Η Κυβέρνηση είπε ‘ναι’ σε όλα
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3 FM 102

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3 και στη δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

-Eurogroup

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση από το πρόσφατο Eurogroup. Και κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα υπάρξει απόφαση. Ο κ. Τσίπρας παίζει συγχρόνως σε πολλά ταμπλό. Και στο εξωτερικό, και με τους θεσμούς, και με το οικονομικό κατεστημένο και με το πολιτικό σύστημα. Η ‘διαπραγμάτευση’ της Κυβέρνησης είναι ‘ναι’ σε όλα. Και σε εμάς τους ιθαγενείς όλα σερβίρονται ως περήφανη διαπραγμάτευση.

Στο Eurogroup της Δευτέρας η Κυβέρνηση απεδέχθη ότι:

– ανοίγει η συζήτηση για όλα τα θέματα, π.χ. για τη μείωση του αφορολόγητου, την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κλπ
– θα ψηφίσει προχρονολογημένα μέτρα
– η βάση είναι πλέον το 3,5% πλεόνασμα.

Όλα τα παραπάνω ήταν κάποτε ‘κόκκινες γραμμές’ για την Κυβέρνηση. Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί εάν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.000 Ευρώ. Πλέον το αφορολόγητο θα είναι κάτω από 6.000 Ευρώ και κανένας δεν κουνιέται.

Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, για ακόμη μια φορά, γιατί έχει καθυστερήσει τραγικά η αξιολόγηση. Πάμε από αξιολόγηση σε αξιολόγηση και στα ενδιάμεσα προσπαθούμε να πάρουμε μια μικρή ανάσα. Έτσι όμως δεν μπορεί προχωρήσει η χώρα. Κοκτέιλ επικίνδυνων και πολύ σκληρών μέτρων, αυτά που θα χρειαστεί να ψηφίσει η Κυβέρνηση. Όλα αποτέλεσμα των χειρισμών του Πρωθυπουργού. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει.

Για τις 100.000 θέσεις εργασίας και για τα 3 δις: δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από κάποιον Ευρωπαίο αξιωματούχο που να το επιβεβαιώνει. Άκουσα την κ. Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της να λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα των εργασιακών. Ότι θα το δούμε όταν επιστρέψουν οι Θεσμοί και ξεκινήσει επί της ουσίας η συζήτηση για την αξιολόγηση. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα και πολλά ερωτηματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση τα συζητά πια όλα. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι».

-Εξελίξεις σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Κεντροαριστερά – Δήλωση Ν. Φίλη

«Η δήλωση του κ. Φίλη είναι δείγμα του πώς αξιολογεί ο ίδιος έναν χώρο με τον οποίο θέλει να συνυπάρξει. Τέτοιες επιλογές εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Α λα καρτ συνεννόηση δεν υπάρχει. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ελεύθερη πτώση, τώρα θυμήθηκαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Όταν η όσμωση με το κόμμα του κ. Καμμένου είναι πλέον τεράστια; Διάβασα στην Αυγή, την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, άρθρο του κ. Καρτερού, που αναφέρεται στη στρατηγική της ΔΗΣΥ για εθνική συνεννόηση και λέει ότι είναι ‘οικουμενικές παπάρες’.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει έναν αυτόνομο ρόλο. ‘Έναν καθαρό λόγο. Με σαφήνεια και υπευθυνότητα. Συνεργασίες με ένα λαϊκιστικό και καταστροφικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπάρξουν. Η χώρα μετά από εκλογές θα χρειαστεί μια Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμη και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στη ΔΗΣΥ δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Η προσπάθεια διεύρυνσης πρέπει να συνεχιστεί. Και με το Ποτάμι και με τους τρεις ‘Διαμαντοπούλου – Ραγκούσης – Φλωρίδης’. Μόνο με ενότητα και την κοινωνία στο πλευρό μας μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική για τη χώρα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: