Στη Βουλή διεξάγεται διάλογος κωφών. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την αισχρή νομοθέτηση, τη γελοιοποίηση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας
Ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή - ν/σ για τα Πνευματικά Δικαιώματα (βίντεο)

«Η νομοθέτηση στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνεται στην κυριολεξία νύχτα. Και ως συνήθως με διαδικασία επείγοντος. Έτσι είναι: «ξυνόμεθα», συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες, «μαγειρεύουμε», «ξαναμαγειρεύουμε» τα Σχέδια Νόμου, μιλάμε και με πέντε κολλητούς και στο τέλος τα σερβίρουμε ζεστά με την υπόδειξη να τα καταπιεί στα γρήγορα και αμάσητα το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, που έτσι κι αλλιώς τον έχετε εξασκήσει αρκούντως στη βρώση σανού».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητιέται το σχεδίου νόμου «για τη συλλογική διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων».

Το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα αιφνιδίασε την κοινότητα δημιουργών και χρηστών που διαμαρτύρονται για τη διαδικασία του επείγοντος και την άρνηση της Κυβέρνησης να προηγηθεί η υποχρεωτική διαβούλευση με τους φορείς. Συγκεκριμένα το σωματείο συγγραφέων και εκδοτών απέστειλε επιστολή – ψήφισμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό από τον οποίο ζητούν την προσωπική του παρέμβαση γιατί το σχέδιο νόμου καταργεί τα πνευματικά τους δικαιώματα. Η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε ότι η διάταξη είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη διεθνή πρακτική. Γι΄αυτό και η έντονη αντίδρασή τους.

«Και τι μας θυμίζει όλο αυτό! Τις ουκ έστιν αριθμός επιστολές που έχουν απευθύνει στον κ. Τσίπρα δημιουργοί, χρήστες και σωματεία για το θέμα της ΑΕΠΙ. Κλασική κίνηση, όλα τα θέματα παραπέμπονται στον Πρωθυπουργό για επίλυση! Άριστο επικοινωνιακά τρικ αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Κυβέρνηση αυτή 2,5 χρόνια διαπραγματεύεται υπερηφάνως. Χρόνος για άσκηση διοίκησης δεν υπάρχει».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά κινδυνεύουν οι Έλληνες δημιουργοί να βρεθούν να εισπράττουν ψίχουλα από τις αμοιβές τους. Η Επίτροπος σας λέει ότι έχουν αφαιρεθεί χρήματα από το ταμείο της ΑΕΠΙ! Με τους χειρισμούς σας δημιουργήσατε χάος! Δεν μας ακούσατε όταν σας λέγαμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί Κρατικός Επίτροπος. Εσείς με προσωπική σας απόφαση διορίσατε Κομισάριο στην ΑΕΠΙ και θεσπίσατε μια μορφή συν-διοίκησης που τελικά φαίνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Κλείνοντας η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε:
«Τι φοβάστε κυρία Υπουργέ;
Γιατί αρνείστε τη Διαβούλευση;
Τι προσπαθείτε να κρύψετε;
Ποιους εξυπηρετείτε;
Σίγουρα όχι τους δημιουργούς και τους χρήστες πλην ενδεχομένως συγκεκριμένων προτιμήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Φτάνει πια η κοροϊδία. Αυτή την αισχρή τακτική σας τη μάθαμε, την ξέρουμε και τη βαρεθήκαμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία» ανακοίνωσε προ ημερών η Υπουργός και έφερε το πόνημα – κοιλοπόνημα νύχτα, στην κυριολεξία! Και ως συνήθως επείγον! Ετσι είναι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ:
• Ξυνόμεθα,
• Συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες,
• ‘Μαγειρεύουμε’,
• Ξαναμαγειρεύουμε τα Σ/Ν, μιλάμε και με 5 κολλητούς,
• τα σταυρώνουμε να μας κάτσουν και
• τα σερβίρουμε ζεστά με την υπόδειξη να τα καταπιεί στα γρήγορα και αμάσητα το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός που έτσι κι αλλιώς τον εξασκήσαμε αρκούντως στη βρώση σανού.

Κάπως έτσι εν μέσω καύσωνα, βρήκε το δρόμο για το Κοινοβούλιο και το παρόν σχέδιο νόμου που από πέρσι βρισκόταν στο δρόμο για τη Βουλή, αλλά δεν είχε gps και χάθηκε σε 3 οικοδομικά τετράγωνα από το Γενικό Λογιστήριο που είχε ξεκινήσει έτοιμο για συζήτηση τον περασμένο Μάρτη.
Κύριοι της Κυβέρνησης πραγματικά είστε ανεκδιήγητοι! Συνεχίζετε το ίδιο βιολί της αισχρής νομοθέτησης, της γελοιοποίησης κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με περίσσιο κομπασμό δεν χάνετε ευκαιρία να δείξετε πόσο τα έχετε αυτά γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Τέτοια έξη στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών έχετε που τους περιφρονείτε κι όταν δεν το χρειάζεστε.
Κύριε πρόεδρε, κυρία Υπουργέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Γελάω με το πνεύμα συναίνεσης ή μάλλον την πρεμούρα συναίνεσης που σας έχει πιάσει εσχάτως και κόπτεσθε. Με τι προσόντα έρχεστε και τολμάτε να μιλάτε για συναινέσεις; Με κάτι τέτοια Σ/Ν που σέρνονται ένα χρόνο και στήνονται σε μια νύχτα κατατίθενται νύχτα και φροντίζετε να τα φέρετε με 40 βαθμούς Κελσίου στα γρήγορα μπας και μέσα στη ζαλάδα ψηφιστούν;

Θυμίζετε τις μαμάδες που προσπαθούν να μπουκώσουν το πικρό χάπι στα υποψιασμένα πια πεντάχρονα και εκείνα αντιδρούν. Κλείνετε τα μάτια και κάνετε υπομονή για 3 μέρες, όσο διαρκεί η διαδικασία νομοθέτησης και μετά απτόητοι συνεχίζετε. Δεν πα’ να λέμε εμείς πόσο προβληματικος είναι για όλους μας τελικά ο τρόπος αυτός νομοθέτησης, εσείς επειδή ξέρετε τι σχεδιάσατε, θέλετε ένα σύντομο μαρτύριο γιατί γνωρίζετε πως δε θα βρεθεί κανείς να σας υπερασπιστεί.

Κυρίες και κύριοι, Στενοχωριέμαι για τον Εισηγητή σας που είναι αναγκασμένος κατ’ εντολή της Κυβέρνησης να προσπαθεί να πείσει για τον επείγοντα χαρακτήρα που παρακάμπτει τη διαβούλευση. Ούτε ο ίδιος δεν τον πιστεύει. Για σας βέβαια όλα αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Είστε συνηθισμένοι στους διαπληκτισμούς. Λες και έχετε ξεμάθει – ή μάλλον για να είμαι ακριβής- δεν μάθατε ποτέ να λειτουργείτε σε συνθήκες ομαλότητας.

Μόνοι σας δυναμιτίζετε τη συναίνεση που αγωνιωδώς ζητάτε. Η πόλωση που συνειδητά χτίζετε συμφέρει όταν είσαι ψηλά και εσείς τελευταία βρίσκεστε σε ελεύθερη πτώση!! Βουλιάζετε στα ρηχά και απαρατήρητοι.
Θέλω να θίξω ΟΡΙΣΜΕΝΑ θέματα:
Την Επιστολή – Ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, των Σωματείων που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών διαμαρτυρόμενα για το νομοσχέδιο περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Υπογράφουν οι πιο ισχυρές δυνάμεις των συγκεκριμένων κλάδων και συγκεκριμένα οι:
• Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ)
• Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ)
• Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
• Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ)
• Εταιρεία Συγγραφέων
• Σύλλογος Ελληνικού Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ)
• Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ)
• Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)
καταγγέλλουν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για:
• αιφνιδιασμό γιατί δεν προηγήθηκε η υποχρεωτική διαβούλευση,
• πρόθεση κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών, με δύο διατάξεις που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη Συλλογική Διαχείριση».
Όπως αναφέρουν τα Σωματεία με τα:
1. Άρθρα 51 παρ. 3: Στέρηση διαπραγματευτικού δικαιώματος. Το εξωφρενικό είναι ότι με τη διάταξη αυτή καταργείται αναδρομικά εντελώς παράνομα και αντισυνταγματικά το δικαίωμα αμοιβής για το παρελθόν και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από το 1993 μέχρι σήμερα, γεγονός που θυμίζει εποχές πλήρους νομοθετικής αυθαιρεσίας. Και επιπλέον η διάταξη εξαιρεί ολοκληρωτικά και για το μέλλον από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής τις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες! Πρόκειται για καταφανώς αντισυνταγματική και αντικοινοτική διάταξη η οποία πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών.
2. Άρθρα 55 παρ. 3: Χωρίς άδεια και αμοιβή. Ερωτάτε η κ. Υπουργός:
• Πως περιμένει να ζήσουν οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι και να χρηματοδοτούν την παραγωγή εκπαιδευτικών και επιστημονικών συγγραμμάτων εάν δεν εισπράττουν αμοιβή για τη χρήση τους; Θυμίζω ότι διεθνώς η κύρια πηγή των εσόδων των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης συγγραφέων και εκδοτών προέρχεται από το χώρο της εκπαίδευσης, γιατί εκεί γίνεται εκτεταμένη χρήση των έργων τους για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών.
• Πώς επιτρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπαράγουν ιδιωτικά και να διανέμουν ψηφιακά μέσω του διαδικτύου αποσπάσματα έργων απροσδιόριστης έκτασης, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, χωρίς την άδεια των δημιουργών και χωρίς αμοιβή!
Η διάταξη αντίθετη με την Κοινοτική Οδηγία 2001/29 και τη διεθνή πρακτική που επιβάλει υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους συγγραφείς και εκδότες. Χωρίς καμία αιτιολογία:
• καταργούνται συμβάσεις που έχει συνάψει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) με εκπαιδευτικά ιδρύματα και αποφέρουν εύλογη και δίκαιη αμοιβή στους Έλληνες δημιουργούς και εκδότες και
• απαλλάσσονται χωρίς νόμιμο λόγο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την υφιστάμενη διεθνώς υποχρέωση να καταβάλλουν αμοιβή στους συγγραφείς και εκδότες για τη χρήση των έργων τους.
Κλείνουν λέγοντας τους τρομάζει ο αντιδημοκρατικός τρόπος που επιχειρείται η κατάργηση πνευματικών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου κλάδου, ότι είναι παράλογο αν όχι ύποπτο ότι
• η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται ερήμην του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που με βάση το Νόμο έχει την αρμοδιότητα της εισήγησης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία
• Το δικό τους θέμα δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσια διαβούλευση αλλά το Υπουργείο σπεύδει να το ρυθμίσει με τρόπο καταστροφικό για τους δημιουργούς
• Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των συγγραφέων, δημοσιογράφων και εκδοτών
• Δεν δόθηκε καμία δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους και όλα αυτά
• από ένα Υπουργείο που έχει την υποχρέωση να λειτουργεί για τη στήριξη και αυτού του κλάδου.
Ζητούν την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Και τι μας θυμίζει όλο αυτό! Τις ουκ έστι νούμερο επιστολές που έχουν απευθύνει στον Πρωθυπουργό Δημιουργοί και Σωματεία για το θέμα της ΑΕΠΙ. Το άλλο αλείστου μνήμης επίτευγμα του Υπουργείου!!!
Αυτή η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως πανάκεια. Όλα τα θέματα παραπέμπονται στον Πρωθυπουργό για να υπάρξει λύση! Άριστο επικοινωνιακά αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Βλέπετε αυτό που κυριαρχεί τα 2,5 χρόνια της κυβερνητικής παρουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μόνο η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση διοίκησης σε κανένα Υπουργείο.
Η ίδια η Υπουργός στη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών (8-7-2017) λέει. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα νομοσχέδιο που πάει κι έρχεται σχεδόν δύο χρόνια. Εσείς από τον περασμένο Φεβρουάριο είχατε δεσμευτεί ότι κατατίθεται εντός ημερών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η διαδικασία δεν ήταν απλή, αποτέλεσε πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης και άσκησης πίεσης από παντού. Ήταν έτοιμο, είχε σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους [ΓΛΚ]. Μεσολάβησε όμως το ζήτημα της αξιολόγησης κι έμειναν πίσω όλα τα νομοσχέδια. Και τώρα, ξανά, μας ζητήθηκε επικαιροποίηση από το ΓΛΚ, προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία (Δικαιοσύνης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης), όπου στα δύο πρώτα υπήρχαν ενστάσεις, διαφορετικές απόψεις, δημιουργώντας κι άλλη καθυστέρηση».
Θυμίζω. Ιούλιος 2016. Το πρώτο νομοσχέδιο, νομοσχέδιο Μπαλτά – Ξυδάκη μπαίνει για διαβούλευση. Προέβλεπε την υποχρεωτική μετατροπή της ΑΕΠΙ σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και έδινε ένα μεγάλο δώρο στους χρήστες της μουσικής, επιβάλλοντας υποχρεωτική διαπραγμάτευση με τους φορείς των δημιουργών, καταργώντας στην ουσία την ποινική προστασία του πνευματικού δικαιώματος.
Από τότε γράφτηκε, σβήστηκε, ακρωτηριάστηκε και σήμερα μετά από 80 εβδομάδες μέσα σε ανταλλαγή επιστολών, ψηφισμάτων και αλληλοκατηγοριών θα κλείσει το νομοθετικό του κύκλο άδοξα.
Είμαστε οι πρώτοι, που εξ’ αρχής, από την ημέρα δημοσίευσης του πορίσματος της ελεγκτικής Εταιρείας που αποκάλυψε το σκάνδαλο διαχείρισης από το Δ.Σ. της ΑΕΠΙ (με μισθούς δυσθεώρητου ύψους για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους συγγενείς όλοι μέλη του Δ.Σ., αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς πάνω από 40 εκ. Ευρώ, παράνομα δάνεια προς μέλη του Δ.Σ.), που επιμείναμε στην ανάγκη για άμεσο διορισμό Κρατικού Επιτρόπου με ουσιαστικές αρμοδιότητες, προκειμένου για την εξυγίανσή της, ώστε να μην καταρρεύσει και συμπαρασύρει το σύνολο των δημιουργών.
Δεν μας ακούσατε. ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΊΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ Επίτροπο:
• Διορίσατε Επιτρόπο με δική σας απόφαση κα Υπουργέ. Αρα δεν συζητάμε για Επίτροπο. Συζητάμε για Κομισάριο!
• Θεσπίσατε μία μορφή συνδιοίκησης χωρίς να ξεκαθαρίζεται απολύτως κανένα θέμα.
• Ποιός παίρνει αποφάσεις σε ποια θέματα;
• Ποιός προΐσταται του προσωπικού;
• Ποιός λαμβάνει αποφάσεις στα οικονομικά ζητήματα;
• Ποιός αποφασίζει τις δαπάνες;
• Ποιός διαπραγματεύεται και συνάπτει συμβάσεις;
• Ποιός υπογράφει τις συμβάσεις;
• Ποιός προσλαμβάνει ή απολύει το προσωπικό;
• Ποιος θα καταβάλλει την αμοιβή της Επιτρόπου και των συνεργατών της;
Δημιουργήσατε χάος. Αποδεικνύεται εντελώς έωλη η διαταξη που επιτρέπει στον Επίτροπο να επεμβαίνει και να ακυρώνει πράξεις της Διοίκησης και τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η ΑΕΠΙ.
Η επίτροπος σας έχει παραδώσει εμπιστευτική έκθεση. Ζητούμε να λάβουμε γνώση ως Βουλευτές της Αρμόδιας Επιτροπής.
Αναφέρει ότι η τρέχουσα οικονομική θέση της ΑΕΠΙ Α.Ε. δεν επαρκεί για να καλύψει τη διανομή του Ιουνίου 2017. Τα εισπραχθέντα προς διανομή ποσά από 01-7-2016 έως 30-4-2017, αφαιρούμενης της νόμιμης προμήθειάς της, δεν ευρέθησαν όπως θα έπρεπε ως υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, εκτός από ένα μέρος αυτών. Ως εκ τούτου δεν επαρκούν για την εκταμίευση του συνόλου της διανομής». «Κατόπιν των ανωτέρω έχουμε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, και προς τη Διοίκηση της ΑΕΠΙ Α.Ε. καλώντας την να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους-μέλη της και να καλύψει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το υφιστάμενο οικονομικό έλλειμμα».
Η Επίτροπος, λέει ότι έχουν αφαιρεθεί χρήματα από το ταμείο!
Από την άλλη η Διοίκηση της ΑΕΠΙ με επίσημη ανακοίνωσή της στοχοποιεί την Επίτροπο ως κύριο υπεύθυνο που δεν μοιράστηκαν τα χρήματα στους δημιουργούς. Παίρνει και την πρωτοβουλία να μοιράσει η ίδια τα ποσά, σε δύο δόσεις, μία τώρα και μία τον Σεπτέμβριο: «Η επίτροπος αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη και διανομή προς δικαιούχους και υποκαθιστά τη διοίκηση. Η ίδια όμως έκρινε ότι οι διανομές εκφεύγουν της αρμοδιότητάς της. Δρώντες λοιπόν εκτός τυπικής μας αρμοδιότητος, αλλά με αποκλειστικό σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων σας, προχωράμε ΑΜΕΣΑ στην έναρξη πιστώσεων των λογαριασμών σας».

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ!
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή (Άρθρο 52) καταβάλλεται μηνιαίως και μαζί με τα λοιπά έξοδα της εξυγίανσης επιβαρύνουν καταρχάς τον προϋπολογισμό του ΟΠΙ. Ο ΟΠΙ χρηματοδοτείται από τους ΟΣΔ. Άρα, ο επίτροπος χρηματοδοτείται από αυτούς. Στην τροπολογία που ψηφίσατε είσασταν κατηγορηματική ότι η αμοιβή τους θα βαρύνει τον υπό επιτροπεία ΟΣΔ ή ΑΟΔ.Οσο για την ΚΥΑ που θα καθορίσει λεπτομέρειες…. να σας θυμίσω ότι ουδέν νομιμότερο του προσωρινού.
Για πρώτη φορά στα χρονικά κινδυνεύουν οι έλληνες δημιουργοί να βρεθούν να εισπράττουν κάτι ψίχουλα από τις αμοιβές τους, μια και τα υπόλοιπα χρήματά τους είναι δεσμευμένα από τις φορολογικές Αρχές. Τους τιμωρείτε, για το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ. Τους θεωρείτε μάλλον και τους ίδιους υπεύθυνους. Μήπως βρήκατε τον τρόπο να βάλει χέρι το κράτος και στα πνευματικό δικαιώματα!
Να θυμίσω μόνο πως εκτός από τα λαμπερά ονόματα στο χώρο των δημιουργών υπάρχουν και αυτοί οι λιγότερο προβεβλημένοι, όχι λιγοτερο ταλαντούχοι, που από αυτές τις εισπράξεις περιμένουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, να πληρώσουν Εφορία, ΕΦΚΑ και να ζήσουν αξιοπρεπώς!!
Τι φοβάστε κύριε Υπουργέ ! Τι έχετε να συγκαλύψετε; Ποιους έχετε να βολέψετε; Ποιους να εξυπηρετήσετε;
Γιατί από το Νομοσχέδιο αυτό μόνον αυτή η βούληση προκύπτει.
Το σίγουρο είναι πως άλλη μια φορά με τον μανδύα της ανταπόκρισης της Κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα, εσείς κοιτάτε να θολώσετε το τοπίο και να βολέψετε καταστάσεις και κομματικούς σας φίλους.
Φτάνει αυτή η αισχρή τακτική σας. Τη μάθαμε, την ξέρουμε και τη βαρεθήκαμε.

Δείτε τα σχετικά βίντεο: