O Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας
Συνέντευξη στην εφημερίδα POLITICAL

«Ως καρικατούρα, νομίζει ότι αν μιμηθεί το ηχόχρωμα της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου, αν αντιγράψει συνθήματα και κάνει πρόβες της κινησιολογίας του, θα γίνει η μετενσάρκωσή του», επισημαίνει η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο προσβάλλει κυρίως τη νοημοσύνη των πολιτών.

Όσον αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα, δεν είναι εύκολο να αντιστρέψεις την κατάσταση». Ωστόσο, θεωρεί ότι η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει κανείς, ενώ παρατηρεί ότι το ΚΙΝΑΛ δείχνει καθηλωμένο γιατί φαίνεται συμβιβασμένο στη μετριότητα. Δίνει, πάντως, μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας, διότι, όπως αναφέρει, «πιστεύω στη νέα γενιά».

Βρίσκεστε σε προεκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΑΛ ή και στους δύο σχηματισμούς;

Υπάρχει Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι. ΠΑΣΟΚ χωρίς Κίνημα Αλλαγής υπήρξε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Αναμφίβολα, το τραύμα της εκλογικής συρρίκνωσης δεν είναι απλή υπόθεση. Από τη μία, για να έχει μέλλον η παράταξη είμαστε υποχρεωμένοι να αναστοχαστούμε την ιστορική διαδρομή της και να αξιολογήσουμε επιτυχίες και αποτυχίες. Από την άλλη, η συνεχής απώθηση και η ρευστοποίηση του χώρου μοιραία οδηγούν σε λογικές πολιτικού συμπληρώματος. Όλοι όσοι συναντηθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης μπορούμε να συνυπάρξουμε σε ένα σχήμα που θα αποτυπώνει την ιστορικότητα του χώρου, καθώς και τη διεύρυνσή του. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Πώς το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ξαναγίνει η «μεγάλη προοδευτική παράταξη», τίτλο που σας έχει «κλέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται ευτελίζοντας έννοιες που το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και υπηρέτησε για δεκαετίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα ελευθερίας και ισότητας των ευκαιριών για όλους τους Έλληνες χωρίς αποκλεισμούς. Σήμερα, μετά το τέλος της αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός χώρος είναι παρών με ποσοστά που δεν μας επιτρέπουν καθοριστική παρέμβαση στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντί για λαϊκισμούς και πλειοδοσίες υποσχέσεων, επιμένουμε με συναίσθηση ευθύνης να αντιμετωπίζουμε τις ανατροπές των προτεραιοτήτων που φέρνει η εποχή μας, να αναδεικνύουμε την ανάγκη των δημόσιων πολιτικών, επενδύοντας στη δύναμη της συνέπειας λόγου – πράξης. Σκύβουμε στις αγωνίες του πολίτη. Ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές διεκδικούμε την υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων που κάνουν τη ζωή των πολλών καλύτερη και τη χώρα πιο δυνατή. Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει αυτό που αξίζει να είναι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί και συνθήματά σας, όπως «Νέα αρχή», επιλέγει το πράσινο χρώμα για φόντο σε εμφανίσεις του προέδρου του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να «σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Πιστεύετε ότι στοχεύει στο θυμικό των ψηφοφόρων σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πραγματικό αφήγημα για τη χώρα και το μέλλον της, εξαντλήθηκε στην πρόχειρη και συγκυριακή οικειοποίηση των συμβόλων που σηματοδοτούν την τεράστια αλλαγή που έφερε στις ζωές των πολιτών και την προοπτική για τη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας, ως καρικατούρα του ιδρυτή μας, νομίζει ότι αν μιμηθεί το ηχόχρωμα της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου, αν αντιγράψει συνθήματα και κάνει πρόβες της κινησιολογίας του, θα γίνει η μετενσάρκωσή του. Θαμπωμένος από τη λάμψη της ανταπόκρισης ενός ολόκληρου λαού στο ΠΑΣΟΚ, ως αμετανόητος φυγόπονος της πολιτικής, βρήκε τη λύση της αντιγραφής ενός αστραφτερού περιτυλίγματος χωρίς περιεχόμενο. Στοχεύει στο θυμικό προσβάλλοντας όχι μόνο τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και την αισθητική μας, αλλά κυρίως τη νοημοσύνη των πολιτών

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Από κάπου, όμως, πρέπει να αντλήσει ψηφοφόρους. Ποιος είναι ο χώρος της «δεξαμενής»;

Σκοπός μας, απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε, είναι η παραγωγή ωφέλιμου πολιτικού έργου. Ως αντιπολίτευση είναι δουλειά μας η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβερνητικής πολιτικής, η συμβολή μας με επεξεργασμένες προτάσεις στην καλύτερη διακυβέρνηση και η στηλίτευση του λαϊκισμού απ’ όπου και αν προέρχεται. Σε αντίθεση με άλλους, αντιλαμβανόμαστε το εκλογικό σώμα ως σύνολο, του οποίου είμαστε αναπόσπαστο μέρος και κάθε πρόταση, κάθε δράση μας εμπεριέχει τη συναίσθηση της ευθύνης μας προς την ελληνική κοινωνία. Σε αυτήν απευθυνόμαστε με τη φωνή της λογικής και της σωφροσύνης που οφείλει ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα. Προτεραιότητά μας είναι να είμαστε χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι.

Στις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής «δείχνει καθηλωμένο», σαν να έχει φθάσει «το ταβάνι». Η κυβέρνηση δείχνει κάποια φθορά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να την καρπώνεται το κόμμα σας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα, δεν είναι εύκολο να αντιστρέψεις την κατάσταση. Αυτό συνέβη στο ΠΑΣΟΚ, που στη μακριά πορεία του παραμένει ο φορέας που απελευθέρωσε τις μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Στις δύσκολες μέρες καταφέραμε να κρατήσουμε το κόμμα ζωντανό, με τραύματα. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει κανείς. Μόνο το πρώτο βήμα. Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει καθηλωμένο, γιατί ο πολιτικός χρόνος είναι αδυσώπητος και εμείς, παρά τις επιμέρους σοβαρές προσπάθειες, στην κοινωνία φαινόμαστε συμβιβασμένοι στη μετριότητα. Αυτός ο συμβιβασμός δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία μας ούτε στις δυνατότητές μας. Εύχομαι και ελπίζω ο χρόνος μέχρι την κάλπη ανάδειξης νέου αρχηγού να γίνει η αφορμή για προοδευτικές πολιτικές προτάσεις, απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον κάθε πολίτη μέσα στο σπίτι του, απαντήσεις για το μέλλον του τόπου, ισχυροποίηση της θέσης της Σοσιαλδημοκρατίας ως καταλύτη μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας μας; Είστε αισιόδοξη;

Είμαι αισιόδοξη, γιατί πιστεύω στη νέα γενιά. Είναι καλύτερή μας, εφησυχάζει λιγότερο, προσπαθεί περισσότερο, δείχνει μεγαλύτερη σύνεση στις επιλογές της.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.