οι ιδιώτες γιατροί να συμμετάσχουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Είναι επίτευγμα να μπορούμε να δείχνουμε και εμείς οι πολιτικοί ότι και μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και να δίνουμε λύσεις σε αυτά που είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή για τους ανθρώπους και για την κοινωνία μας.
Δημοσιογράφος: κυρία Κεφαλίδου δεν θα μπορούσε να γίνει μια ειδική συμφωνία του κράτους με τις ιδιωτικές κλινικές διότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι επιφορτισμένα για τις πολύ σοβαρές καταστάσεις ώστε να γίνει μια συμφωνία πιο χαμηλής τιμής για την εξέταση αν είναι κάποιος θετικός ή όχι ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τις κλινικές όσοι έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν θέμα για να εξετάζονται.
Κεφαλίδου: Ευθέως σας λέω ναι. Εδώ έχει ανατραπεί ό,τι θεωρούσαμε ως τώρα βεβαιότητα, δεδομένο, αξεπέραστο. Όταν έχουμε να διαχειριστούμε τέτοιες κρίσεις αλλάζουν τα πάντα. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, τα αξιώματα με τα οποία μέχρι τώρα πορευόμαστε. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα; Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει και μέχρι τώρα, πραγματικά, τα δείγματα γραφής που έχουμε από την κοινωνία μας είναι τόσο θετικά που εάν πάρει τέτοια πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός, και θα στηριχθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και θα βρει ευήκοα ώτα στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς εξάλλου έχουμε προτείνει και να το ξέρετε αυτό, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια ένα νοσοκομείο να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα της πανδημίας για να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το μάξιμουμ των εργαλείων που έχουμε και της υποδομής που έχουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει πολύ κρίσιμο ρόλο γιατί έχει την υποδομή και όχι μόνο μέσα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις κλίνες που μπορεί να δώσει.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κ. Κεφαλίδου
Κεφαλίδου: Σας εύχομαι καλή 25η, μην το ξεχνάμε ότι αύριο είναι μια διαφορετική 25η που θα ζήσουμε όλοι μας, καλή δύναμη σε όλους μας με υγεία. Νομίζω η μεταβατική περίοδος που ζούμε θα μας κάνει -αφού μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε την επόμενη μέρα- θα μας κάνει όλους καλύτερους. Το πιστεύω ακράδαντα.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: