Χαρά Κεφαλίδου: Χωρίς θέρμανση εν μέσω χιονόπτωσης και παγετού φοιτητικές εστίες στην Αθήνα.
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως, Αρ. Πρωτ.:1213/10-02-2023

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, στα οποία γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές οικότροφοι σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας, με βασικότερο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, την έλλειψη θέρμανσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Χωρίς θέρμανση εν μέσω χιονόπτωσης και παγετού φοιτητικές εστίες στην Αθήνα»

Σε δημοσιεύματα στον τύπο γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές οικότροφοι σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας, με βασικότερο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, την έλλειψη θέρμανσης.

Όπως καταγγέλλουν οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, των νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην «κατάψυξη» βρίσκονται τα δωμάτια σε αυτές τις φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές ζουν «την εποχή των παγετώνων».

Ζουν μια τραγική κατάσταση, η οποία ήταν αναμενόμενη εφόσον τα καταγεγραμμένα τους προβλήματα εδώ και χρόνια δεν έχουν λυθεί από κανέναν αρμόδιο φορέα, όλων των κυβερνήσεων, παρά μόνο «μπαλώνονται» προσωρινά.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουν γνωστοποιήσει τα προβλήματά τους στους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως να υπάρξουν λύσεις. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν λόγω της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και του παγετού είναι:

  • Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών:Μια ολόκληρη πτέρυγα του κτηρίου Α, με δεκάδες φοιτητές, μένει χωρίς επαρκή θέρμανση καθώς και το κτήριο Δ, εξαιτίας προβλήματος στο θερμοστάτη.
  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση. Μετά από απαίτηση των οικοτρόφων να τους δοθούν εκτάκτως θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι «οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του ΄70 και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!».
  • Νέες Εστίες ΕΜΠ: Σε δύο κτήρια δεν λειτουργούσε η θέρμανση τις προηγούμενες μέρες. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, τους δόθηκαν θερμοπομποί και το πρόβλημα εν μέρει αποκαταστάθηκε προσωρινά.
  • Παλιές Εστίες ΕΜΠ: Στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους φορείς δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε για ένα μέρος δωματίων, στα οποία δόθηκαν θερμοπομποί που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική τής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η έλλειψη συντήρησης των υποδομών, καθώς και η αναβάθμιση των παροχών στις εστίες, τα οποία θεωρούνται «κόστος» για τους αρμόδιους φορείς. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τους φοιτητές, «βάζει στο ζύγι» την ανάγκη τους να ζουν με αξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει σαν φοιτητές Β΄ κατηγορίας.

Οι οικότροφοι των εστιών ζητούν από την Κυβέρνηση, τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των Εστιών, καθώς από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), «να πάρουν μέτρα για να λύσουν εδώ και τώρα τη θέρμανση και τη σίτιση όλων των εστιακών φοιτητών».

Σας επισυνάπτω δημοσιεύματα από τον ηλεκτρονικό τύπο, ζητώντας να τα λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι στις εστίες της Αθήνας ή και σε όποιες εστίες της Επικράτειας υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών τους.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο εδώ και εδώ.