Η εθνική προσπάθεια δε μπορεί να γίνει με αρχηγό τον κο Τσίπρα. Σαφές!
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 fm

984_logo_xmassΣτον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 fm και την εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως», μίλησε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου η Bουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, με το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, ο οποίος επισήμανε ότι η Βουλευτής ήταν από τoυς ελάχιστους που διαφώνησαν, στα πλαίσια του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής ομάδας, όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε, μαζί με την Κυβέρνηση, για την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους.

“Τα ψίχουλα γενναιοδωρίας του κου Τσίπρα δεν ήταν τίποτε άλλο από ψίχουλα μιας εθνικής ήττας. Είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στον κο Τσίπρα, ο οποίος βλέπει ότι δημοσκοπικά καταρρέει, έχει δώσει τρομακτικές υποσχέσεις σε όλες τις τάξεις των Ελλήνων, στη μεσσαία τάξη , στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους που δεν μπορεί να τηρήσει. Βλέποντας την κατρακύλα προσπαθεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους και εσωκομματικό ακροατήριο. Βάζει όλο το πολιτικό σύστημα στο τρυπάκι του λαϊκισμού το οποίο δεν έχει καμμία διέξοδο. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολιτικός που να μη θέλει οποιαδήποτε κοινωνική τάξη είτε είναι μικρομεσσαίοι είτε είναι επιχειρηματίες είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι να έχουν τη δυνατότητα για μία προοπτική στη ζωή τους. Δεν υπάρχει σχέδιο και δεν υπάρχει και ηθικός φραγμός στο οτιδήποτε προκειμένου να μείνουν στην καρέκλα τους.

Αυτή τη στιγμή ένα κόμμα που βρίσκεται στο 4,5% και κάνει προσπάθεια σε μία εποχή που τα πράγματα είναι πάρα πολύ διχαστικά και ο λαϊκισμός έχει υπερισχύσει, αρχίζουν και εκδηλώνονται όλα τα μεγάλα προβλήματα που η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει. Υπάρχει μία γεωπολιτική ανακατανομή στον κόσμο μας με μεγάλες αστάθειες, με καινούργια δεδομένα, με μία Ευρώπη που δεν έχει καταλήξει σε μία τρατηγική σε σχέση με το ελληνικό θέμα, μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθεί να βρει ένα βηματισμό θαρραλέο, αφήνοντας πίσω τις αντιλήψεις που μας έφεραν μέχρι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ και η ιστορία του είναι γνωστή, το τίμημα έχει πληρωθεί και ήταν μεγάλο για όλα τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που έχουμε κάνει και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά αλλά με καθαρό βλέμμα. Γιατί η ενότητα του χώρου είναι απαράβατος όρος, ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο πολιτικό φορέα. Αν ο κόσμος δε μας πιστέψει, αν παραμείνουμε στο 4%, δε θα έχουμε την κρίσιμη μάζα που θα μπορεί να διαμορφώσει πια εξελίξεις. Θα είμαστε ένα μικρό κόμμα-συμπλήρωμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η παρανονή στην εξουσία είναι “αυτοσκοπός”, είναι τόσο εθισμένοι στο ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι η παραμονή τους στην εξουσία είναι πια υπαρξιακός όρος γι’ αυτούς, προκειμένου δηλαδή για μία ώρα παραπάνω στην καρέκλα, η χώρα, οι πολίτες, οι δυνατότητες που εξανεμίζονται, οι ευκαιρίες που χάνονται έρχονται δεύτερες.

Σχετικά με το πρόσφατο κείμενο του καθηγητή Μουζέλη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ’” που κάνει λόγο για στήριξη της Κεντροαριστεράς από την Κυβέρνηση και στο βάθος φαίνεται το σενάριο της Οικουμενικής Κυβέρνησης δηλώνει ότι ίσες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούν να υπάρξουν. Από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση είναι ότι χειρότερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας καθημερινά και τις τελευταίες ελπίδες που μπορεί να είχε ο όποιος ψηφοφόρος Έλληνας την ψήφισε και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία η οποία πραγματικά ευθύνεται για το κατάντημα της χώρας, ειδικά η διακυβέρνηση του 2004-2009 είναι μία περίοδος που θα τη στιγματίζει πάντα, αλλά είναι μία αντιπολίτευση που προσπαθεί να βρει το δρόμο της, να δείξει ότι έχει στίγμα και δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.

Νομίζω ότι ο κος Μουζέλης και οι άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονται την εθνική συνεννόηση, που για μας είναι πραγματικά η μόνη λύση με όρους οικουμενικής, κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Η εθνική προσπάθεια δε μπορεί να γίνει με αρχηγό τον κο Τσίπρα. Σαφές! Για ποιά οικουμενική κυβέρνηση; Με ποιούς ανθρώπους; Με αυτούς που συνεχίζουν να παίζουν πραγματικά τη χώρα στα ζάρια, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα; Που παίρνουν ρίσκα και τινάζουν την όποια προσπάθεια στον αέρα;

Δεν υπάρχει περίπτωση εθνικής συνεννόησης εάν δεν υπάρχουν κοινοί τόποι, κοινή νοοτροπία, εάν δεν υπάρχει μίνιμουμ κανόνων και αποδοχών. ‘Οταν έχουμε να κάνουμε με τόσο κυνισμό, με τόση χαλαρότητα, όταν δεν τηρούνται δεσμεύσεις, όταν δε σέβονται οι υπογραφές που μπαίνουν, όταν ψηφίζουν και ξεψηφίζουν, με ποιούς θα πάμε σε οικουμενική;

Η ισορροπία του πολιτικού συστήματος δείχνει την ανάγκη ότι πρέπει να φτιαχτεί ένας αξιόμαχος πολιτικός φορέας με σύγχρονη αντίληψη και πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Όσο δεν κινούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση χαμένη θα βγαίνει η χώρα. Και αυτός είναι ο πυρήνας του προβληματισμού που πρέπει να μας απασχολήσει, τα πρόσωπα είναι δευτερεύοντα. Κατανοώ την αγωνία όλων των ανθρώπων για να δημιουργηθεί κάτι που να δώσει λύση στη χώρα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η όποια πρωτοβουλία και οι όποιες προσπάθεις πρέπει να έχουν ως βασικό πυρήνα την ενότητα του χώρου. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Χωρίς θέσεις, μόνο με συναίσθημα δεν πας μακρυά. Υπάρχουν στις τάξεις του χώρου μας ικανοί άνθρωποι που δοκιμάστηκαν, ένα δυναμικό που έχει ρεαλισμό και γνώσεις και δυνατότητες. Όμως οι προσωπικές φιλοδοξίες δε μπορούν να προτάσσονται σε μιά χρονική στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από μία φωνή ειλικρίνιας και μία φωνή καθαρότητας. Ως χώρος έχουμε στρατηγική για το πως η χώρα μπορεί να βγει από τα αδιέξοδα.

Ας ακουστούν οι προτάσεις και ας κάνουν ένα βήμα πίσω όλοι αυτοί, οι πολύ ικανοί άνθρωποι του χώρου, που έχουν την αγωνία, αλλά ας δώσουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε πια με ένα νέο τρόπο, με ένα νέο ήθος για να εκφράσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του χώρου”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: