Ανάθεση εργασιών διαμόρφωσης της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας
Ερώτηση - Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ερώτηση – Α.Κ.Ε. (αρ.πρ.1763/75) προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Ιωάννη Μουζάλα κατέθεσε σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για την ανάθεση εργασιών διαμόρφωσης της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Στην αρχή της ερώτησής της η Βουλευτής, επισημαίνει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες της Δράμας η τήρηση –ή μη- των διαδικασιών ανάθεσης του έργου ‘’Διαμόρφωση του χώρου της δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας’’, με σκοπό την κατασκευή κατάλληλων διαμερισμάτων για τη διαμονή των οικογενειών καθώς και αιθουσών για τη φιλοξενία διαφόρων αναγκαίων Υπηρεσιών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Βουλευτής, η δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, δεν υπάγεται πλέον στην ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αρμόδιο διαχείρισης για τα θέματα της δομής, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Με βάση τα παραπάνω η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό με ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση στον εργολάβο του έργου διαμόρφωσης – διαμερισμάτωσης του κτιρίου της ΒΙΠΕ, με ποια προκήρυξη ανατέθηκε στον εργολάβο το έργο αυτό και ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου από τον εργολάβο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου Δομής Φιλοξενίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ – Α.Κ.Ε.

Προς τον
Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Ιωάννη Μουζάλα

Θέμα: “Ανάθεση εργασιών διαμόρφωσης της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας”.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες της Δράμας η τήρηση –ή μη- των διαδικασιών ανάθεσης της κατασκευής του έργου ‘’Διαμόρφωση του χώρου της δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας’’.

Σε σχετικό άρθρο του Θανάση Πολυμένη στην εφημερίδα “ΠΡΩΪΝΟΣ ΤΥΠΟΣ” της Δράμας, την Πέμπτη 01/12/2016 αναφέρεται ότι πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο κτίριο της δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας για τη διαμονή των οικογενειών. Συγκεκριμένα εντός του κτιρίου πρόκειται να κατασκευαστούν κατάλληλα διαμερίσματα, να τοποθετηθεί εγκατάσταση θέρμανσης, ενώ στον ισόγειο χώρο θα διαμορφωθούν διάφορες αίθουσες για τη φιλοξενία διαφόρων αναγκαίων Υπηρεσιών, όπως αίθουσες διδασκαλίας για τα νήπια που δεν πηγαίνουν ακόμα σχολείο, υγειονομικές υπηρεσίες κτλ.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο διενεργήθηκε η ασφαλής μεταφορά των προσφύγων σε άλλο χώρο προσωρινής διαμονής. Λόγω της πληρότητας των ξενοδοχείων της Δράμας, προφανώς εξαιτίας των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης, η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχεία των Σερρών, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Επειδή η δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, δεν υπάγεται πλέον στην ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αρμόδιο διαχείρισης για τα θέματα της δομής, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση στον εργολάβο του έργου διαμόρφωσης – διαμερισμάτωσης του κτιρίου της ΒΙΠΕ ;
2. Με ποια προκήρυξη ανατέθηκε στον εργολάβο το έργο αυτό;
3. Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου από τον εργολάβο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου Δομής Φιλοξενίας;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου