Κίνδυνος αφελληνισμού του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με τους Γεώργιο-Δημήτριο Καρρά, Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τα δημοσιεύματα δημοπράτησης στις 14 Μαρτίου 2019, από οίκο δημοπρασιών, του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά

Θέμα: Κίνδυνος αφελληνισμού του σημαντικού κειμηλίου της ιστορικής μνήμης, του όρκου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Κυρία Υπουργέ,
Στις 16 Οκτωβρίου 1822 στην Τρίπολη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και τα μέλη της Πελοποννησιακής Γερουσίας ορκίστηκαν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά τους συμφέροντα και διαφορές.

Ο όρκος αποτυπώθηκε σε έγγραφο με τις υπογραφές τους και, όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων («Πρώτο Θέμα», «Παραπολιτικά» κ.ά.), πρόκειται να δημοπρατηθεί ως πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2019 από οίκο δημοπρασιών.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα η τιμή του εκτιμάται να εκκινήσει από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Χρέος μας απέναντι στη σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821,τον Αρκάδα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τα μέλη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, όπως ο Παπαφλέσσας και ο Αμβρόσιος Φραντζής, είναι να προστατεύσουμε την ιστορική μνήμη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε το πολύτιμο αυτό ιστορικό κειμήλιο να μην περιέλθει σε ιδιωτική συλλογή προς τέρψη ολίγων, ή ακόμη οδηγηθεί σε συλλογή αλλοδαπού, απομακρυνόμενο από τη χώρα μας, αλλά απεναντίας να αποτελέσει έκθεμα δημόσιου μουσείου, προσιτό σε όλους τους Έλληνες, σαν μέρος της Ιστορίας μας και ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  1. Προτίθεται το ΥΠΠΟΑ να ενεργήσει άμεσα ώστε «ο Όρκος του Κολοκοτρώνη» να μην εκτεθεί από την επικείμενη δημοπρασία και να λάβει τη θέση που του αρμόζει ως Εθνικό πλέον Κειμήλιο;
  2. Προτίθεται το ΥΠΠΟΑ στη συνέχεια να τον αποδώσει στους κατοίκους της Αρκαδίας ώστε να αποτελέσει πλέον μέρος της ιστορικής κληρονομιάς τους;

    Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχετικά δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες www.kalimera-arcadia.gr και