Αυτές δεν είναι πλέον Φυλακές! Είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Κοντονή!
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (βίντεο)

Στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Στ. Κοντονή, σχετικά με τη στελέχωση, μέσω Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, των Φυλακών της Δράμας.

“Κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών σε όλους τους άλλους εκτός από το ίδιο το Υπουργείο του.

Για τις προσλήψεις την αποκλειστική ευθύνη έχει το ΑΣΕΠ και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο εξέδωσε την Προκήρυξη πρόσληψης 633 υπαλλήλων και δεν συμπεριέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου.

Για την καθυστέρηση στη δημοπράτηση του εντευκτηρίου την αποκλειστική ευθύνη έχει η ΚτΥπ και το Υπουργείο Υποδομών που την εποπτεύει.

Για την υδροδότηση των φυλακών την ευθύνη έχει ο Δήμος Παρανεστίου που πρέπει να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου.

Αυτές δεν είναι πλέον Φυλακές! Είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Κοντονή!

Για το θέμα των προσλήψεων απάντησε ο Υπουργός ότι το Υπουργείο χρειάζεται 600 άτομα χωρίς τις Φυλακές της Δράμας και 600 άτομα με τις Φυλακές της Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει υποστελεχωμένες τις Φυλακές Νικηφόρου.

Σχετικά με τον υπολογισμό του αριθμού και των ειδικοτήτων που θα απαιτηθούν για τη στελέχωση των Φυλακών ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι θα έρθει νόμος στη Βουλή! Ούτε ο ίδιος γνωρίζει περί τίνος πρόκειται!

Ανέξοδα, για άλλη μια φορά, ο αρμόδιος Υπουργός μοιράζει ωραία λόγια και δεσμεύσεις, με την άνεση αυτού που ξέρει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τίποτε από όσα υπόσχεται σήμερα. Γιατί όχι; Πρόκειται για την δοκιμασμένη Συνταγή διακυβέρνησης αλα Σύριζα της προώθησης των ευθυνών στον επόμενο…”.

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα εδώ:


Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Χαράς Κεφαλίδου:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ:
Ευχαριστώ πολύ και ζητώ, εάν είναι εύκολο, κυρία Πρόεδρε, να έχω περισσότερο χρόνο στην πρωτομιλία μου, για να αναπτύξω το θέμα.
Θα ξεκινήσω με ένα πολύ σύντομο ιστορικό. Κοντεύουν δεκαπέντε χρόνια που φτιάχνονται οι φυλακές στον Νικηφόρο Δράμας. Το έργο χρονίζει και δεν τελειώνει. Το 2015 αναλαμβάνετε εσείς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και τροποποιείτε όλες τις μελέτες, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών από εκατόν σαράντα σε διακόσιες.
Αυτός ο νέος σχεδιασμός σας, προφανώς, δεν γίνεται στο πόδι ή μήπως και γίνεται; Γιατί; Γιατί έχετε λάβει υπ’ όψιν σας ότι υπάρχει μια νόμιμη προϋπόθεση κατασκευής ενός νέου ειδικού κτηρίου για επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση κρατουμένων.
Νέο κτήριο σημαίνει νέα εργολαβία. Στις εξαγγελίες σας είχατε καθορίσει ως χρόνο παράδοσης του κτηρίου των φυλακών την 31η Μαΐου 2016. Για όλα αυτά υπάρχουν οι έγγραφες απαντήσεις που έχετε δώσει, ως Υπουργείο, στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί.
Αισίως φτάνουμε στον Δεκέμβρη του 2016. Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας σήμερα, επισκέπτεται το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου Δράμας.
Η επίσκεψη πρέπει να σας πω, γίνεται με κάθε μυστικότητα, γιατί αυτό συμβαίνει κάθε φορά που κυβερνητικά κλιμάκια ή στελέχη ή Υπουργοί επισκέπτονται τον νομό μας. Οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν καλούνται ποτέ και δεν ενημερώνονται ποτέ. Όλες αυτές οι συσκέψεις είναι αυστηρά υπόθεση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εξ ανάγκης έχουν και ολίγον από αυτοδιοίκηση.
Ενώ περιμέναμε ότι αυτή η επίσκεψη του κυβερνητικού στελέχους θα ολοκληρωθεί με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προσλήψεων, αντ’ αυτού ακούσαμε με έκπληξη τη δήλωση ότι είναι αδύνατη η λειτουργία των φυλακών, γιατί έλειπε ένα ολόκληρο κτήριο. Η Κυβέρνηση προφανώς το γνώριζε, γιατί ήξερε και τις αλλαγές που έκανε. Εμείς πάλι όχι.
Ο αιφνιδιασμός συνεχίστηκε, όταν ο κ. Φυτράκης μας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί σε ακριβή ημερομηνία. Αισίως, λοιπόν, έχουμε πιάσει Νοέμβρη του 2017.
Σε ερώτηση-αίτηση κατάθεσης εγγράφων την 1η Νοέμβρη του 2017 που σας έχω καταθέσει, μου απαντάτε: “Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία του καταστήματος κράτησης Δράμας είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού. Ήδη βρίσκεται στο ΑΣΕΠ το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσληψη περίπου εξακοσίων υπαλλήλων για τα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας και έχει ήδη εγκριθεί η σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επομένως άμεσα αναμένεται η προκήρυξη του ΑΣΕΠ».
Τον Νοέμβριο του 2017 συνεχίζουν οι επίκαιρες ερωτήσεις και εσείς απαντάτε ότι μέσα από αυτή την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, θα στελεχωθεί και το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Επί λέξει λέτε: «Σήμερα έχουμε 2017, αυτά προβλέπονται για το 2018, θα είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2018 θα γίνουν και οι απαραίτητες τοποθετήσεις».
Τον Δεκέμβριο του 2017 συνεχίζονται οι ερωτήσεις. Υπάρχει μία άλλη συνάδελφος από τον Νομό Σερρών, που ζητάει να ενημερωθεί για το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας και σας ρωτά, πρώτον: «Πότε, επιτέλους, προβλέπεται να λειτουργήσει το σχεδόν έτοιμο από διετίας κατάστημα κράτησης Νικηφόρου Δράμας;» και δεύτερον: «Υπάρχει μέριμνα για τη στελέχωσή του μέσω προκήρυξης νέων θέσεων;».
Θυμίζω για όσους δεν το ξέρουν ότι οι φυλακές Νιγρίτας και οι φυλακές Νικηφόρου συσχετίζονται, γιατί στις φυλακές Νιγρίτας εργάζονται σαράντα και πλέον υπάλληλοι από τον Νομό Δράμας. Οπότε εάν ανοίξουν οι φυλακές Νικηφόρου, θεωρείται ως δεδομένο ότι θα ζητήσουν μετάθεση, για να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Η ερώτηση, λοιπόν, αφορούσε το ενδεχόμενο, να υπάρχει υποστελέχωση στις φυλακές Νιγρίτας. Τότε, λοιπόν, απαντάτε ότι «Με το π. δ.153/2017 ιδρύθηκε στον Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας το κατάστημα κράτησης Δράμας. Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητές του καθορίζονται στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα και θα ακολουθήσει φυσικά η διαδικασία σύστασης θέσεων και στελέχωσης αυτών. Η δυνατότητα στελέχωσης μέσω της προκήρυξης δεν ήταν εφικτή, καθώς κατά τον χρόνο υπογραφής της εγκριτικής απόφασης από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Υπουργείο Οικονομικών στις 20-7-2016, δεν υφίστατο το κατάστημα κράτησης Δράμας, γιατί η ίδρυσή του έγινε πολύ αργότερα μέσω του ΦΕΚ, που βγήκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21-12-2017».
Επειδή οι απαντήσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα και θολώνουν την εικόνα, ο κύριος Υπουργός ερωτάται το πολύ απλό ένα ερώτημα: Τελικά σε ποιο από τα δύο έγγραφα τα οποία έχουμε στα χέρια μας, σε ποιες από τις δύο απαντήσεις που μας έχετε δώσει, ψεύδεται το Υπουργείο;
Ευχαριστώ πολύ.
—————————————————————————————————————————————————-

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι έχουμε φτάσει στον Απρίλιο του 2018. Έχετε πολυδιαφημίσει ένα έργο, που έχει ταλαιπωρήσει τον νομό και τους κατοίκους του. Μοιράζετε ανέξοδα ωραία λόγια και ελπίδα στον κόσμο και θα μπορούσα να συνεχίσω, ρωτώντας σας το εξής: Εξακόσια άτομα χρειαζόμαστε για όλα τα καταστήματα κράτησης, χωρίς τις Φυλακές Νικηφόρου, εξακόσια λέτε εσείς χρειαζόμαστε και με τις Φυλακές Νικηφόρου. Άρα κάποιο θα είναι υποστελεχωμένο. Γιατί οι απαντήσεις που έχετε δώσει …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν είπα αυτό, λάθος κάνατε. Εξακόσιοι είναι οι κρατούμενοι, δεν είναι οι υπάλληλοι.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Εξακόσια τριάντα τρία άτομα είναι η προκήρυξη που έχετε βγάλει σωφρονιστικού προσωπικού.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Μην το μπερδεύετε με τους σωφρονιστικούς που θα απασχοληθούν στο κατάστημα. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Είμαστε, σας είπα, στη διαδικασία.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Προσέξτε. Εσείς λέτε ότι έχετε πάρει έγκριση για εξακόσιους μέσω ΑΣΕΠ, για να στελεχώσετε τα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδος και λέω εγώ. Εξακόσιους έχετε πάρει χωρίς να υπολογίζετε τις Φυλακές Νικηφόρου, γιατί λέτε ότι ήταν εκτός στο σχεδιασμό σας, όταν βγάλατε την προκήρυξη. Εξακόσιους, λοιπόν, χωρίς να σχεδιάζετε μαζί με τις Φυλακές Νικηφόρου. Εξακόσιους συμπεριλαμβάνοντας και τις Φυλακές Νικηφόρου. Άρα κάποιο θα μείνει υποστελεχωμένο. Και όλοι γνωρίζουμε ποιο θα μείνει υποστελεχωμένο, αυτό το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ακόμα είναι στη δημοπράτηση, ακόμα περιμένουμε. Γιατί πολύ απλά η εικόνα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στον νομό της Δράμας, είναι ότι έχει τελειώσει και η υδροδότηση, έχει τελειώσει και ο βιολογικός, έχει ολοκληρωθεί το έργο και το μόνο που περιμένουμε, τουλάχιστον αυτό ακούγεται από τα πλέον επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, είναι τις προσλήψεις. Για να σας πω την αλήθεια, όλη η φασαρία γίνεται, για το εάν θα υπάρχει εντοπιότητα ή όχι στις προσλήψεις. Εκεί έχουμε φτάσει.
Θέλω να σας πω τελειώνοντας ότι γενικά αυτό που κάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι νομίζετε πως επειδή αναλαμβάνετε δεσμεύσεις, που έτσι και αλλιώς δεν θα τις υλοποιήσετε και αφήνετε τα δύσκολα στους άλλους, είναι ανέξοδο να λέτε ότι προχωράμε. Επειδή νομίζετε και επιμένετε στα ψέματά σας, στο τέλος πού θα πάει; Κάποιος θα «τσιμπήσει», κάποιος θα πιστέψει.
Να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι οι Δραμινοί είναι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, όμως, δεν ζούμε στη χώρα των Λωτοφάγων και μνήμη έχουμε και κρίση διαθέτουμε. Επειδή ό,τι λέμε εδώ καταγράφεται, το έχουμε και εγγράφως, σας παρακαλώ να υπάρχει μία δέσμευση για τις προσλήψεις στις συγκεκριμένες φυλακές. Οι εξακόσιοι τριάντα σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανά την Ελλάδα είναι κάτι που δεν μας περιλαμβάνει και είναι απολύτως σαφές σε όποιον διαβάσει τις απαντήσεις σας.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Δεσμεύεστε, δηλαδή, ότι στους εξακόσιους θα υπάρχει προσωπικό για τις φυλακές Νικηφόρου;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Προσέξτε. Εφόσον προσληφθούν οι εξακόσιοι τριάντα -πόσοι είναι- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε τον αναγκαίο για τη λειτουργία αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Αν δεν έχουμε, όμως, αυτούς τους εξακόσιους για όλη την Ελλάδα, τότε είναι αδύνατον να προχωρήσουμε, γιατί ήδη υπάρχουν κενά. Αυτό σας είπα. Έχουμε έναν σχεδιασμό, ούτως ώστε με την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουμε αυτόματα στην απόσπαση του αναγκαίου για τη λειτουργία σε πρώτη φάση προσωπικού.
Να ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε, και να πω το εξής: Πιστεύω κι εγώ ότι δομές που έχουν ξεκινήσει, πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας είπα τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΚΤΥΠ και τον φόρτο εργασίας που έχουν. Εσείς που είσαστε Βουλευτές της βόρειας Ελλάδας, ξέρετε σε τι άθλια κατάσταση είναι όχι μόνο οι φυλακές αλλά και τα δικαστικά μέγαρα. Εγώ επισκέφθηκα το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας και το Δικαστικό Μέγαρο του Κιλκίς και έχουμε μια πρώτη πρόνοια, για να τελειώσουμε με αυτές τις εκκρεμότητες. Διότι, αν τα έχετε επισκεφθεί και ξέρετε πού δικάζουν συνάδελφοι δικηγόροι και δικαστές, θα έχετε εκπλαγεί με τις τριτοκοσμικές συνθήκες. Και αυτό είναι μια κατάσταση…
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Εμείς ξέρουμε, κύριε Υπουργέ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, αυτή την ώρα και η ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές που άπτονται…