Χ. Κεφαλίδου για ΑΕΠΙ: Λόγοι διαφάνειας και Δημοκρατίας επιβάλλουν την ενημέρωση όλων των κομμάτων
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα liberal.gr


Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου για το φλέγον ζήτημα του Πορίσματος των Ορκωτών Λογιστών επί του Ελέγχου της ΑΕΠΙ, καθώς και των σημαντικών θεμάτων κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας που αναδείχθηκαν.

Η βουλευτής ρωτά την κα Κονιόρδου ποια η τύχη του τελευταίου Σχεδίου Νόμου για τη ρύθμιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί, που κατατέθηκε για λίγες ώρες και αποσύρθηκε την ίδια ημέρα; Και όλα αυτά ενόψει των νέων δεδομένων που δημιουργεί το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών. Είναι ξεκάθαρο ότι λόγοι διαφάνειας και δημοκρατίας επιβάλουν την ενημέρωση όλων των κομμάτων επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου

Θέμα: «ΑΕΠΙ – Πόρισμα Ορκωτών Λογιστών -Σ/Ν για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα».

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ το Πόρισμα Ορκωτών Λογιστών επί του Ελέγχου της ΑΕΠΙ, για λογαριασμό του ΥΠ.ΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ. Τα στοιχεία του πορίσματος που ανακοινώθηκαν, αναδεικνύουν σημαντικά θέματα κακοδιαχείρισης.

Ο έλεγχος που αφορά στην περίοδο 2011-2014 πραγματοποιήθηκε με εντολή του π. Υπουργού πολιτισμού κ. Ξυδάκη, ξεκίνησε τελικά το Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.

Ταυτόχρονα την 23η Δεκεμβρίου 2015, δόθηκε στην διαβούλευση το σ/ν για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Μετά το τέλος της διαβούλευσης και κατόπιν συζητήσεων του ΥΠ.ΠΟ με φορείς έγιναν σημαντικές αλλαγές στο σ/ν. Στις 5-7-2016 αυτό κατατέθηκε στην Βουλή προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή και λίγες ώρες μετά αποσύρθηκε.

Σε Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ στις 13-2-2017 ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο σ/ν στην τελευταία του έκδοση “ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσής του στην Βουλή”.

Δημοσιεύματα του τύπου των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για εταιρεία που είναι ο εφιάλτης για τους καταστηματάρχες, με το πρόσχημα την προστασία των «πνευματικών δικαιωμάτων» των καλλιτεχνών.

Με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πόρισμα για την ΑΕΠΙ ποιά η τύχη του τελευταίου σ/ν για τη ρύθμιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και σε ποιές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα;

Nα δοθεί στα κόμματα το πόρισμα, ζητάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Nα δοθεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα πνευματικά δικαιώματα στα κόμματα, να πάρει θέση το υπουργείο Πολιτισμού, και το νομοσχέδιο, όπως τελικά θα διαμορφωθεί, να ακολουθήσει την ορθή νομοθέτηση, δηλαδή να δοθεί για διαβούλευση (την αρχική μορφή του τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν ακολουθήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές του), ζητάει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το αίτημα είναι συνέχεια της παραπάνω επίκαιρης ερώτησης της υπεύθυνης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαράς Κεφαλίδου, σχετικά με τη συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ανάλογη ευρωπαϊκή, η οποία θα διασφαλίζει, τόσο την κατοχύρωση των δημιουργών, όσο και ένα ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας για τους χρήστες.

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.