Η Κυβέρνηση θα τιμωρήσει τους φορολογούμενους για την απεργία των δικηγόρων;
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

“Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015 λήγει στο τέλος του Μάη. Οι εξαντλημένοι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν και να φορολογηθούν όχι μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν αλλά και αυτά που δεν εισέπραξαν ούτε 1 ευρώ!”

Αυτό τονίζει η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 6 Απριλίου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο (με αρ. πρωτ.  757), με θέμα την εφαρμογή της νέας διάταξης για τις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο στα ανείσπρακτα μισθώματα εν όψει της συνεχιζόμενης αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Η Βουλευτής καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην τιμωρήσει τους φορολογούμενους για την απεργία των δικηγόρων υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση Ανείσπρακτων Μισθωμάτων 2015 και Αποχή Δικηγόρων

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4346/2015 προστέθηκε νέα παράγραφος 4 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων που δεν έχουν εισπραχτεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Από τον Νοέμβριο 2015 οι Δικηγόροι, μόνοι αρμόδιοι για σύνταξη, κατάθεση και συζήτηση των σχετικών δικογράφων, απεργούν. Έτσι, αφού είναι αδύνατη η πλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η νέα διάταξη, οι εξαντλημένοι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν και να φορολογηθούν όχι μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν αλλά και αυτά που δεν εισέπραξαν ούτε 1 ευρώ μέσα στο 2015!!.

Επειδή, δεν είναι δυνατό σε ένα κράτος δικαίου, να τιμωρούνται για την απεργία των δικηγόρων οι οικονομικά εξαντλημένοι φορολογούμενοι καλούμενοι να πληρώσουν άδικους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε η αδυναμία άσκησης αγωγής, διαταγής πληρωμής κλπ λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των δικηγόρων να μην αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου