Ο Νομός Δράμας δεν αντέχει άλλη απαξίωση
Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών (βίντεο)

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή των Περιφερειών της Βουλής μίλησε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την ενημέρωση επί του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία και του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου.

Ξεκινώντας την ομιλία της αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα ο Νομός Δράμας, τονίζοντας: «Δυστυχώς, κατέχουμε αρνητικές πρωτιές. Το δημογραφικό είναι το σημαντικότερο εθνικό μας πρόβλημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης ο Νομός Δράμας έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρατήσουμε στον τόπο μας τα νέα παιδιά, τους νέους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Είναι γνωστό ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία».

Συνεχίζοντας σχετικά με την απομόνωση της περιοχής σημείωσε: «Η έλλειψη οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού για τους οδικούς άξονες έχει οδηγήσει στην απομόνωση της περιοχής. Και μπορεί η στρατηγική θέση της Περιφέρειας να αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά από αυτό εξαιρείται η Δράμα που ζει στην απομόνωση εδώ και πολλά χρόνια».

Απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιο έθεσε σειρά ερωτήσεων για τους οδικούς άξονες: «Εξακολουθεί ο διευρωπαϊκός άξονας Ε-61 να αποτελεί στρατηγικό στόχο; Τι γίνεται με τους δυο κάθετους άξονες, Δράμα – Καβάλα και Δράμα – Αμφίπολη; Υπάρχει η δυνατότητα από την Περιφέρεια να τους συνεχίσει; Η τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργό στην Περιφέρειά μας όχι μόνο δεν έριξε φως αλλά περισσότερο δημιούργησε σύγχυση. Ο κ. Τσίπρας τη μόνη αναφορά που έκανε στο Νομό Δράμας ήταν ότι περιμένουμε να υπάρξει ‘μελετητική ωρίμανση’, δηλαδή με απλά λόγια η απόλυτη υπεκφυγή».

Σχετικά με τη σιδηροδρομική Εγνατία και τη σύνδεση της Δράμας επισήμανε: «Δεν υπάρχει πουθενά σύνδεση ούτε με την Καβάλα ούτε με το λιμάνι της Αμφίπολης. Δεν γίνεται και εδώ η Δράμα να είναι απούσα!».
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα ρώτησε τον Περιφερειάρχη: «Υπάρχουν πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για αναδασμούς, για παράλληλα οδικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αγροτικούς δρόμους και δράσεις για την μεταποίηση; Γιατί στους προϋπολογισμούς των τελευταίων τριών ετών της Περιφέρειας δεν υπάρχουν έργα που αφορούν σε αυτόν τον τομέα».

Ως πρώτο πυλώνα της οικονομικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρα αλλά και της περιοχής ΑΜΘ χαρακτήρισε τον Πολιτισμό, ενώ αναφερόμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ζήτησε τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας, την οικονομική αλλά και ουσιαστική στήριξη με δράσεις προβολής και ανάδειξής του.

Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στο χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού επισημαίνοντας «Έχει περάσει από πολλούς σχεδιασμούς, καλές προθέσεις αλλά με μηδενικό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε «Υπάρχουν δράσεις τουριστικής προβολής και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίησή του;».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιο για την άριστη συνεργασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο: