Αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα αξιόμαχος πολιτικός φορέας στο Κέντρο με σύγχρονη αντίληψη και πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8FM

proto-radiologoΣτον Πρώτο Πρόγραμμα 105,8FM και την εκπομπή « ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ & ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ», με τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα, μίλησε σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η Bουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, για τη χτεσινή απόφαση του Εurogroup, για το χρέος,τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και τα σενάρια των εκλογών.

“Δεν υπάρχει συμφωνία. Για να κλείσει η συμφωνία είναι απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Υιοθετώντας τα σκληρά μέτρα μείωσης αφορολόγητου, μείωσης συντάξεων ουσιαστικά μπαίνουμε σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Σαφώς πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος αλλά δε μπορεί να θριαμβολογεί κανείς γι αυτό, γιατί η βραχυπρόθεσμη ρύθμιση, που φαίνεται να υπάρχει, δημιουργεί αποτελέσματα που θα τα δούμε πολύ μακροπρόθεσμα.

Ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός για τη χώρα και τελικά όσα λέμε ότι κερδίσαμε για το χρέος θα τα έχουμε, με κάποιες προϋποθέσεις, ως όφελος μετά το 2040 και θα ολοκληρωθούν το 2060.

Υπάρχει μια defacto υποχώρηση της δικής μας Κυβέρνησης. Έχουμε εγκαταλείψει τη θεωρεία που έλεγε ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα για 2 για 1,5%. Μιλάμε για 3,5% σε βάθος δεκαετίας, δεσμεύοντας και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Σε ότι αφορά το χρέος πρέπει να έχει τη γενναιότητα το πολιτικό σύστημα να αποδεχτεί αυτό που έγινε το 2012. Το PSI ήταν η μόνη καθαρή λύση σε ότι αφορά το χρέος. Είναι μία πραγματικότητα αδήριτη. Είχαμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα που μας κράτησε στην Ευρώπη, ενώ σήμερα έχουμε υποσχέσεις σε ένα απώτατο μέλλον.

Φτάνει πια η υποκρισία, το PSI στηρίχτηκε και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μέσα στο κείμενο του Προϋπολογισμού υπάρχει η αποδοχή της μεγάλης θετικής επίπτωσης που είχε το 2012 η εφαρμογή του PSI.

Όσον αφορά τις εκλογές και τις δηλώσεις της κας Φ.Γεννηματά και του κου Ε.Βενιζέλου, αυτή τη στιγμή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνουμε ένα άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης να ενισχύσουν τις θέσεις μας. Σε αυτή την κοινή πορεία ακούγονται πολλές απόψεις και όπως είναι γνωστό οι απόψεις ποτέ δεν έβλαψαν, είτε είναι διαφορετικές είτε είναι πιο προωθημένες. Η σύνθεση είναι το βασικό και εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είχαμε ποτέ έλλειμμα δημοκρατίας στο διάλογο που έχουμε ξεκινήσει στο εσωτερικό και στην κοινωνία.

Οι εκλογές είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού, είτε τώρα είτε αργότερα.

Αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα αξιόμαχος πολιτικός φορέας στο Κέντρο με σύγχρονη αντίληψη και πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε με καθαρό λόγο και προοδευτικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Θέλουμε μια αυτόνομη παρουσία με όλη τη γνώση και την εμπειρία όλων των χρόνων για να δείξουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε.

Η προσπάθεια συνεχίζεται.”

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

.