Δήλωση σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

“Μάθημα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών έδωσαν οι Έλληνες Δικαστές με την ιστορική τους απόφαση που αποτρέπει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βαρύνονται με την κατηγορία της προδοσίας και της συμμετοχής τους σε πραξικόπημα από το Τουρκικό Κράτος.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση υπενθυμίζει σε όλο το δυτικό κόσμο τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού του: δεν είναι όλα πολιτική και η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης έστω και εθνικών συμφερόντων.

Οι Έλληνες Δικαστές, βρήκαν το θάρρος και έκαναν πράξη την έννοια του απόλυτου σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση που καλείται να αποδειχθεί όχι προς αυτούς με τους οποίους συμφωνούμε, είμαστε πολιτισμικά, ιδεολογικά, ψυχικά κοντά. Αλλά όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον “αντίπαλο”, τον “άλλο”, τον “ξένο”, για αυτόν με τον οποίο έχουμε διαφορές, για τον “κακό” μας γείτονα.

Όσα προβλήματα με τη γείτονα χώρα κι αν φέρει η απόφαση αυτή, είναι μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης και των αξιών της σε μια χρονική συγκυρία που χρειάζεται οι Ευρωπαίοι να ξαναθυμηθούμε τα θεμέλια που έχτισαν το κοινό ευρωπαικό οικοδόμημα.”

H Χαρά Κεφαλίδου είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων