Οριοθέτηση-αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων της Βέροιας
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά (με αρ.πρωτ.87) κατέθεσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, για την προσπάθεια ανατροπής του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη της Βέροιας.

Οι ενέργειες του Υπουργείου έχουν ως στόχο την ενιαία κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της πόλης. Είναι απολύτως σεβαστοί οι φόβοι των κατοίκων ως προς τις καθυστερήσεις και την αυξημένη γραφειοκρατία που θα προξενήσει μια τέτοια εξέλιξη σε υποθέσεις τους (π.χ. Πολεοδομικού χαρακτήρα) και την οικονομική απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι οικονομικά εξαντλημένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν -πάλι- ‘το μάρμαρο’, και πλέον του ΕΝΦΙΑ -που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις- θα δουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής παράλληλα να απαξιώνονται.

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ρωτά τον Υπουργό για τις προθέσεις του ως προς την άμεση αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων της Βέροιας, ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια, και αν έχει προβλεφθεί η αποζημίωση όσων πληγούν από την απομείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά

Θέμα: «Οριοθέτηση-αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων της Βέροιας».

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Βέροιας η προσπάθεια ανατροπής του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη της περιοχής. Οι πολίτες της πόλης έχουν αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής τους κληρονομιάς, γεγονός που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Σήμερα, δεν έχει απομείνει αχαρτογράφητη αρχαιολογικά περιοχή στην Βέροια και το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των μνημείων ανταποκρίνεται απόλυτα στην προστασία και την ανάδειξή τους.

Οι ενέργειες του Υπουργείου έχουν ως στόχο την ενιαία κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της πόλης. Ο Υπουργός έκανε ‘πίσω’ στο συγκεκριμένο ζήτημα στους Δήμους Ελληνικού και Αλίμου, παρότι τέθηκε σχεδόν ταυτόχρονα. Και η σύγκριση με τα Χανιά και την Πάτρα είναι άστοχη καθότι εκεί εφαρμόστηκε σε «μέρος της πόλης».

Είναι απολύτως σεβαστοί οι φόβοι των κατοίκων ως προς τις καθυστερήσεις και την αυξημένη γραφειοκρατία που θα προξενήσει μια τέτοια εξέλιξη σε υποθέσεις τους (π.χ. Πολεοδομικού χαρακτήρα) και την οικονομική απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι οικονομικά εξαντλημένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν -πάλι- ‘το μάρμαρο’, και πλέον του ΕΝΦΙΑ -που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις- θα δουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής παράλληλα να απαξιώνονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η άμεση αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων της Βέροιας, ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια, και έχει προβλεφθεί η αποζημίωση όσων πληγούν από την απομείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους που θα επιφέρει;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Χαρά Κεφαλίδου