Άμεση ανάγκη καταβολής των αποζημιώσεων στους Κτηνοτρόφους της Δράμας για τη Βρουκέλλωση
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων των Κτηνοτρόφων του Νομού από το Πρόγραμμα Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός).

«Επανέρχομαι για ακόμη μια φορά στο ζήτημα. Ο Υπουργός το γνωρίζει πάρα πολύ καλά αλλά δεν έχει δώσει λύση μέχρι σήμερα. Και ζούμε το οξύμωρο: τιμωρούνται οι Κτηνοτρόφοι γιατί απλά τήρησαν πιστά το Νόμο. Στη Δράμα υπάρχουν Κτηνοτρόφοι που θα έπρεπε να έχουν λάβει αποζημιώσεις της τάξης των 69.000 Ευρώ. Δυσθεώρητα ποσά που λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης είναι αδύνατον να καλύψουν από μόνοι τους. Ο Υπουργός πρέπει να δώσει άμεσα λύση πριν σβήσει ακόμη ένας ζωτικός, για την οικονομία της χώρας, παραγωγικός κλάδος» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρεται στη μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων σε Κτηνοτρόφους της Δράμας, οι οποίοι προχώρησαν σε αναγκαστικές σφαγές του ζωικού τους κεφαλαίου όπως άλλωστε ρητά όριζε ο Νόμος του Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος της Βρουκέλλωσης. Η νόσος τελικά όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά αντίθετα υπήρξε έξαρσή της. Το Υπουργείο μπροστά στην αποδεδειγμένη αποτυχία αντιμετώπισης του φαινομένου, προχώρησε σε νέα απόφαση, βάσει της οποίας η αντιμετώπιση της νόσου θα γίνεται με εμβολιασμό. Στο χρονικό διάστημα όμως που μεσολάβησε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες τηρώντας το Νόμο προχώρησαν σε σφαγές των ζώων, για τις οποίες θα έπρεπε βάσει σχετικής ΚΥΑ να αποζημιωθούν. Επιπρόσθετα, τεράστια ήταν και η απώλεια σημαντικού εισοδήματος από δράσεις και προγράμματα (π.χ. συνδεδεμένη ενίσχυση – εξισωτική αποζημίωση) στη βιολογική κτηνοτροφία και από τις αυξημένες ανάγκες σε έτοιμη τροφή. Το σύνολο των προβλημάτων αλλά και των επιπρόσθετων συνεπειών παρουσιάζονται σε επιστολή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας ‘Άγιος Μόδεστος’ προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Οι Κτηνοτρόφοι ενημερώνουν ότι εάν δεν ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος θα καταφύγουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Τέλος στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ερωτά τον Υπουργό σε ποιες δράσεις θα προχωρήσει ώστε να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα που χρονίζει τόσο καιρό, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον και πώς σκοπεύει να στηρίξει τον κλάδο της Κτηνοτροφίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου

Θέμα: «Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από το Πρόγραμμα Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης των Βοοειδών»

 Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας Άγιος Μόδεστος’ άμεση είναι η ανάγκη καταβολής των αποζημιώσεων από το Πρόγραμμα Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης. Επανέρχομαι για ακόμη μια φορά στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά για το οποίο όμως δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου Παρανεστίου και Σταυρουπόλεως με την εμφάνιση της νόσου της βρουκέλλωσης των βοοειδών. Ειδικότερα, κατά το έτος 2013 είχαμε έξαρση νοσούντων ζώων στην περιοχή μας. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δράμας επέλεξε την καταπολέμηση της νόσου με πρόγραμμα εκρίζωσης.

Στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι παρ’ όλο που προχώρησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονταν από το Νόμο και συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, η νόσος όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά αντίθετα υπήρξε έξαρσή της. Τελικά, μπροστά στην αποδεδειγμένη αποτυχία αντιμετώπισης του φαινομένου, το Υπουργείο σας προχώρησε στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 3339/117339 (ΦΕΚ 3589/τεύχος Β’/ 04.11.2016), βάσει της οποίας αποφασίστηκε η αντιμετώπιση της νόσου με εμβολιασμό.

Στο χρονικό διάστημα όμως που μεσολάβησε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες τηρώντας το Νόμο προχώρησαν σε αναγκαστικές σφαγές του ζωικού του κεφαλαίου, για τις οποίες θα έπρεπε να αποζημιωθούν (σύμφωνα με την κείμενη ΚΥΑ 2725/81140/2015, άρθρο 17). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι υπάρχουν Κτηνοτρόφοι της Δράμας που θα έπρεπε να έχουν  λάβει αποζημιώσεις της τάξης των 69.000 Ευρώ. Ποσά δυσθεώρητα που λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει, είναι αδύνατον να καλύψουν. Δηλαδή οι κτηνοτρόφοι αυτοί τιμωρούνται γιατί τήρησαν πιστά το Νόμο!

 Επιπρόσθετα, εκτός από την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου (μητέρες) χωρίς αποζημίωση, απωλέσθη και σημαντικό εισόδημα:

Α) Από δράσεις και προγράμματα, όπως συνδεδεμένη ενίσχυση – εξισωτική αποζημίωση – βιολογική κτηνοτροφία

Β) Από την παραγωγή λόγω των συνεπειών της ασθένειας, που ως γνωστόν συνέπεια αυτής είναι οι αποβολές των εμβρύων πριν ολοκληρωθεί ο τοκετός

Γ) Αυξημένες ανάγκες σε έτοιμη τροφή λόγω του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν στις νοσούσες μονάδες.

Σε αυτή την κρίσιμη αποδεδειγμένα περίοδο για την κτηνοτροφία και την οικονομία της χώρας μας οι Κτηνοτρόφοι της Δράμας ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα. Ο Σύλλογος, στον οποίο υπάγονται 300 οικογένειες, με 10.000 βοοειδή ελευθέρας βοσκής και 90.000 αιγοπρόβατα, ενημερώνει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος θα καταφύγει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και κατά παντός υπευθύνου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σας για την επίλυση του θέματος που χρονίζει τόσο καιρό;
  2. Ποιος ο Σχεδιασμός του Υπουργείου σας για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να στηριχθεί ο κλάδος των Κτηνοτρόφων που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Χαρά Κεφαλίδου