Εγκληματική η πολιτική της Κυβέρνησης στην αξιολόγηση
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ fm 104,6

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM 104,6 και στους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Ανδρέα Χριστοδουλάκη.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

  • Δήλωση (14.02.2017) Φώφης Γεννηματά για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη θέση της κυρίας Γεννηματά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τί συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε γιατί οι προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είναι γνωστές. Αυτό που προέχει είναι:
να αποκρουστούν τα όποια σχέδια υπάρχουν για Grexit
να προχωρήσει η αξιολόγηση που η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά έχει μετατρέψει σε σίριαλ χωρίς τέλος και
πάνω από όλα να περιφρουρήσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Αυτό είναι το μείζον, αυτό είναι το κυρίαρχο και αυτό πρέπει να κυριαρχήσει στον πολιτικό διάλογο».

  • Αξιολόγηση

«Είμαι πάρα πολύ ανήσυχη για την αξιολόγηση. Πρέπει να κλείσει! Οι δηλώσεις που βλέπω σήμερα στον Τύπο δυστυχώς δεν μου δίνουν αισιοδοξία για το εάν τελικά θα τα καταφέρουμε στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας είχε πει στον ελληνικό λαό ότι όλα είναι τελειωμένα. Ότι είναι υπερήφανη η διαπραγμάτευσή μας. Ότι όλα πάνε καλά. Ο χρόνος όμως κυλάει και αυτό δεν είναι υπέρ μας. Έχουμε μια εγκληματική πολιτική από τη μεριά της Κυβέρνησης. Διαβάζω διάφορες τοποθετήσεις Συμβούλων και κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως είναι ο κύριος Βερναρδάκης, που μας λένε ‘εντάξει παιδιά δεν χάθηκε και ο κόσμος εάν φτάσουμε στο Μάρτιο και δεν έχουμε κλείσει με την αξιολόγηση και χαθεί και η ποσοτική χαλάρωση’.

Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να αποφασίσει ποιό είναι το βασικό και το κυρίαρχο. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κάνουμε αγώνα δρόμου για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Τώρα βλέπουμε ότι με τους λανθασμένους χειρισμούς της η αξιολόγηση δεν κλείνει, οι καθυστερήσεις είναι τραγικές, ο λογαριασμός φουσκώνει και όσο εμείς καθυστερούμε ανοίγει η όρεξη των δανειστών. Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι δεν θα παραβιαστούν οι αρχές μας. Με ποιό μαγικό τρόπο θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των αντιφάσεων του Πρωθυπουργού;».

«Η Κυβέρνηση χτυπά λάθος πόρτα εάν κοιτά προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και θεωρεί ότι για ακόμη μια φορά θα βάλουμε πλάτη. Οι άνθρωποι της Κυβέρνησης πάνε να τελειώσουν και τη χώρα. Δημιουργούν εχθρούς για να κρύψουν την ανικανότητά τους απευθυνόμενοι στο εσωτερικό τους ακροατήριο. Κάθε ημέρα που περνά η χώρα κατρακυλάει. Κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε πολύ μεγάλους κινδύνους που αμφιβάλω εάν η Κυβέρνηση έχει εκτιμήσει και αξιολογήσει. Δεν ξέρω πού μας οδηγούν».

  • Εξελίξεις σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Κεντροαριστερά

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Στην πορεία κάναμε αρκετά λάθη και αστοχίες. Η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να απευθυνθούμε και προς το Ποτάμι και προς την κίνηση των τριών ‘Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη – Ραγκούση’. Ελάχιστα πράγματα μας χωρίζουν.

Πέρα από τη διεύρυνση το βασικό αίτημα της Κεντροαριστεράς είναι να εκπέμψει ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Είναι πλέον καταγεγραμμένη στη συνείδηση των πολιτών η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μεγάλου και αξιόπιστου πολιτικού φορέα, ανάμεσα σε έναν καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ και μια συντηρητική ΝΔ. Για να μπορέσουμε όμως να υπάρξουμε πρέπει να δούμε τα νέα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη χώρα με μια άλλη προσέγγιση. Για να γίνει αυτό δεν θέλει αφηρημένα λόγια και θολό στίγμα. Θέλει ρεαλισμό, ειλικρίνεια, υπερβάσεις και απλές, σαφείς πολιτικές προτάσεις, χωρίς αστερίσκους, αερολογίες και χωρίς αυτό-υπονομεύσεις.

Ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος οφείλει να έχει ρεαλισμό, συνέπεια, ευθύνη, μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε με αντιμνημονιακές κορώνες, τη στιγμή που η χώρα καρκινοβατεί. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Σαφώς υπάρχει διμέτωπος αγώνας, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δικός μας ρόλος είναι διακριτός και αυτόνομος.

Το Συνέδριό μας πρέπει να γίνει άμεσα. Μέσα στην άνοιξη. Ένα Συνέδριο θέσεων και αρχών που θα ενοποιήσει το χώρο και θα αναδείξει από τη βάση τον ηγέτη του. Να εκφράσουμε το νέο, τους ανθρώπους που γυρίζουν και πάλι το βλέμμα προς τα εμάς μετά από όλη αυτήν τη λαίλαπα που έχουν ζήσει από έναν ΣΥΡΙΖΑ που καπηλεύτηκε τα πάντα. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα με ενότητα και την κοινωνία στο πλευρό μας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: