Παρέμβαση στο «Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σοσιαλδημοκρατία» της ΔΗΜΑΡ στη Δράμα
Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στους Τραμπ; Συμπεράσματα από τις Ολλανδικές και Γαλλικές Εκλογές

Στο «Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σοσιαλδημοκρατία» που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ στη Δράμα συμμετείχε με παρέμβασή της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Πολιτικό Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου και είχε τίτλο: «Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στους Τραμπ; Συμπεράσματα από τις Ολλανδικές και Γαλλικές Εκλογές».

Στην παρέμβασή της η Χαρά Κεφαλίδου εστίασε στο λαϊκισμό τόσο στο εγχώριο πολιτικό περιβάλλον όσο και στην Ευρώπη, με φόντο τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία και τη Γαλλία, τονίζοντας: «Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αλληλένδετοι. Ο ένας ταΐζει τον άλλο και οι δυο θρέφονται από τη ματαιοδοξία και την εξουσιολαγνεία πολιτικών που με τη σειρά της θρέφεται από την αφροσύνη των πολιτών – ας θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία του επιδόματος και τι μας κόστισε. Η κυβέρνηση, αντί να περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το έδωσε τα Χριστούγεννα για να πάνε οι βουλευτές της με μποναμάδες στις Περιφέρειές τους. Και οι πολίτες – πελάτες χάρηκαν. Βλέπετε και για τους δύο αυτό είχε μεγαλύτερο βάρος από το να ξεπεράσει η χώρα τάχιστα τη σκόπελο της αξιολόγησης».

Αναφερόμενη στις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης είπε: «Επικαλεστήκαμε τα δίκια του λαού, χωρίσαμε τους πολίτες σε γερμανοτσολιάδες και αγανακτισμένους, φτιάξαμε κινήματα ‘δεν πληρώνω’ να προτάσσουν τα στήθη τους απέναντι σε προδότες της υποταγής στα μνημόνια. Τάζουμε στον πολίτη – πελάτη την ολική επαναφορά της δεκαετίας του ‘80 μέσω ενός νέου κρατισμού, ενός καινούργιου πατερούλη. Και τι καταφέραμε; Βρισκόμαστε εκεί περίπου που ήμασταν στην αρχή της κρίσης έχοντας σκάψει το βαθύ λάκκο της ύφεσης με τα ίδια μας τα πόδια».

Κλείνοντας την παρέμβασή της η βουλευτής σημείωσε: «Τη μέρα που οι πολίτες της Ευρώπης θα αποφασίσουν ότι δεν θέλουν άλλο να είναι πελάτες. Που θα αντέξουμε πολίτες και πολιτικοί να δούμε κατάματα, να αναγνωρίσουμε και να συγχωρήσουμε τις ανεπάρκειές μας, τα ελαττώματα μας, τα τραγικά μας λάθη, χωρίς ταμπέλες. Εκείνη τη μέρα που δεν θα χρειαζόμαστε το χαϊδολόγημα κανενός. Θα είναι η μέρα που θα μπορέσουμε να διορθώσουμε, να ξανασχεδιάσουμε τα θεμέλια της Ελλάδας και της Ευρώπης υπερβαίνοντας την κρίση».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης.

Ομιλία σε Πολιτικό Εργαστήριο ΔΗΜΑΡ