Δεν υπάρχουν καλές και κακές Εξεταστικές – Πανικός το διπλό ‘όχι’ του Πρωθυπουργού
Συνέντευξη στην τηλεόραση του SKAI (βίντεο)

Συνέντευξη έδωσε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου η Χαρά Κεφαλίδου στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI, στην εκπομπή «Τώρα» της δημοσιογράφου Άννας Μπουσδούκου.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για Κυπριακό
«Ήταν κοινό μυστικό ότι η Τουρκία θα σκλήραινε τη στάση της εν όψει των εθνικών της εκλογών. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες αργά το βράδυ στην Ελβετία. Η Τουρκία εδώ και καιρό δημιουργεί κλίμα πόλωσης και εχθρούς. Αναπόφευκτο λοιπόν το να μη βρεθεί λύση. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και οι φιλότιμες προσπάθειες της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς. Όσο περνά ο καιρός και δεν επιλύεται το μεγάλο αυτό ζήτημα δυσκολεύει η εξεύρεση λύσης. Ταυτόχρονα και η Κύπρος μπαίνει σε εκλογική τροχιά. Επομένως κλείνει άδοξα η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

Αιτήματα για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών (για Διαπραγμάτευση 2015 και για υπόθεση Καμμένου – Noor1)
«Διπλό ‘όχι’ του κ. Τσίπρα. ‘Όχι’ για την Εξεταστική για την οικονομία του 2015. ‘Όχι’ για την υπόθεση του κ. Καμμένου με το Noor 1. Δεν υπάρχουν καλές και κακές εξεταστικές. Δεν μπορεί να είναι καλές οι Εξεταστικές που ‘βγάζουν στον αέρα τα άπλυτα’ των αντιπάλων και όταν έρχεται η ώρα να πέσει φως στις πράξεις της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός να λέει ένα περίτρανο ‘όχι’. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποδεχθεί όλα τα αιτήματα της Κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή η στάση πρέπει να διέπει όλο το πολιτικό σύστημα: όλα στο φως!

Ο κ. Βαρουφάκης με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια το έχει πει και το έχει γράψει στο βιβλίο του ότι το 2015 φτάσαμε σε διπλό νόμισμα χωρίς να το καταλάβουμε. Ότι το δημοψήφισμα ήταν μια πρόφαση, αφού όλες οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες. Γίνεται ένας αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του Κορεάτη Συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος όμως εξακολουθεί να είναι Σύμβουλος και του κ. Τσακαλώτου. Ο ίδιος άνθρωπος προσέφερε τότε τις υπηρεσίες του με μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Και είναι ο ίδιος που και σήμερα παραμένει Σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τσίπρα.

Τα ερωτηματικά πολλά. Καμία όμως απάντηση από την Κυβέρνηση! Στο Eurogroup είχαμε συμφωνία αλλά όχι θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε να πάρουμε την υποδόση αλλά το τίμημα είναι βαρύ: προ-νομοθέτηση μέτρων, εξωπραγματικά υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, καμία δέσμευση για το χρέος, χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση. Μόνη διέξοδος του κ. Τσίπρα, γιατί για τη χώρα ούτε κουβέντα, η έξοδος στις αγορές. Και εκεί λειτουργεί με τυφλό σύστημα: κανείς δεν ξέρει τι επιτόκια θα υπάρχουν και εάν θα έχει η χώρα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό για αυτό και προσπαθεί να κάνει ακόμη έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Πάγια μέθοδος: κάθε φορά που πιέζεται βάζει το χέρι μέσα στο τσουβάλι με τα σκάνδαλα, τραβάει ένα και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Δεν τον ενδιαφέρει να διαλευκανθεί καμία υπόθεση. Μάλλον το αντίθετο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τα πρωτοσέλιδα και να δημιουργήσει επικοινωνιακό θόρυβο».

Δήλωση Άκη Τσοχατζόπουλου
«Η δήλωση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα. Οι πρώην συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου είναι πλέον από τους βασικούς συντελεστές του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστούμε τον κ. Τσοχατζόπουλο για τη διευκρίνιση. Ίσως τώρα καταλάβει ο κ. Τσίπρας με ποιους ανθρώπους πορεύεται και σε ποια στελέχη του έχει δώσει την εντολή να διαμορφώνουν την κυβερνητική του πολιτική για τη χώρα».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: