«Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να υποστηρίζει ότι αυτό το Νομοσχέδιο μπορεί να το στηρίξει στην πράξη και ότι καλύπτει τις ανάγκες του. Αναρωτιέμαι κυρία Υπουργέ έχετε καταλάβει ότι φέρνετε ως λύση είναι σχέδιο νόμου κόλαφο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί; Έχετε 153 βουλευτές, μια γκρο μπετόν κοινοβουλευτική ομάδα που θα το ψηφίσει. Πώς θα το υλοποιήσετε όμως την επόμενη ημέρα όταν κανείς δεν πρόκειται να το υπερασπιστεί; Είναι ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί προβλήματα αντί να τα λύνει!».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στη σύντομη τοποθέτησή της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητείται, με τη συμμετοχή φορέων, το σχεδίου νόμου για τη συλλογική διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαβούλευση. Στη χθεσινή διαδικασία και κάτω από την πίεση όλης της αντιπολίτευσης η Υπουργός και οι συνάδελφοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μας κατακεραύνωναν για την άρνησή μας να αποδεχτούμε τη διαδικασία του επείγοντος! Το φοβερό επιχείρημα ήταν ότι έχει υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς επί έναν χρόνο τώρα! Και σας ρωτώ κ. Συνάδελφοι μετά από τον εξαντλητικό διάλογο ακούμε σήμερα τους φορείς να αποδομούν αυτό που υποτίθεται ότι έχετε διαβουλευτεί! Τότε για ποιους νομοθετείτε κα Υπουργέ όταν δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να συμφωνεί με το πόνημά σας; Σας προτείνω να το αποσύρετε και να το επεξεργαστείτε ξανά».
Αναφερόμενη στην υπόθεση της ΑΕΠΙ η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Καθυστερήσατε πολύ! Έπρεπε να είστε πιο προσεκτική στη διαβούλευση. Είναι μεγάλο σκάνδαλο αυτό που εξελίσσεται στην ΑΕΠΙ με τους δημιουργούς να βρίσκονται σε ομηρεία. Οφείλατε να ζητήσετε Διακομματική Συνεννόηση».
Επίσης σχετικά με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας. Κάνετε για ακόμη μια φορά κοπτοραπτική αλά καρτ για να παραπλανήσετε!».
Κλείνοντας η Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς την Υπουργό για τη δημιουργία ανεξάρτητου ΟΠΙ «ώστε να μην αδικήσετε κανέναν και να μην υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στη χθεσινή αλλά και στη σημερινή Συνεδρίαση διακρίνω μια δυσφορία, κατά στιγμές έντονη, από τους συναδέλφους της συμπολίτευσης και μια προσπάθεια να γίνουν οι ίδιοι ανάχωμα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Το κατανοώ γιατί πόσο να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα!
Θυμίζω ότι η προσπάθεια για τη ρύθμιση του τοπίου της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ παλιά ιστορία. Στη χώρα μας η όποια προσπάθεια εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο μοιραία ακουμπά και στην ΑΕΠΙ. Όσο τεχνικό και αν μοιάζει ως θέμα, άλλο τόσο σημαντικό είναι, γιατί αγγίζει πάρα πολλούς και γιατί τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά για να υποθάλπει η πολιτεία, έστω και άθελά της, τα συμφέροντα μιας οικογένειας ή και κάποιων ευνοημένων, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Και εκεί ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια και της δικής σας κυβέρνησης. Τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Ξυδάκης, τότε Υπ. Πολιτισμού, είχε την τόλμη να προχωρήσει το διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΠΙ. Λόγω της άρνησης συνεργασίας της ΑΕΠΙ, οι εργασίες πάγωσαν πριν καν αρχίσουν και ξεκίνησαν μόνο μετά από επιβολή προστίμου το Σεπτέμβριο του 2016. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε την τριετία 2011-2014. Το πόρισμα εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Αρνητικά κεφάλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και επομένως αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών της, λειτουργικά έξοδα ψηλότερα από τα έσοδά της και άρα ζημίες και άρα κακοδιαχείριση και πάει λέγοντας.
Η αντίδραση της ΑΕΠΙ με την κατάθεση του πρώτου δικού σας νομοσχεδίου ήταν η εξωχώρια μετακόμισή της στην Κύπρο. Ως Ανώνυμη Εταιρεία κοίταξε τα συμφέροντά της και προσπάθησε να παρακάμψει τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου που προφανώς δεν την ευνοούσε. Και η ΑΕΠΙ καλά κάνει και υπερασπίζει τα συμφέροντα και τον εαυτό της. Το θέμα είναι τι κάνει το κράτος.
Στις 5 Ιουλίου 2016 καταθέτετε στη Βουλή άλλο σχέδιο νόμου με περιεχόμενο ευνοϊκό αυτή τη φορά για την ΑΕΠΙ και λίγες ώρες μετά το αποσύρετε γιατί κατανοείτε τον κίνδυνο να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα.
Έτσι φτάνουμε στο Φεβρουάριο του 2017 με μια νέα μορφή του σχεδίου νόμου να κυκλοφορεί και να ανακοινώνεται η κατάθεσή του στη Βουλή. Συγχρόνως το χωρίς προηγούμενο σκανδάλο της ΑΕΠΙ έχει φουντώσει για τα καλά, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και με πλήθος φορέων να αγωνιούν, από τους δημιουργούς μέχρι τον τελευταίο χρήστη.
Η θέση μας καθαρή από την πρώτη ώρα. Σας είπαμε με ευθύτητα και ήμασταν οι μόνοι, τι θεωρούμε εμείς στοιχειώδες: Να προχωρήσει άμεσα η εξυγίανση της ΑΕΠΙ. Ο μόνος τρόπος, η τοποθέτηση κρατικού επιτρόπου. Η ευρωπαϊκή Οδηγία στο άρθρο 36 αυτό επιβάλλει. Πρότυπα έχετε. Δείτε τι γίνεται ήδη στις τράπεζες και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προχωρήστε. Ονομάστε τον όπως εσείς νομίζετε, αλλά δώστε του ενισχυμένες, αποφασιστικές αρμοδιότητες. Στόχος να μην καταρρεύσει η ΑΕΠΙ και να μην συμπαρασύρει το σύνολο σχεδόν δημιουργών και χρηστών, γιατί αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Εσείς κάνατε τη δική σας επιλογή και σήμερα πνιγόμαστε στα απόνερά της. Γιατί οι χρήστες έχουν σταματήσει να πληρώνουν, έχοντας ακλόνητο άλλοθι τις ατασθαλίες της ΑΕΠΙ. Και γιατί κάθε ημέρα που περνά χάνονται και το ξέρετε, λεφτά που θα έπρεπε να δοθούν στους χιλιάδες δημιουργούς που τελούν σε ομηρεία.
Τελειώσαμε μόλις την ακρόαση των φορέων μέσα σε ένα κλίμα αποκαλυπτικό για το μέλλον του νομοσχεδίου. Ο εξαντλητικός διάλογος της κυβέρνησης με τους φορείς επί ένα χρόνο -το φοβερό επιχείρημα για να κατακεραυνώσετε τις ενστάσεις μας για το επείγον της διαδικασίας- κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος.
Ποιος διάλογος και ποια συννενόηση και ποια άμβλυνση των αντιθέσεων; Νομίζω ότι και εσείς σήμερα πρέπει να αιφνιδιαστήκατε από αυτή την διαδικασία κόλαφο για το νομοσχέδιο σας.
Και σας ερωτώ κ. συνάδελφοι μετά από τον εξαντλητικό διάλογο ακούμε σήμερα τους φορείς στην Επιτροπή να αποδομούν αυτό που υποτίθεται ότι έχετε διαβουλευτεί. Τότε για ποιους νομοθετείτε όταν δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να συμφωνεί με το σχέδιο νόμου και σας προτρέπει να τον αλλάξετε;
ΕΠΕΙΔΗ Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση.
ΕΠΕΙΔΗ Το αποτέλεσμα έχει τεράστια προβλήματα και παρόλο που εσείς πιστοί στο κομματικό σας καθήκον θα το ψηφίσετε δεν είναι σίγουρο ότι στην πράξη θα είναι υλοποιήσιμο.
ΕΠΕΙΔΗ η Καθυστέρηση ήταν μεγάλη και εσείς οφείλατε να είστε πιο προσεκτικοί στη διαβούλευση γιατί ενόσω έτρεχε, εξελισσόταν και το μεγάλο σκάνδαλο της ΑΕΠΙ.
ΕΠΕΙΔΗ Όταν υπάρχει ένα τόσο σοβαρό θέμα κακοδιαχείρισης και σκάνδαλο που επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων και τελικά μας ξεπερνά όλους, οφείλατε να ζητήσετε Διακομματική Συνεννόηση. Οι Δημιουργοί δεν ανήκουν πουθενά πέρα από την τέχνη τους και τον πολιτισμό.
ΕΠΕΙΔΗ καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας δεν έχει γίνει πέρα από μιά κοπτοραπτική αλά καρτ για να θολώσετε το τοπίο και να παραπλανήσετε!
Εμείς αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε άλλο αυτή την κωμωδία.
Ωστόσο μέσα σε αυτό το περιβάλλον για να μην αδικείτε κανείς και για να μην υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις, σας προτείνουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ΟΠΙ που πραγματικά θα λειτουργεί ως ρυθμιστική αρχή και όχι απλώς ως ένα ΝΠΙΔ του Υπουργείου που εξαρτάται τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.
Συνεχίζετε την πρωτοπορία και όπως φέρατε με τροπολογία το μνημόνιο που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο για τα ψάρια, σήμερα φέρνετε εναρμόνιση κοινοτικής νομοθεσίας με διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις. Σουρεαλιστικές διαδικασίες.
Θα ήθελα στο λίγο χρόνο που υπάρχει να αναφερθώ στο Δεύτερο Μέρος του Νομοσχεδίου που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ΝΠΔΔ:
• Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης
• Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
• Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
• Ταινιοθήκη της Ελλάδας
• Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κτλ.
Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το πόση σημασία δίνετε σε αυτούς τους φορείς που τους τσουβαλιάζετε σε ένα νομοσχέδιο που δεν θα προλάβουμε ούτε να τους απαριθμίσουμε, πόσο μάλλον να συζητήσουμε τα θέματα που προτείνονται προς νομοθέτηση. Είναι άδικο για τους φορείς που έχουν τόσο σημαντική παρουσία όχι μόνο στο Υπουργείο σας αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία με μεγάλη προσφορά και παρουσία διαχρονική.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης να αφήνει έτοιμα νομοσχέδια στα συρτάρια, να τα τρώει ο σκώρος και κάποια στιγμή να τα παρουσιάζει ασθμαίνοντας. Η κα Υπουργός το γνωρίζει ότι ένα μεγάλο τμήμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συζητιέται σήμερα έχει δοθεί έτοιμο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ανέφερε και η κα Κεφαλογιάννη υπουργός την περίοδο εκείνη.
Θα σταθώ στο αρ. 61 κλασική περίπτωση ψηφίζω/ξεψηφίζω. Ο νεοσύστατος ΕΚΟΜΕ του κ. Παππά αφαίρεσε αρμοδιότητες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και όταν βρέθηκε μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε τώρα το μαζεύει πίσω.
Άρθρο 63: Καθορισμός προσόντων Διευθυντή Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού. Ερώτηση προς την Υπουργό και τους συναδέλφους της συμπολίτευσης. Τελικά αποφασίσατε τι θέλετε; Χρειάζονται ή όχι τα πτυχία; Σας θυμίζω την αλλοίστου μνήμης τροπολογία για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ με βασικό προσόν το απολυτήριο γυμνασίου.
Άρθρο 72: αφορά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Προσθέτει μία νέα παράγραφο στο νόμο 4366/16 και εξειδικεύει, κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα κάλυψης των θέσεων του καλλιτεχνικού διευθυντή και μέχρι έξι ατόμων ειδικών προσόντων και από υπαλλήλους του δημοσίου, ΝΠΔΔ κ ΝΠΙΔ., με την αμοιβή μέχρι το ποσό του μισθού του γενικού γραμματέα. Στην ουσία φωτογραφίζει την πρόσληψη του Γενικού διευθυντή, η οποία έγινε το Μάρτιο αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα και ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του. Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένη η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και του γενικού διευθυντή με την πιο πάνω ιδιαιτερότητα. Οι υπόλοιπες θέσεις περιμένουμε να καλυφθούν και αυτές αξιοκρατικά σύμφωνα με τις κομματικές τους προτιμήσεις.
Κλείνω με μια Υπόμνηση προς όσους θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί το σ/ν. Μην βιαστείτε να το πάρετε τοις μετρητοίς και χαρείτε.
Όχι γιατί θα αλλάξει τόσο σύντομα η κυβέρνηση αλλά γιατί αυτή η κυβέρνηση συνήθως δεν εννοεί αυτά που ψηφίζει.
Κι όσο εύκολα βάζει τζίφρα σε νόμους άλλο τόσο εύκολα τους ξεψηφίζει. Και με όσους σήμερα έχει κολλητιλίκια αύριο μπορεί τους δώσει στεγνά. Μιλάμε για τέτοιους ογκόλιθους αξιοπιστίας, συνέχειας και συνέπειας.
Δείτε τα σχετικά βίντεο: