Δημιουργία σύγχρονης Νεφρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς σε Υπουργό Υγείας Αρ.Πρωτ.504/19.12.2019

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονης Νεφρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, πάγιο αίτημα του Συλλόγου Νεφροπαθών του Νομού Δράμας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ:

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: «Δημιουργία σύγχρονης Νεφρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας»

Σας καταθέτω δυο Επιστολές του Συλλόγου Νεφροπαθών του Νομού Δράμας, στις οποίες επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω της απουσίας Νεφρολογικής Κλινικής στον Νομό μας.
Το σύνολο των νεφροπαθών στο Νομό Δράμας ανέρχεται σε 170 ασθενείς περίπου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλοι όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, σε ιδιωτική Νεφροθεραπευτική Κλινική και οι μεταμοσχευμένοι. Όλοι αυτοί οι ασθενείς για άλλους λόγους υγείας εκτός νεφρού (π.χ. πνευμονολογικά, παθολογικά, ωτορυνολαρυγγολογικά νοσήματα) απευθύνονται στους Νεφρολόγους Ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Σε αυτούς προστίθενται και όλοι όσοι επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και χρειάζονται άμεσης ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να γίνεται η νοσηλεία τους μαζί με τους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής.
Επειδή, ο αριθμός των νεφροπαθών ασθενών στον Νομό μας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς (σε ποσοστό περίπου 2%),
Επειδή, η νοσηλεία τους στο Γ.Ν. Δράμας πολλές φορές γίνεται και σε θαλάμους γεμάτους με ασθενείς της παθολογίας που κάποιοι έχουν σοβαρά λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, άκρως επικίνδυνα για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους και το ευάλωτο ανοσοποιητικό τους σύστημα,
Επειδή, η μέρα παρά μέρα αιμοκάθαρση και η δύσκολη ψυχολογική τους κατάσταση δεν ενδείκνυται για νοσηλεία σε τέτοιους θαλάμους και κλινικές,
Επειδή, συχνές είναι και οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων, λόγω των τραγικών ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία μιας σύγχρονης πλήρως στελεχωμένης Νεφρολογικής Κλινικής στη Δράμα.
Σας καταθέτω τις σχετικές Επιστολές και παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου