Χαρά Κεφαλίδου: Γιατί δεν λειτουργεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
Κατάθεση Ερώτησης και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρ Πρωτ.: 95/1943/25-01-2023

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του Πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ζητώντας να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία των αρμόδιων τμημάτων της ΓΓΠΣΔΔ και της ΓΓΨΔΑΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των χιλιάδων χρηστών του δημοσίου τομέα που η λειτουργία των υπηρεσιών τους εξαρτάται από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Αθήνα, 25/01/2023

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θέμα: Γιατί δεν λειτουργεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που πριν λίγους μήνες έκλεισε 12 χρόνια ζωής, αναγνωρίζεται ως παράδειγμα μεταρρύθμισης από κάθε Έλληνα πολίτη και αυτό αποδεικνύει πως ο ν. 3861 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 σύμφωνα με τον οποίο καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ήταν μια πραγματική τομή. Οι πολίτες αναγνώρισαν πως η ενεργός συμμετοχή τους, η λογοδοσία και η διαφάνεια στους θεσμούς, στις διαδικασίες και στα δεδομένα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εμπιστοσύνη, για ένα υγιές επιχειρηματικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με ευημερία. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη καλή πρακτική.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, το Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/ έχει αφεθεί στην τύχη του.  Αρκετά συχνά ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρά μόνο αν γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), το οποίο είναι αδύνατο αν κάποιος δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης απόφασης! Πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην αναζήτηση της πληροφορίας και την διαθεσιμότητα του συστήματος και των δεδομένων των αποφάσεων. Οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας είναι συχνές, χωρίς προειδοποίηση και τις περισσότερες φορές δεν παρέχεται πληροφόρηση για το είδος του προβλήματος. Μηνύματα όπως “Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή. Κωδικός σφάλματος: 500” και “Παρουσιάστηκε Σφάλμα:SEARCH-006” που παρουσιάζονται, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι από το Υπουργείο, την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες πληροφορίες, που αφορούν την ορθή διαχείριση, την διαφάνεια και την λογοδοσία.

Μόλις την Πέμπτη 19/01/2023 και μετά από δύο περίπου εβδομάδες που η ΔΙΑΥΓΕΙΑ υπολειτουργούσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως προχωρά στη: «δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων. Η μετάπτωση στη νέα υποδομή έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00 μέχρι Δευτέρα 23/01/2023 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης οι υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες. Με την νέα υποδομή αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων και αναρτήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του συστήματος ιδίως στις 12/01/2023 και 13/01/2023».

Είναι σαφές πως η παραπάνω ανακοίνωση του Υπουργείου αποτελεί παραδοχή υποβάθμισης της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχουν σπαταληθεί σε «ψηφιακά έργα» τεράστια ποσά κυρίως μέσα από τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.

Παράλληλα, η πρόσφατη ματαίωση του Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο: «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ» καταδεικνύει πως και πάλι η αναβάθμιση και η εξέλιξη του προγράμματος παραπέμπεται κάπου σε ένα ασαφές μέλλον.

Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση, διαφάνεια και λογοδοσία για κάθε πράξη της διοίκησης και για κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεδομένου ότι μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση ή πρωτοβουλία για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας στο πρόγραμμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Δεδομένου ότι η άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος όπως αυτό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι χρειάζεται πλέον η πρακτική ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων φορέων του Κράτους, δίχως εξαιρέσεις, από το πρώτο ευρώ και υποχρεωτική συμπερίληψη στην δημοσιότητα και των υπεργολάβων και εταιρειών που εισπράττουν δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων εταιρειών.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

  1. Το πρόβλημα του πληροφοριακού συστήματος της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που οδήγησε στην μη διαθεσιμότητα της, σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίστηκε;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο προσεχές διάστημα;
  3. Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση του προγράμματος; Και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα των εν λόγω πρωτοβουλιών;

Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

 Τη σχετική  αλληλογραφία των αρμόδιων τμημάτων της ΓΓΠΣΔΔ και της ΓΓΨΔΑΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των χιλιάδων χρηστών του δημοσίου τομέα που η λειτουργία των υπηρεσιών τους  εξαρτάται από την  ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης