Χαρά Κεφαλίδου: Παρανομίες και αυθαιρεσίες στα Συμβούλια Επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και Στελεχών Εκπαίδευσης
Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.582/10.03.2020

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα «Παρανομίες και αυθαιρεσίες στα Συμβούλια Επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και Στελεχών Εκπαίδευσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: «Παρανομίες και αυθαιρεσίες στα Συμβούλια Επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και Στελεχών Εκπαίδευσης»

Για τρίτη φορά επανέρχομαι στις σοβαρές καταγγελίες που έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί αναφορικά με σειρά αυθαιρεσιών και παραβιάσεων της νομιμότητας από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου/ Στελεχών Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε από υποψήφιο Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) υπήρξε μη σύννομη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης όπως φαίνεται από τα Πρακτικά, καθώς και παράνομη ερμηνεία του Νόμου ως προς τον ορισμό και διαχωρισμό του διδακτικού και ημερολογιακού έτους.

Επίσης αναφέρει στην καταγγελία του «Ο τότε Περιφερειακός Διευθυντής, παρά τα αιτήματά μου εγγράφως στις 05/11/2018, στις 06/11/2018 και στις 09/11/2018, δεν μου έδωσε ποτέ τα αντίγραφα πρακτικών που με αφορούσαν. Με νέα τέταρτη αίτησή μου προς τον νέο και νυν Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής στις 24/04/2019, μου χορηγήθηκαν τελικά τα αντίγραφα πρακτικών που με αφορούσαν στις 13/5/2019, έξι περίπου μήνες μετά από την αρχική μου αίτηση προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Πέρα από τα θέματα ηθικής τάξης που εγείρονται, δημιουργούνται σοβαρά νομικά ζητήματα ως προς το μη νόμιμο της όλης διαδικασίας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι σημερινοί υπηρετούντες Διευθυντές Εκπαίδευσης, έχουν επιλεγεί από σύνθεση εκλεκτορικού σώματος που έχει κριθεί αντισυνταγματική, και οι οποίοι έχουν λάβει δυο χρόνια (μία επί Υπουργίας κ. Γαβρόλγου και μια επί της δικής σας θητείας) παράταση της θητείας τους και φυσικά της παραμονής τους στις θέσεις ευθύνης.

Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε τον προηγούμενο Νοέμβριο στο Υπουργείο, μας είχατε ενημερώσει ότι θα φέρνατε πριν το τέλος του 2019 ένα συνολικό νομοσχέδιο για την Α’ Βάθμια και Β’ Βάθμια Εκπαίδευση, όπου θα οριζόταν το νέο σύστημα επιλογής των Στελεχών Εκπαίδευσης. Έχουμε μπει ήδη στον Μάρτιο και ακόμη περιμένουμε την κατάθεση τους σχεδίου σας. Εάν μέσα σε αυτόν τον μήνα δεν υπάρξει ψηφισμένος Νόμος για την αξιοκρατική και διαφανή επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τότε τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν επικίνδυνα για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα και για τη νέα σχολική χρονιά 2020-21 να παραμένουν σε θέσεις ευθύνης στελέχη που και η θητεία τους έχει λήξει, αλλά και που έχουν επιλεγεί με απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομικό πλαίσιο.

Με δεδομένο ότι σας έχω καταθέσει δυο σχετικές Ερωτήσεις, τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου(αρ.πρωτ.1847/12.11.2019) αλλά και τον Ιανουάριο του 2020 (αρ.πρωτ.3429/21.01.2020), αναγκάζομαι να επανέλθω με Επίκαιρη Ερώτηση, αφού οι ερωτήσεις αυτές δεν έχουν απαντηθεί από το Υπουργείο σας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Τι θα πράξετε:
1. για τον έλεγχο των καταγγελιών και την απόδοση ευθύνης ως προς τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες
2. για τη θεραπεία και αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας, ώστε να επιλεγούν με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο τα Στελέχη Εκπαίδευσης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου