Οι ποικιλίες κρασιών που παράγονται στη Δράμα είναι πασίγνωστες και δημοφιλείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πρέπει να στηριχθούν.
Άρθρο της Χαράς Κεφαλίδου στην εφημερίδα ΑΓΡΟBUSINESS

Στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της οινοπαραγωγής της Δράμας αναφέρθηκε η βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, στο άρθρο – γνώμης της που δημοσιεύθηκε στη μηνιαία αγροτική εφημερίδα ΑΓΡΟBusiness (τεύχος Φεβρουαρίου), η οποία δυναμική όμως συναντά συνέχεια εμπόδια από τη λανθασμένη πολιτική που ασκεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Τί μπορεί να συμβεί όταν ένας υγιής και εξωστρεφής τομέας παραγωγής βρίσκει συνεχώς εμπόδια και … φόρους που εμποδίζουν την απογείωσή του; Η περίπτωση των οινοπαραγωγών στο Νομό Δράμας είναι ενδεικτική της σκληρής πραγματικότητας και θα έλεγα ότι αποτελεί τομέα αναφοράς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά ο παραγωγικός κορμός και η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας», σημείωσε στο άρθρο της και πρόσθεσε «Τί πιο προφανές από την ανάγκη να στηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της παραγωγής – σε ποιότητα και ποσότητα. Κι όμως, το προφανές για την Κυβέρνηση αυτή μοιάζει ακατόρθωτο. Η αρχή έγινε πέρσι με την επιβολή φόρου 0,20 λεπτά ανά λίτρο. Ήταν ένα ολοφάνερο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου που προκάλεσε την αντίδραση των οινοπαραγωγών και στην περιοχή μας».

Στη συνέχεια ασκώντας κριτική στην πολιτική που υιοθετεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι αυτό αφυπνίζεται σε λάθος στιγμή και κινείται σε λάθος κατεύθυνση, συμπληρώνοντας: «Μια συναφής κοινοτική οδηγία για τα κριτήρια παραχώρησης αδειών φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπελιού δένει χειροπόδαρα τους παραγωγούς της Δράμας, καθώς η σκέψη που φαίνεται να κυριαρχεί στους αρμόδιους για το 2017 είναι να παραχωρηθούν τα δικαιώματα με βάση την ανά Περιφέρεια έκταση που καλλιεργείται. Αυτό έρχεται να ανατρέψει την περσινή διανομή, που αφορούσε σε ποσοστό 1% επί των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα. Αν ισχύσει η νέα ρύθμιση, για τη Δράμα θα σημαίνει ότι παραχωρούνται μόλις 200 στρέμματα περίπου από το σύνολο των 6.500 στρεμμάτων. Το αίτημα των παραγωγών της Δράμας είναι το αυτονόητο: να γίνει η κατανομή του 1% των εκτάσεων σε επίπεδο χώρας, όπως και πέρσι. Αλλιώς, είναι ολοφάνερο πως από την επικείμενη ρύθμιση θα ωφεληθούν οι Περιφέρειες και οι Νομοί που διαθέτουν μεγαλύτερες εκτάσεις».

Τέλος, κλείνοντας το άρθρο της σημείωσε: «Όσο είναι καιρός, απαιτείται να διορθωθούν λανθασμένες επιλογές από το Κράτος και να αποφευχθούν άλλες, που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Από τη σημερινή Κυβέρνηση όμως λείπει το καθαρό μυαλό για τη λήψη αποφάσεων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση».
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.