Κίνδυνος να κηρυχθεί ολόκληρος ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ
Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σε συνέχεια της σχετικής Αναφοράς προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να κηρυχθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ολόκληρος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά

Θέμα: «Κίνδυνος να κηρυχθεί ολόκληρος ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ»

Σε συνέχεια της σχετικής Αναφοράς που σας κατάθεσα χθες επανέρχομαι στο θέμα του κινδύνου κήρυξης ολόκληρου του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Μετά τις τεράστιες αντιδράσεις του συνόλου της τοπικής κοινωνίας οδηγηθήκατε, αργά χθες το βράδυ, στην προσωρινή απόσυρση του θέματος («Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘Καστράκι’, Δ.Ε Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής») από την προγραμματισμένη, για σήμερα, Συνεδρίαση του ΚΑΣ, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι δεν υπήρξε διάλογος με την κοινωνία του Πειραιά.

Κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησής σας, προχωράτε σε σημαντικές αποφάσεις χωρίς καμία συναίνεση και διαβούλευση. Πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζετε ερήμην των κατοίκων της πόλης και των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος κ. Γ. Μώραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης, εκλεγμένος με την κ. Ρ. Δούρου, όλοι οι φορείς και τα Επιμελητήρια- Εμπορικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό-, κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική, αδικαιολόγητη, πρόχειρη και άκρως επικίνδυνη απόφαση. Τονίζουν μάλιστα ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της πόλης. Θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αναπτυξιακή της τροχιά και τροχοπέδη για μελλοντικές αναπλάσεις και επενδύσεις.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας, ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινότητα των δημοτών, η εύρυθμη λειτουργία της πόλης του Πειραιά και κυρίως η απρόσκοπτη επενδυτική δραστηριότητά του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου