Δράσεις για την καταπολέμηση του εντόμου λυμάντρια στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας
Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, κατέθεσε την Τρίτη 11 Απριλίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, σχετικά με το φαινόμενο του εντόμου λυμάντρια (Lymantria dispar) που έχει πλήξει την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας και επιφέρει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην περιοχή.

Στην αναφορά της η Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σημειώνεται ότι εκτός από τα βοσκοτόπια επιπτώσεις υπάρχουν και σε κηπευτικά στους κήπους των σπιτιών (τομάτες, φράουλες κλπ), σε καλλωπιστικά φυτά (τριανταφυλλιές κλπ), σε δέντρα (ροδιές, ελιές κλπ). Οι συνέπειες από τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου είναι ιδιαίτερα καταστροφικές, μειώνοντας στο ελάχιστο τη διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη και δημιουργώντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Επίσης, έντονα ενδέχεται να είναι τα προβλήματα στην υγεία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού σε όσες περιοχές προσβάλλονται από το έντομο, αφού έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες.

Στην αναφορά της η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες των αρμόδιων Υπουργείων στην κατεύθυνση της πρόληψης, αντιμετώπισης αλλά και συστηματικής καταγραφής του φαινομένου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Αναφορά

Προς τους Υπουργούς:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγ. Αποστόλου
  • Εσωτερικών κ. Παναγ. Σκουρλέτη
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: «Προσβολές του λεπιδόπτερου Lymantria dispar σε βοσκότοπους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας»

Σας υποβάλλω έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με τις έντονες προσβολές από το λεπιδόπτερο Lymantria dispar (λυμάντρια) στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Το εν λόγω έντομο προκαλεί έντονη αποφύλλωση των πουρναριών που είναι το δασικό είδος που επικρατεί στην περιοχή. Επίσης, έχουν καταγραφεί προσβολές σε κηπευτικά στους κήπους των οικιών (τομάτες, φράουλες κλπ), σε καλωπιστικά φυτά (τριανταφυλλιές κλπ), σε δέντρα (ροδιές, ελιές κλπ). Σε περίπτωση έξαρσης πληθυσμών, όπου η παρουσία των προνυμφών στις οικίες προκαλεί ιδιαίτερη όχληση με την παρουσία τους, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων σε ευαίσθητα άτομα.

Τέλος, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εκκίνηση της διαδικασίας παρακολούθησης των πληθυσμών του εντόμου αυτού προκειμένου να γίνεται πρόβλεψη της εμφάνισής του και την οργάνωση ενεργειών για την καταπολέμησή του.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.


Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εδώ.