Στον “αέρα” το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης
Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επίκαιρη ερώτηση (αρ. πρωτ. 523/23.02.2017) προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου αναφορικά με τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν στην υλοποίηση, αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο η εργολήπτρια εταιρεία υπέβαλε το Φεβρουάριο του 2017 αίτημα διάλυσης της εργολαβίας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), λόγω έλλειψης αντικειμένου και ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τεράστια προβλήματα όμως φαίνεται να υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (με 34 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. Ευρώ δεν απορροφήθηκαν λόγω καθυστερήσεων), ενώ μέρος του υπάγεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα στήριζε οικονομικά την κατασκευή του Κτηρίου Γ΄, ζητά επιπλέον εγγυήσεις για την πορεία του έργου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το χρόνο παράδοσής του.

Σημειώνεται ότι το εργοτάξιο παραδόθηκε απαλλαγμένο από κάθε είδους προβλήματα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015.

Τέλος, η βουλευτής ρωτά την Υπουργού για την πορεία εξέλιξης του έργου, καθώς και για την τύχη της χρηματοδότησής του (Ευρωπαϊκοί, Εθνικοί πόροι καθώς και πόροι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου

Θέμα: «Στον αέρα το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης».

Δεν αποτέλεσαν και μεγάλη έκπληξη τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη και το αίτημα της εργολήπτριας εταιρείας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), για διάλυση της εργολαβίας. Χιλιάδες Αθηναίοι και οι επισκέπτες της Αθήνας βλέπουμε καθημερινά το εμβληματικό αυτό έργο πολιτισμού να ρημάζει και να μετατρέπεται σε τσιμεντένιο κουφάρι, το εργοτάξιο “φάντασμα” της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα η εργολήπτρια εταιρεία υπέβαλε, το Φεβρουάριο 2017, αίτημα διάλυσης της εργολαβίας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), λόγω έλλειψης αντικειμένου και ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιπρόσθετα, τεράστια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (με 34 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. Ευρώ δεν απορροφήθηκαν λόγω καθυστερήσεων), ενώ μέρος του υπάγεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα στήριζε οικονομικά την κατασκευή του Κτηρίου Γ΄ ζητά επιπλέον εγγυήσεις για την πορεία του έργου ως καλός γνώστης της ελληνικής διοικητικής κωλυσιεργίας.
Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το χρόνο παράδοσής του.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εργοτάξιο παραδόθηκε απαλλαγμένο από κάθε είδους προβλήματα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Με βάση τα παραπάνω ποιά είναι η πορεία εξέλιξης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και ποιά η τύχη της χρηματοδότησής του (Ευρωπαϊκοί, Εθνικοί πόροι καθώς και πόροι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος);

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου