Χαρά Κεφαλίδου: Άδικος και ατεκμηρίωτος ο αποκλεισμός του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
Κατάθεση Ερώτησης προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αρ. Πρωτ.: 358/18-10-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα,  Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του  ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, σχετικά με τον άδικο, παράλογο, ατεκμηρίωτο και αντισυνταγματικό αποκλεισμό του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ από τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως

           Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Άδικος και ατεκμηρίωτος ο αποκλεισμός του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Με επιστολή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΑΠ (ΣΔΕΑΠ) διαμαρτύρεται γιατί στην Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και ειδικότερα στη δράση με τίτλο «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023», συμπεριλήφθηκε πρόβλεψη που αποκλείει το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) από τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι ο αποκλεισμός αυτός των μελών ΣΕΠ είναι άδικος, παράλογος, ατεκμηρίωτος και αντισυνταγματικός.

Επειδή πολλά μέλη ΣΕΠ είναι νέες επιστημόνισες και νέοι επιστήμονες, που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο δεν έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και ως εκ τούτου και αυτά τα μέλη ΣΕΠ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ακαδημαϊκή εμπειρία σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο μέσω του προγράμματος.

Επιπλέον, δημιουργείται και ένας αντίστροφος αποκλεισμός: από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε με σταθερή είτε με ελαστική σχέση εργασίας, η μόνη κατηγορία που δεν θα μπορεί να διεκδικήσει παράλληλα τη δυνατότητα να διδάξει ως ΣΕΠ στο ΕΑΠ θα είναι ακριβώς οι ωφελούμενες/οι του συγκεκριμένου προγράμματος.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητείται άμεση τροποποίηση της συγκεκριμένης πρόσκλησης και να επανέλθει, ως προς τα μέλη ΣΕΠ, το καθεστώς που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την εξάλειψη της άδικης και αδικαιολόγητης πρόβλεψης που αποκλείει το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) από τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο ανωτέρω επιχειρησιακό πρόγραμμα και ειδικά στη δράση με τίτλο «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023»;

Η ερωτώσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου