Χαρά Κεφαλίδου: Άλλο ένα θύμα σε λατομείο μαρμάρου στην Καβάλα εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ.: 1491/15-03-2023

Σε συνέχεια Ερώτησης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας, στο οποίο γίνεται αναφορά στο νέο εργατικό ατύχημα σε λατομείο της Καβάλας, όπου ένας Δραμινός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

 Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

            Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

 Θέμα: «Άλλο ένα θύμα σε λατομείο μαρμάρου στην Καβάλα εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας»

Σε συνέχεια Ερώτησής μου με αρ. πρωτ. Αρ.Πρωτ.532/05.09.2019, που αναφερόταν στο δυστύχημα σε λατομείο μαρμάρου στη Δράμα, και στη λήψη μέτρων και ρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ασφάλεια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μαρμάρου που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, επανέρχομαι λόγω και του νέου εργατικού ατυχήματος σε λατομείο της Καβάλας, όπου ένας Δραμινός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας, όπου γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του  Εργατικού Κέντρου Δράμας, πλέον «έχει γίνει καθημερινότητα η αναγγελία εργατικών ατυχημάτων και συχνά δυστυχημάτων, πολλές φορές απόρροια της μεγάλης πίεσης που δημιουργεί η εργοδοσία στους εργαζόμενούς της καθώς και των πολλών ωρών απασχόλησης», επισημαίνοντας ότι: «η έλλειψη προληπτικών μέτρων είναι φανερή. Όπως φανερή είναι και η ατιμωρησία… Τα εργατικά δυστυχήματα που καταλήγουν στα δικαστήρια σπάνια έχουν ως απόφαση τη δικαίωση του νεκρού και την τιμωρία των ιθυνόντων».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η ανυπαρξία της μοναδικής υπηρεσίας που έχει δικαίωμα ελέγχου στα λατομεία, της Επιθεώρησης Μεταλλείων δηλαδή, είναι τραγικό γεγονός εδώ και δεκαετίες και καμία κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ανέλαβε την ευθύνη να ξαναδεί το θέμα.  Έτσι, το βάρος των εργατικών δυστυχημάτων στα λατομεία, ενώ βαραίνει την εκάστοτε εργοδοσία, την εκάστοτε κυβέρνηση, το αρμόδιο θεσμοθετημένο για ελέγχους όργανο (Επιθεώρηση Μεταλλείων) καταλήγει μετά θάνατον στην ελληνική δικαιοσύνη και σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν αποδίδουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει».

Το Εργατικό Κέντρο Δράμας, έχει επισημάνει άπειρες φορές τα ζητήματα που υπάρχουν και σε γενικό επίπεδο, τα οποία είναι:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής & Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για τα λατομεία και της Τεχνικής Επιθεώρησης στους υπόλοιπους χώρους εργασίας.
  • Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων όταν δεν συμμορφώνονται οι εργοδότες.
  • Δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα
  • Ευαισθητοποίηση των εργοδοτών ώστε να δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και όχι στην αύξηση των κερδών τους.

Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην νέα επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, με αφορμή το θάνατο του Δραμινού εργαζόμενου σε λατομείο της Καβάλας, ζητώντας συνάντηση μαζί του προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων στους τομείς ευθύνης του, όπως είναι η ενέργεια και ο εξορυκτικός κλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Αγωνιούμε. Σκεπτόμενοι τα τελευταία γεγονότα της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, θεωρούμε απαραίτητη έστω και καθυστερημένα την άμεση έναρξη της συνεργασίας μας και την ενεργοποίηση από πλευράς σας, των κρίσιμων πολιτικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ασφάλειας της εργασίας χωρίς να περιμένουμε  το μεγάλο δυστύχημα στον εξορυκτικό κλάδο».

Σας επισυνάπτω το δημοσίευμα του τοπικού τύπου Δράμας, ζητώντας να το λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας της εργασίας στον εξορυκτικό κλάδο.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείται να δείτε το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας εδώ.