Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις όσων απασχολήθηκαν ως σχεδιαστές-αξιολογητές στο θεσμό της ΠΔΣ κατά τα σχολικά έτη 2008-09 και 2009-2010
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών

Με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου κατατέθηκε, σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο (αρ. πρωτ. 1815) σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς που απασχολήθηκαν στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) στα σχολεία, κατά τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010.

Στην αρχή της ερώτησής της η Βουλευτής επισημαίνει ότι έχουν περάσει επτά (7) και πλέον έτη, έχουν επανειλημμένα κατατεθεί σχετικές Ερωτήσεις στην Βουλή, χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους καθηγητές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Βουλευτής, είναι απαράδεκτο η ίδια η Πολιτεία να γίνεται ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής και τα αρμόδια Υπουργεία να αναγνωρίζουν μεν το δίκαιο του αιτήματος των εκπαιδευτικών αλλά να μην προχωρούν σε καμιά ενέργεια για την επίλυση του.

Ρωτά τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών ώστε να μην παραγραφούν και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που απασχολήθηκαν στην ΠΔΣ τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
2. Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις όσων απασχολήθηκαν ως σχεδιαστές-αξιολογητές στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008-09 και 2009-2010».

Κατά τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010 απασχολήθηκαν στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) στα σχολεία, καθηγητές ως σχεδιαστές-αξιολογητές. Την ίδια περίοδο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης των σχεδιαστών-αξιολογητών και για να πληρωθούν οι καθηγητές που απασχολούνταν ως σχεδιαστές-αξιολογητές στην ΠΔΣ απαιτούνταν να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Ο κωδικός αυτός όμως δεν δημιουργήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς.

Έχουν περάσει επτά (7) και πλέον έτη, έχουν επανειλημμένα κατατεθεί σχετικές Ερωτήσεις στην Βουλή, χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους οφείλονται τα δεδουλευμένα έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί, αλλά ενώ τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός τους, εντούτοις δεν προχωρούν στην πληρωμή των δεδουλευμένων.

Επειδή είναι απαράδεκτο η ίδια η Πολιτεία να γίνεται ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής και τα αρμόδια Υπουργεία να αναγνωρίζουν μεν το δίκαιο του αιτήματος των εκπαιδευτικών αλλά να μην προχωρούν σε καμιά ενέργεια για την επίλυση του.

Επειδή σε μια χώρα όπου όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν και οφείλουν να επιλύονται από τη διοίκηση, είναι ανεπίτρεπτο ηγεσίες Υπουργείων να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, κωλυσιεργώντας έτσι τη διαδικασία πληρωμή τους.

Επειδή η επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να κρατά απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς για επτά (7) και πλέον χρόνια μετά την εκτέλεση του έργου που ανέλαβαν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην παραγραφούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που απασχολήθηκαν στην ΠΔΣ τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους καθηγητές που απασχολήθηκαν ως σχεδιαστές-αξιολογητές στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008-09 και 2009-2010;
3. Έχει προβεί το Υπουργείο Παιδείας στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς; Αν όχι, πότε επιτέλους προτίθεται να το κάνει;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χαρά Κεφαλίδου

Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος