Η Ωραία Ελλάς βαθύτατα Κοιμωμένη
Άρθρο στην ιστοσελίδα www.liberal.gr

Διαθέτουμε έναν αμύθητο θησαυρό, ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα που κρατάμε καλά κρυμμένο σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Η χώρα μας σπαρμένη από άκρη σ’ άκρη της μνημεία ασύγκριτης ιστορικής σημασίας κοιμάται. Κοιμάται ακόμα και μετά από 8 χρόνια κρίσης. Κοιμάται νηστική και αποχαυνωμένη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στο οκτάμηνο του 2016 τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας ανέρχονται σε 56.233.696 ευρώ, έναντι 36.285.350 ευρώ το 2015. Και μπράβο μας! Αλλά φτάνει;

Η αύξηση αυτή των εσόδων σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και των δυνατοτήτων αξιοποίησης είναι απογοητευτική για τη χώρα που, όπου σταθεί κανείς βλέπει και πατά το αποτύπωμα της γέννησης του παγκόσμιου πολιτισμού. Η αυτονόητη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό έχει γίνει παντού στον κόσμο – ακόμη κι εκεί που δεν υπήρχε ίχνος πολιτιστικής κληρονομιάς την εφηύραν- στην Ελλάδα ζούμε με το άρωμα της απουσίας της.

Τί κι αν οργώνει τα πέρατα του κόσμου η υπουργός Τουρισμού.
Τί κι αν εγκαινιάζει διεθνείς εκθέσεις μιλώντας για τις δυνατότητες αύξησης του τουριστικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.
Τί κι αν στεγνώνει το σάλιο της για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι κι αν διαλαλεί παντού τα τρία συνεχόμενα χρόνια ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας. Την υπουργό Πολιτισμού τη ρώτησε;

Την ώρα που εδώ ακόμα συζητάμε για το εάν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο μέχρι το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, τα μουσεία της Γαλλίας προσέλκυσαν την προηγούμενη χρονιά 73,1 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο το μουσείο του Λούβρου έκοψε πάνω από 9 εκατ. εισιτήρια. Το Βρετανικό μουσείο που στηρίζει τη φήμη του κυρίως στα μάρμαρα του Παρθενώνα, μετρά κάθε χρόνο περισσότερους από 5 εκατ. επισκέπτες.

Κι εμείς ακόμα κοιμόμαστε. Ξυπνάμε μόνο για να εισπράξουμε την κρατική έκτακτη επιχορήγηση των 200 Ευρώ που ο ελεήμων πρωθυπουργός θα μοιράσει στους αναξιοπαθούντες ευάλωτους πολίτες τη μάζα των οποίων κατάφερε να αυξήσει σημαντικά.

Στο 2ο Athens Culture Symposium που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προ ημερών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας κλείνει το δεκάμηνο με ιστορικό ρεκόρ επισκεπτών, προσεγγίζοντας τις 540.000 με τις εκτιμήσεις πως τα έσοδα θα υπερβούν τα 100 εκατ. φέτος.

Μεγάλο ακούγεται το νούμερο όμως, τα χρήματα αυτά, δεν αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα των μουσείων και των χώρων. Και τι κάνουμε γι αυτό; Καλά τους μαζεύει η υπουργός τουρισμού, αλλά τι υπηρεσίες προσφέρουμε; Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το πολιτιστικό περιεχόμενο αποτελεί βασικό στοιχείο στην έρευνα πιθανών ταξιδιωτών ειδικά από αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Για την Ελλάδα, το 35% των τουριστικών αναζητήσεων σχετίζεται με πολιτιστικά αξιοθέατα. Κι όμως οι Δελφοί υπολειτουργούν με μία στις 10 αίθουσες ανοιχτή στο κοινό. Η Νεμέα από την επόμενη Πέμπτη θα είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη Νάξο, από το τέλος του Οκτώβρη το Αρχαιολογικό Μουσείο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Σάββατο. Όποιος θέλει να επισκεφθεί οποιοδήποτε δημόσιο μουσείο, για σιγουριά πρέπει να επικοινωνήσει με το μουσείο ή τον δήμο. Άντε να το πει κανείς αυτό στον επισκέπτη από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ , που οργάνωσε το ταξίδι της ζωής του στη χώρα μας.

Καλές λοιπόν οι διαφημίσεις που προβάλλουν την ευρύτητα των πολιτιστικών εμπειριών στην Ελλάδα. Τις κοιτάμε και οι ίδιοι κι αναρωτιόμαστε αν ζούμε σε μια τέτοια υπέροχη χώρα και δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά δεν αρκούν. Το τελικό προϊόν που πουλάμε στον επισκέπτη δεν μπορεί να είναι τα κλειστά μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού, υπολειτουργούντες αρχαιολογικοί χώροι και αναμνηστικά ελληνικών μουσείων made in Italy, China κλπ. Δεν μπορεί να είναι κυλικεία με κερματοδέκτη για νερό και καφέ της κακιάς ώρας. Δεν μπορεί να είναι ανύπαρκτο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Καλές λοιπόν και οι εξαγγελίες για βιώσιμη ανάπτυξη, από το βήμα συνεδρίων της κ. Κουντουρά, και για την άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλες τις Περιφέρειες και οι εργασίες της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αρωγής για την ευδοκίμηση. Αλλά την κυρία Κονιόρδου τη ρώτησε;

Υ.Γ. Και μια και η υπουργός πολιτισμού βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ, δεν ρίχνει κι εκεί καμιά ματιά να δει πως δουλεύουν το ΜΟΜΑ, το Metropolitan Museum και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα; Πώς αντιμετωπίζουν εκεί τη λήξη των εποχικών συμβασιούχων εργαζομένων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους; Μάλλον δεν θα καταλάβουν τι τους λέει όχι γιατί δεν έχουν αρχαιολογικούς χώρους. Εποχικούς που όταν τελειώνει η σύμβαση κλείνει και το μουσείο, δεν έχουν!

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.