Ευχές και ευχολόγια
Άρθρο στην Athens Voice

avlogoΕίναι η αγαπημένη ανθρώπινη συνήθεια οι ευχές για το νέο έτος. Μέχρι πρόσφατα, οι ευχές των Ελλήνων την Πρωτοχρονιά έρχονταν ως συνέχεια του απολογισμού πεπραγμένων και μη στη χρονιά που φεύγει. Είχαν συστατικά τους την ελπίδα, τους στόχους και τους σπόρους σχεδιασμού για την υλοποίησή τους.

Στα χρόνια της ευμάρειας, του εύκολου χρήματος, των διακοποδανείων, των SUV, της ηγεμονίας της πιστωτικής κάρτας, στα χρόνια που κάναμε τη ζωή μας εύκολη με σάλτα, εθιστήκαμε στις υπερβάσεις, γίναμε απλουστευτικοί. Οι ευχές μας ακολούθησαν την ίδια μοίρα. Μάθαμε με άνεση να παραλείπουμε τον απολογισμό περνώντας απευθείας στο ευχολόγιο. Κάπως έτσι οι ευχές μας αρθρώνονται εν κενώ κι απογυμνωμένες έχασαν τη δύναμή τους. Eίμαστε όλοι συνένοχοι σ’ αυτό πολίτες, πολιτεία, πολιτικοί, γιατί είναι δικό μας δημιούργημα, εμείς το επιτρέψαμε, εμείς το ανεχόμαστε.

Εύχομαι το 2017 οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι επιλογές των πολιτικών ορίζονται από τη δική τους ετυμηγορία, τη δική τους ψήφο, Όσο ως πολίτες κοιτάμε μόνο τα μικροσυμφέροντά μας, όσο καταπατούμε τα δημόσια αγαθά, όσο αδιαφορούμε για το ποιος πληρώνει αυτά που εκβιάζουμε για τον εαυτό μας, όσο ασχολούμαστε μόνο με τα δικαιώματα και ποτέ με τις υποχρεώσεις μας, τόσο πιο λάθος είναι τα μηνύματα που μεταφέρουμε στους πολιτικούς, τόσο περισσότερο διογκώνεται το πολιτικό κόστος.

Κάθε φορά που βλέπετε πολιτικούς να αδιαφορούν για το συμφέρον της χώρας, αναρωτηθείτε για το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Ο κανόνας δεν χωράει παρεκκλίσεις: ό,τι παίρνει ο ένας λείπει από κάποιον άλλο. Όσο κανείς δεν κάνει πίσω από τα κεκτημένα, με δανεικά από τους φόρους, δεν υπάρχει σωτηρία.

Εύχομαι το 2017 να αλλάξουμε μυαλά ως πολίτες, για να βρούμε το δρόμο μας ως κοινωνία. Η δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα για υπεύθυνους ενήλικες. Αυτό αναφέρεται με ψιλά γράμματα στη συσκευασία με τις οδηγίες χρήσης της. Εύχομαι να μην το ξεχάσουμε ποτέ αυτό.

Καλή χρονιά!

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.