Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τις ενισχύσεις του 2015
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την Τρίτη 5 Απριλίου η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου (με αρ. πρωτ. 4515), σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας με τις ενισχύσεις του 2015 στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή.

Στην Ερώτησή της, η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει  ότι το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί βάναυσα από ζωονόσους, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή γάλακτος, στους κτηνοτρόφους που δεν έχουν εντατικές εκμεταλλεύσεις και ζώα βελτιωμένων φυλών, και ρωτά τον Υπουργό εάν θα λάβει υπόψη του τις αστοχίες της απόφασης που προβλέπει τις προϋποθέσεις καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και εάν σκοπεύει να τροποποιήσει τον όρο «να είναι εν ζωή στις 31/12 του έτους ενίσχυσης», καθώς τα βοοειδή πωλούνται και μεταβιβάζονται.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: “Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τις ενισχύσεις του 2015”

Λίγο πριν το Πάσχα, όπου η διαπραγματευτική ικανότητα των κτηνοτρόφων εξαρτάται και από το διαθέσιμο εισόδημά τους, μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων της Βόρειας Ελλάδας με το πότε τελικά θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2015 στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή και εάν οι κτηνοτρόφοι πληρούν τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

Πολλοί κτηνοτρόφοι-αιγοπροβατοτρόφοι αγωνιούν εάν θα καλύψουν σε μια δύσκολη χρονιά για την κτηνοτροφία το συνολικό ύψος παράδοσης γάλακτος που είναι 6 τόνοι γάλακτος κατ’ ελάχιστο στις ορεινές περιοχές και 10 τόνοι κατ’ ελάχιστο στις πεδινές περιοχές ανά παραγωγό.

Την κατάσταση και την αγωνία των κτηνοτρόφων-αιγοπροβατοτρόφων περιπλέκει το επιπλέον απαιτούμενο ελάχιστο όριο παράδοσης γάλακτος των 120 κιλών ανά ζώο, το οποίο είναι ίδιο και για τις ορεινές και για τις πεδινές περιοχές, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του την παραγωγικότητα των ζώων που είναι διαφορετική για τις αυτόχθονες φυλές και τις βελτιωμένες φυλές.

Πολλοί κτηνοτρόφοι βοοειδών, επειδή είναι αντιμέτωποι με την απόκτηση ρευστότητας, πωλούν νωρίτερα τα ζώα τους πριν τις 31.12. εκάστου έτους ενίσχυσης και κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση εξαιτίας του γεγονότος αυτού.

Επιπροσθέτως, το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί βάναυσα από ζωονόσους γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή γάλακτος, στους κτηνοτρόφους που δεν έχουν εντατικές εκμεταλλεύσεις και ζώα βελτιωμένων φυλών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Εάν θα λάβετε υπόψη σας τις αστοχίες της απόφασης που προβλέπει τις προϋποθέσεις καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και εάν προτίθεστε να προβείτε στη θέσπιση πιο ευέλικτων όρων ως προς τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2015 λαμβάνοντας υπόψη και τους εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ. τις ζωοονόσους;

2) Εάν σκοπεύετε να τροποποιήσετε τον όρο «να είναι εν ζωή στις 31/12 του έτους ενίσχυσης», καθώς τα βοοειδή πωλούνται και μεταβιβάζονται;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κεφαλίδου Χαρά

Τζελέπης Μιχαήλ