Χαρά Κεφαλίδου: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων Ν. Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, Αρ. Πρωτ.:1218/10-02-2023

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, Υγείας κ. Θ. Πλεύρη και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα,  με αφορμή την επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας, με την οποία οι αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι του νομού διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, με κυριότερο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

              Τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

              Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων Ν. Δράμας».

Με επιστολή του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Δράμας διαμαρτύρεται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων. Συγκεκριμένα, από 01-01-23 οι ασφαλιστικές τους εισφορές αυξήθηκαν βάσει του άρθ. 25 παρ. 4 του ν. 4670/2020,  κατά 10 %.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι είναι μέρος της μεσαίας τάξης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και που έχει δεχθεί διαδοχικά ισχυρά εισοδηματικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:

  • Την δεκαετή οικονομική κρίση
  • Την διετή περίοδο της πανδημίας, όπου εγκαταλειμμένοι και χωρίς καμία οικονομική στήριξη, λειτούργησαν μόνο τόσο όσο να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας
  • Το διαρκώς διογκούμενο κύμα ακριβείας και το κόστος ζωής και
  • Τον διαρκώς μειούμενο τζίρο.

Εξαιτίας όλων αυτών, το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους έχει καταντήσει δυσβάσταχτο και είναι βέβαιο πως η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση ισοδυναμεί με ταφόπλακα γι΄ αυτούς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υγειονομικών, τονίζουν ότι η αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική, καθώς οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι ντροπιαστικά χαμηλές, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ακόμα περισσότερο συγκριτικά με άλλους ομοειδείς κλάδους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος του Ν. Δράμας με την επιστολή του ζητά:

  • Να αρθεί η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν σταθερές όπως ήταν μέχρι πρόσφατα.
  • Να αποκατασταθεί η αδικία με τις συντάξεις πείνας των υγειονομικών. Να εξισωθούν με αυτές των λοιπών κλάδων (μηχανικών, νομικών).
  • Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα μητρότητας από 200€/μήνα, για διάστημα 4 μηνών (σύνολο 800€) που είναι σήμερα, στο ύψος του κατώτερου μισθού 713€/μήνα, δηλαδή συνολικά 2.852€.
  • Να αφαιρεθεί η σχεδόν ληστρική εισφορά «Υπέρ ΟΑΕΔ», που δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα και χρησιμοποιήθηκε μόνο για εξυπηρέτηση μη υγειονομικών.
  • Να δοθεί λύση στο θέμα της «Στέγης Υγειονομικών».

Σας επισυνάπτω την σχετική επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας, ζητώντας να  λάβετε υπόψη όλα όσα αναφέρονται σε αυτή, και παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες επίλυσης των προβλημάτων τους.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε:

Την επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας εδώ.

Την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ.