Ο Προϋπολογισμός σας του 2017 δεν βγαίνει και το γνωρίζετε πολύ καλά
Ομιλία στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017» (βίντεο)

“Ο Προϋπολογισμός σας είναι μία φούσκα όνειρο που μόλις σπάσει εμφανίζεται ένας φρικτός εφιάλτης. Γι’ αυτό και δεν τον ψηφίζουμε. Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη όλο αυτό  το διάστημα αντιτίθεται σ’ ένα Προϋπολογισμό που ξέρετε πολύ καλά ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί” δήλωσε η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017», την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Το βίντεο της ομιλίας:

Το πλήρες κείμενο:

“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Διαβάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2017 μένει κανένας με την εντύπωση ότι απευθύνεται σε κατοίκους άλλης χώρας. Κάποιους που δεν ξέρουν από πρώτο χέρι τι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά βασίζονται στα κυβερνητικά αφηγήματα. Κάποιους που θα δουν τα ωραία στρογγυλά νούμερα και θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και αναπτύσσεται.

Μόνο που όλοι ζούμε σε αυτή τη χώρα. Για να υπάρξει ανάπτυξη 2.7% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, οι επενδύσεις θα έπρεπε να ήταν ήδη εδώ. Κι αν ήταν εδώ, κάπου θα τις είχαμε πετύχει κι εμείς οι ιθαγενείς, έτσι δεν είναι;Λέει κι άλλα ωραία ο προϋπολογισμός. Το 2017, λέει, θα είναι η χρονιά που, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, θα βγάλουμε τόσο πολύ πλούτο, ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε τους περισσότερους φόρους των τελευταίων 50 ετών σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ! Έτσι θα μπορέσει και η χώρα να εξυπηρετήσει τα δάνειά της και να μπει σε μια κανονικότητα. Για να επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, η Κυβέρνηση περιμένει να αυξηθούν:

-οι επενδύσεις κατά 9.1%
-οι εξαγωγές κατά 5.3%
-η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1.8%

Πώς τα υπολογίζει αυτά; Εδώ είναι η Κυβέρνηση, ας μας το εξηγήσει.

Πώς θα γίνει να καταναλώνουμε περισσότερο ενώ το εισόδημά μας συρρικνώνεται διαρκώς;

Πώς είναι δυνατόν το εισόδημά μας να μειώνεται, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι να αυξάνονται και εμείς, σε πείσμα κάθε λογικής, να καταναλώνουμε περισσότερο; Πώς;

Κατά την Εισηγητική Έκθεση, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα προέλθει από την αποκλιμάκωση της ανεργίας ― πρακτικά θ’ αρχίσει να βρέχει δουλειές δηλαδή. Μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Η Κυβέρνηση προβλέπει ότι οι ιδιώτες, ανίκανοι να αντισταθούν στη γοητεία του εξαιρετικού φορολογικού μας συστήματος, θα σπρώχνονται να ανοίξουν δουλειές και να προσλάβουν κόσμο! Για τέτοια παραμύθια μιλάμε!

Αλλά, επειδή προφανώς τα παραμύθια αυτά ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν τα πιστεύει, έρχονται νέοι έμμεσοι φόροι σε καφέ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση. Και φυσικά, αυξάνονται οι συντελεστές σε φόρο εισοδήματος και πετρελαιοειδή.

Οι κακοήθεις, νεοφιλελεύθεροι, ανάλγητοι, γερμανοτσολιάδες, πουλημένοι, πράκτορες κλπ που τολμούν να διαφωνούν με το δικό σας αλάθητο, λένε ότι:

-η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας
-οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας είναι δεμένες πισθάγκωνα
-οι επενδυτές αγναντεύουν από μακριά οποιοδήποτε ελληνικό project ― γνωστός εμίρης μάλιστα, αποκάλεσε τις επενδύσεις στην Ελλάδα ανέκδοτο
-η χώρα, εγκλωβισμένη στη ρουφήχτρα της παράλογης υπερφορολόγησης, βρίσκεται σε υφεσιακό σπιράλ, δίχως καμία αναπτυξιακή προοπτική.

Οι κακοί αντιφρονούντες λένε και κάτι άλλο. Ότι, ακόμη κι αν γινόταν μια σειρά θαυμάτων και τα νούμερα έβγαιναν, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει ο προϋπολογισμός δεν μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας.

Δηλαδή, η ανάπτυξη που προβλέπετε, ακόμη κι αν ερχόταν, θα βασιζόταν μόνο στους φόρους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός είναι ο νόμος που προσδιορίζει δεσμευτικά και λεπτομερώς τα εκτιμώμενα έσοδα και τα έξοδα του κράτους. Είναι η βραχυχρόνια υλοποίηση ενός δημοσιονομικού προγράμματος της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι:
-Δεν είναι ευχολόγιο.
-Δεν είναι έκθεση ιδεών.
-Δεν είναι αποτύπωση των ευσεβών πόθων της Κυβέρνησης.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός κατορθώνει και κάτι άλλο. Δίνει λύση σε ένα άλυτο πρόβλημα της ανθρωπότητας: πώς να ξοδεύεις παραπάνω χωρίς να δανείζεσαι και ενώ τα εισοδήματά σου μειώνονται ή μηδενίζονται. Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πορεύεται θεωρώντας τις ελπίδες της δεδομένα και τις προσευχές της τεκμηριωμένες εκτιμήσεις. Δυστυχώς, μαζί της πορεύεται και η χώρα.

Κύριες και Κύριοι της Κυβέρνησης, Επειδή δυο ολόκληρα χρόνια δεν κάνατε όλα αυτά που έπρεπε να κάνετε, και σκίζατε μνημόνια, αυξάνατε μισθούς, καταργούσατε ΕΜΦΙΑ, μιλούσατε για επονείδιστο χρέος, σεισάχθεια και άλλα τέτοια. Παρουσιάζετε τώρα έναν Προϋπολογισμό που ρουφάει το μεδούλι του Έλληνα. Αντί για τις μεταρρυθμίσεις που έχετε υπογράψει, προχθές ματαιώσατε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Αντί για περιορισμό των κρατικών δαπανών εκτός από την στρατιά μετακλητών γενικών και ειδικών γραμματέων προσλαμβάνετε και 220 αχρείαστους υπαλλήλους στον οργανισμό Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Έτσι για να δικαιώσει τον εμμονικό κ. Σοιμπλέ που μόλις προ ημερών επανέφερε τον εφιάλτη του Grexit.

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, Χρειαστήκατε δύο μόνο χρόνια για να βάλετε τη χώρα σε ένα μόνιμο μνημόνιο και μια 100νταετή ξένη Επιτροπεία. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Πράγματι, θα μπορούσε να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες ως ρεκόρ χρόνου καταστροφής. Έτσι θα μείνετε στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που η καταστροφική της δράση έσπασε όλα τα ρεκόρ.

Ο προϋπολογισμός σας του 2017 δεν βγαίνει και το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι ψεύτικος, ακόμη και μέσα στο ψέμα του ανάλγητος και χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο.

Τελειώνω με τα λόγια ενός δικού σας αγαπημένου δημοσιογράφου που την περασμένη Κυριακή ήταν στα μανταλάκια, τα οποία σας επιστρέφω: “Σπείρατε όνειρα για να καταλήξετε φριχτοί εφιάλτες. Δεν τολμάτε ούτε να κυκλοφορήσετε στο δρόμο χωρίς τη φρουρά σας. Κάνατε ένα ολόκληρο λαό εχθρό.” Αυτός είναι ο Προϋπολογισμός σας. Είναι μία φούσκα όνειρο που μόλις σπάσει εμφανίζεται ένας φρικτός εφιάλτης.

Γι’ αυτό και δεν τον ψηφίζουμε. Για αυτό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη όλο αυτό το διάστημα αντιτίθεται σε ένα Προϋπολογισμό που ξέρετε πολύ καλά ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί.”

Ευχαριστώ.