Χαρά Κεφαλίδου: Η Αστυνομία σε ρόλο επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, Αρ. Πρωτ.:1059/01-02-2023

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, με αφορμή την ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ), με την οποία καταγγέλλουν την «εργαλειοποίηση» της αστυνομίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιδείξει -καθαρά επικοινωνιακό- έργο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

            Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

 Θέμα: «Η Αστυνομία σε ρόλο επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης»

Σε καταγγελία προέβη η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) για «εργαλειοποίηση» της αστυνομίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιδείξει -καθαρά επικοινωνιακό- έργο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΚ, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου, με την υπόδειξη «Για το παρόν να ενημερωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων που υπάγονται στη διεύθυνσή σας», υποδεικνύει και υπενθυμίζει στους εκπαιδευτικούς τα καθήκοντά τους.

Με αναφορά σε διάφορες διατάξεις νόμων του Ποινικού Κώδικα και στην Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-01-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ Β’ 1340/16.10.2002) “Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων των προϊσταμένων των περιφερικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων», εφιστούν την προσοχή των εκπαιδευτικών και τους επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 36 της ανωτέρω απόφασης «οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ότι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους».

Συγκεκριμένα, τους επισημαίνουν ότι : «Από τα ανωτέρω προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο επί ποινικών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».

Κατόπιν των επισημάνσεων αυτών, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου, εφιστά την προσοχή στους εκπαιδευτικούς για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους και τους τονίζει ότι «ευελπιστεί στην επαγρύπνησή τους και την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας στο τηλέφωνο “100” για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας μας».

Η ΠΕΚ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αστυνομία, μέσω της επιστολής αυτής, αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά. Το μείζον πρόβλημα της βίας στα σχολεία, για την αστυνομία, γίνεται δευτερεύον και οι «συνήθεις ύποπτοι» εκπαιδευτικοί υποδεικνύονται, για μία ακόμη φορά, ως υπόλογοι και πιθανότατα ένοχοι.

Κλείνοντας την επιστολή της η ΠΕΚ, σημειώνει ότι: «εάν η εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών, αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει» και προτείνει «την άμεση ανάγκη δημιουργίας δομών για την παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων σχολικής βίας, και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με τη διαφύλαξη της λειτουργίας του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών που βιώνουν εγκατάλειψη και έλλειμμα υποστήριξης από την πολιτική ηγεσία.».

Σας επισυνάπτω την ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ) και το με αρ. πρωτ. 1016/7/109/4-1-2023 έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου, ζητώντας να τα λάβετε υπόψη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ) εδώ και το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου εδώ.