Χαρά Κεφαλίδου: Εκτός άμεσης πρόσβασης σε φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι πολίτες του Νομού Δράμας».
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας, Αρ. Πρωτ.: 1518/15-03-2023

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη, με αφορμή την επιστολή της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νομού Δράμας, με την οποία τονίζεται η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας φαρμακείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη Δράμα, προκειμένου οι πολίτες του νομού να έχουν άμεση πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

 Προς:   Τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη        

Θέμα: «Εκτός άμεσης πρόσβασης σε φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι πολίτες του Νομού Δράμας».

Σύμφωνα με την επιστολή της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νομού Δράμας, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία φαρμακείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη Δράμα, προκειμένου οι πολίτες του να έχουν άμεση πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δράμας λειτουργεί «σημείο εξυπηρέτησης φαρμάκων υψηλού κόστους», που εξυπηρετεί περίπου 1.000 ασθενείς σοβαρών παθήσεων, μηνιαίως. Οι συμπολίτες μου, επειδή δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παραγγέλνουν τα συνταγογραφημένα φάρμακά τους στο «σημείο εξυπηρέτησης» και τα παραλαμβάνουν έως και 15 μέρες μετά, με συνέπεια την σοβαρή καθυστέρηση στη χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Επειδή, κάποιοι ασφαλισμένοι, εξαιτίας αυτής της μεγάλης καθυστέρησης αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε όμορους νομούς, που διαθέτουν φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να τους χορηγηθούν άμεσα τα φάρμακά τους.

Επειδή, η αδυναμία της άμεσης προσβασιμότητας στα φάρμακα σημαίνει πρόσθετη ψυχολογική και σωματική ταλαιπωρία για τους ασθενείς, επιβάρυνση της υγείας τους, επιπλέον έξοδα μετακίνησης, όταν οι περισσότεροι το μόνο έσοδο που έχουν είναι το αναπηρικό επίδομα. και τριπλάσιο κόστος διαβίωσης από τους μη ανάπηρους και ειδικά σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια φτωχοποιούν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα.

Επειδή, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με αυξημένα ποσοστά καρκινοπαθών, μένει εκτός οργανογράμματος Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και άρα στερεί τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης από το βασικό σημείο εξυπηρέτησης και προμήθειας υψηλού κόστους φαρμάκων την πλειοψηφία των αναπήρων, χρονίως πασχόντων και σοβαρά ασθενών της Π.Ε. Δράμας, με κόστος την ίδια την υγεία τους.

Σας επισυνάπτω το έγγραφο της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νομού Δράμας, ζητώντας να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να δημιουργηθεί φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Π.Ε. Δράμας, για να έχουν οι πολίτες της πρόσβαση στο αναφαίρετο δικαίωμα της υγείας.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εδώ.

Την απάντηση του Υπουργείου Υγείας εδώ.