Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανακατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με το θέμα της ανάκλησης των αποφάσεων παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στο Νομό Δράμας. Η πρώτη Ερώτησή μου είχε κατατεθεί στις 21 Οκτωβρίου 2016 (αρ.πρωτ.585), η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί παρ’ όλο που έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου
Θέμα: «Επανακατάθεση Ερώτησης για την ανάκληση αποφάσεων παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στο Νομό Δράμας»
Αναγκάζομαι να επανέλθω στο θέμα της ανάκλησης των αποφάσεων παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στο Νομό Δράμας, αφού ακόμη δεν έχετε απαντήσει στην Ερώτησή μου (Α.Π. 585/21.10.2016) παρ’ όλο που έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια!
Σε απάντησή σας στην με αριθ. πρωτ. 53/10.10.2016 Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, αναφερθήκατε στην υπογραφή αποφάσεων ανάκλησης παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου, που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και δημόσιους φορείς, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
Συγκεκριμένα, κάνατε λόγο για υπογραφή 17 αποφάσεων ανάκλησης τέτοιου είδους παραχωρήσεων (συνολικής έκτασης 260,5 στρεμμάτων), εκ των οποίων αποφάσεων 12, η πλειοψηφία, αφορούν το Νομό Δράμας (συνολική έκταση 177 στρέμματα). Τονίστηκε μάλιστα πως χαρακτηριστικό των εν λόγω περιπτώσεων είναι ότι δόθηκαν σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές (π.χ. για 150 με 170 ευρώ το στρέμμα) και ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης, παρότι μεσολάβησαν από 8 έως και 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης (περίοδος 2003-2008). Μάλιστα δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση αλλά για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων που δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, και χωρίς επίσης να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις, διαδικασίες.
Στόχος του Υπουργείου σήμερα είναι να διαχειριστεί όλα αυτά τα ακίνητα, τον εξοπλισμό που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή αλλά και τη δημόσια γη που είναι κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση, ο νέος οργανισμός που ιδρύθηκε με το νόμο 4384/2016 «ΟΔΙΑΓΕ» (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών Α.Ε.).
Μάλιστα στην απάντησή σας τότε είχατε τονίσει: «Άμεσα και κατόπιν εντολής μου η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα σε όλη την επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες, θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείριση των εκτάσεων θα επιστρέψει στο Υπουργείο, προκειμένου να αξιοποιηθούν σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».
Επίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις σας (15.03.2018) από τη Θεσσαλία επισημάνατε ότι το Υπουργείο «δεν παραμένει απλός ‘θεατής’ των παραχωρήσεων στις οποίες προέβη, αλλά παρακολουθεί και ελέγχει εάν επιτελείται ο σκοπός της παραχώρησης και παρεμβαίνει δραστικά όταν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τον αρχικό και πραγματικό σκοπό της παραχώρησης».
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε παραχωρήθηκαν αυτές οι εκτάσεις και πώς, με ποια διαδικασία;
2. Με ποια κριτήρια είχαν παραχωρηθεί οι εκτάσεις αυτές κατά το παρελθόν;
3. Ποιες περιοχές του Νομού Δράμας συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις των 12 υπό ανάκληση αποφάσεων;
4. Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτές τις εκτάσεις το Υπουργείο;
5. Με ποιο κριτήριο και για ποια χρήση θα γίνει η εκ νέου παραχώρηση των εκτάσεων;
6. Πώς θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία το Υπουργείο; Ποιος φορέας θα επιβλέψει/εποπτεύσει τη διαδικασία παραχώρησης και τη νομιμότητά της; Πώς θα επιτευχθεί η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος; Ποιος ο ρόλος του ΟΔΙΑΓΕ;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου