Θα φέρει άραγε ποτέ η κυβέρνηση δικό της, μεταρρυθμιστικό νόμο για την Παιδεία;
Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας (βίντεο)

Επικριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί στον χώρο της Παιδείας και της Έρευνας ήταν η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, στην τοποθέτησή της στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, την Πέμπτη 14 Απριλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων “Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις”.

Στην τοποθέτησή της, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα για την Παιδεία αναδεικνύουν προχειρότητα και προσχηματικότητα, με τον περίφημο εθνικό διάλογο για την Παιδεία, που διεξάγεται παράλληλα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,  να αποτελεί στην ουσία «δούρειο ίππο» ώστε να νομοθετεί  η κυβέρνηση όλα όσα έχει ήδη αποφασίσει.

“Περιμέναμε να δούμε νομοσχέδιο μεταρρυθμιστικό, νομοσχέδιο που θα έδινε όντως αυτό που όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πουν, «νέα πνοή στην έρευνα». Όλοι συμφωνούμε, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, όντως είναι μοχλός ανάπτυξης, όλοι θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όμως, αντί γι’ αυτό, βλέπουμε τροποποιήσεις στο ν. 4310 που η προσπάθεια που γίνεται σήμερα εδώ είναι να αποδομηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος από όλους τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τόσο κακός τελικά αυτός ο νόμος που τον χρησιμοποιείτε σαν βάση για να μας φέρετε το σημερινό νομοσχέδιο; Εάν είναι τόσο κακός, κακώς, κύριε Υπουργέ, τον χρησιμοποιείτε. Έπρεπε να φέρετε κάτι καινούργιο, κάτι που να σηματοδοτεί τη δική σας αντίληψη για τα πράγματα και αν σας πήρε δεκαπέντε μήνες για να μας φέρετε ένα νόμο εμβαλωματικού χαρακτήρα, θα γεράσουμε μέχρι να δούμε τον νόμο-πλαίσιο, που με τόσο πανηγυρικό τρόπο μας εξαγγείλατε ότι ετοιμάζετε.”

Δείτε το σχετικό βίντεο: